
Καθημερινά, πολλοί από εμάς αισθανόμαστε ανίκανοι να κατανοήσουμε τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα σε όλα αυτά που ακούμε και διαβάζουμε στα διάφορα μέσα ενημέρωσης. Δεν είναι λίγες, λοιπόν, οι φορές που χωρίς να το θέλουμε πέφτουμε θύματα παραπληροφόρησης από τις διάφορες «ψεύτικες» ειδήσεις που μας μεταφέρουν οι άνθρωποι της τηλεόρασης, του διαδικτύου ή του ραδιοφώνου. Γιατί όμως στις μέρες που ζούμε η κοινωνία μας δέχεται τόσο μεγάλο πλήγμα από την παραπληροφόρηση; Γιατί άραγε οι άνθρωποι παρά τη μεγάλη ανάπτυξη της επιστήμης, της τεχνολογίας και της εκπαιδευτικής διαδικασίας συνεχίζουν να πέφτουν στην παγίδα της παραπληροφόρησης όλο και συχνότερα;
Είναι γεγονός ότι καθημερινά φτάνουν στα μάτια μας και στα αυτιά μας μεγάλος όγκος ειδήσεων και πληροφοριών με αποτέλεσμα ο κάθε άνθρωπος να μην είναι σε θέση να τις διαχειριστεί και να τις φιλτράρει. ‘’Βομβαρδιζόμαστε’’ ,έτσι, με πολλά δεδομένα που συχνά λόγω έλλειψης χρόνου αλλά και ενδιαφέροντος αδυνατούμε να τα κατανοήσουμε και να κατανοήσουμε αν είναι αληθή ή ψευδή. Δυστυχώς, η έλλειψη χρόνου είναι ένα γνωστό πρόβλημα των ανθρώπων στη σύγχρονη εποχή το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να ενημερωνόμαστε γρήγορα και επιδερμικά χωρίς να προβληματιζόμαστε ιδιαίτερα γι’ αυτά που λαμβάνουμε και να χρησιμοποιούμε την κριτική μας σκέψη ορθά.
Ακόμη, ένας ακόμη λόγος που ενισχύει την παραπληροφόρηση στις μέρες μας είναι η στροφή του ανθρώπου περισσότερο στις καταναλωτικές απαιτήσεις που του προβάλλει συνεχώς η κοινωνία. Ο άνθρωπος δυστυχώς αρέσκεται στις διαφημίσεις και στις ειδήσεις εκείνες που του προκαλούν περισσότερο ενδιαφέρον, στις νοητικά ανάλαφρες, στις διασκεδαστικές και σε εκείνες που δεν τον ‘’βαραίνουν’’ νοητικά και συναισθηματικά. Προτιμάει, με άλλα λόγια, να ακούσει ειδήσεις και απόψεις που θα τον χαλαρώσουν από τους ρυθμούς της καθημερινότητας που διανύει, παρά ειδήσεις που θα πρέπει να χρησιμοποιήσει το μυαλό του και την κριτική του ικανότητα για να αντιληφθεί αν είναι ορθές ή όχι.
Όλα τα παραπάνω, λοιπόν, έχουν ως αποτέλεσμα τα αρμόδια μέσα μαζικής ενημέρωσης να περνούν τα μηνύματα και τις ειδήσεις με όποιον τρόπο εκείνα προτιμούν χωρίς να δέχονται την κριτική που θα έπρεπε από τον καθένα μας οδηγώντας τους ανθρώπους στην παραπληροφόρηση. Μειώνουν ή και εξουδετερώνουν την κριτική σκέψη των αντίστοιχων ακροατών και αναγνωστών τους, οδηγούν πολλές φορές στη μαζοποίηση, προβάλλουν καταναλωτικά και αρνητικά πρότυπα με αποτέλεσμα πολλοί από εμάς να οδηγούνται στη μίμηση λανθασμένων προτύπων, ενώ μετατρέπουν την ανθρωπότητα σε άβουλα όντα, αποπολιτικοποιημένα, μη έχοντας βούληση και ορθό τρόπο σκέψης.
Επομένως, οφείλουμε αρχικά στον εαυτό μας και μετέπειτα στην κοινωνία όπου είμαστε μέλη της, να προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε και να μειώσουμε σταδιακά το συγκεκριμένο φαινόμενο χρησιμοποιώντας τη γνώση και την τεχνολογία για να ενημερωνόμαστε εποικοδομητικά και να έχουμε απόψεις στα δρώμενα και όχι για να βουλιάξουμε ακόμα περισσότερο στην άγνοια, την αμάθεια και την καταναλωτική συμπεριφορά.