Ψυχολογία και διατροφή: μία αμφίδρομη σχέση

 

διατροφή
πηγή εικόνας: pinterest.com

 

Οι επιλογές που πηγάζουν από την ψυχολογία μας

Η ψυχολογία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, οι οποίοι άλλες φορές εξαρτώνται από εμάς και άλλες όχι. Πολλές φορές μάλιστα υπάρχει και σύγχυση γύρω από την εξάρτηση των επιλογών μας βάση της ψυχικής μας διάθεσης. Έτσι γεννάται το ερώτημα εάν η ψυχολογία μας επηρεάζεται από εξωτερικούς παράγοντες ή εάν η ίδια η ψυχολογία είναι που δημιουργεί τα αντίστοιχα περιβάλλοντα γύρω μας. Τις περισσότερες φορές βέβαια το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Αντίθετα λειτουργούν και τα δύο μαζί ως ένας φαύλος κύκλος. Μέσα σε αυτούς τους αλληλεξαρτώμενους παράγοντες είναι και οι προσωπικές επιλογές του καθενός. Μερικές από αυτές τις επιλογές είναι ο τόπος που επιθυμούμε να βρισκόμαστε, τα άτομα που θέλουμε ή δε θέλουμε γύρω μας, ή ακόμη και από τη διατροφή μας.

Ψυχολογική ή διατροφική διάθεση;

Οι διατροφικές μας επιλογές ή διατροφικές συνήθειες -εκείνο που απλά αποκαλούμε διατροφή- είναι άμεσα συνδεδεμένες με την ψυχολογία μας. Ανάλογα με την ψυχολογία μας ή τη διάθεση την οποία έχουμε μία δεδομένη στιγμή επηρεάζεται το είδος της τροφής μας, η ποιότητα, ο όγκος του γεύματος ή ακόμη και το εάν θα φάμε ή όχι. Σε κάποιες περιπτώσεις η εκδήλωση της «διατροφικής διάθεσης», όπως ονομάζεται, είναι πιο έντονη. Για παράδειγμα, μπορεί ένα άτομο που βιώνει έντονο στρες, να το εκδηλώνει καθημερινά ή για ένα συνεχόμενο διάστημα στη διατροφή του. Σε αυτή τη περίπτωση μάλιστα, υπάρχει ο κίνδυνος να παγιωθούν οι διατροφικές συνήθειες που έχουν αποκτηθεί, ακόμη κι αν εκλείψει ο στρεσογόνος παράγοντας.

Διατροφική ψυχολογία

Οι διατροφικές διαταραχές σχετίζονται άμεσα με τη ψυχική μας διάθεση. Οι διατροφικές μας επιλογές επιδρούν στην ψυχολογία μας και η ψυχολογία μας στις επιλογές μας, αντιστρόφως. Σε κάποιες περιπτώσεις η ψυχολογίας μας μπορεί να «εκτονωθεί» σε μία δεδομένη χρονική στιγμή, που δε μπορούμε να τη διαχειριστούμε ορθά, χωρίς να υπάρξει επανάληψη. Άλλες φορές όμως, η ψυχολογία και συγκεκριμένα το υπο-επίπεδό της που ονομάζεται «διατροφική ψυχολογία» πλήττεται και νοσεί. Έτσι η διατροφή μας μπορεί να καταλήξουν σε διατροφικές διαταραχές, με σημαντικές επιπτώσεις για τη σωματική αλλά και τη ψυχική μας υγεία.

Διαβάστε επίσης  Διαταραχές πρόσληψης τροφής
Advertising

Advertisements
Ad 14

 Διατροφικές διαταραχές

Πολλές φορές καταφεύγουμε στο φαγητό για να ξεχάσουμε ένα στενάχωρο γεγονός ή αποφεύγουμε το φαγητό εξαιτίας της ψυχολογίας μας. Ποιος όμως μπορεί να σκεφτεί τις συνέπειες ενώ βρίσκεται στην αρχή μιας λανθασμένης κατάστασης; Η αλήθεια είναι πως τις περισσότερες φορές οι διατροφικές διαταραχές ανιχνεύονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις το ίδιο το άτομο δε μπορεί να αντιληφθεί το πρόβλημα, τις συνέπειες και τις διαστάσεις του.  Έτσι ανάλογα με το είδος της διατροφής και τη ψυχοσύνθεση του ατόμου μπορεί να οδηγηθεί σε ανορεξία ή και βουλιμία. Οι συγκεκριμένες καταστάσεις αποτελούν πρόβλημα το οποίο χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση. Το άτομο με τις παραπάνω διατροφικές διαταραχές δε νοσεί μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά. Έτσι και η αντιμετώπιση απαιτεί διατροφική σύσταση αλλά και ψυχολογική υποστήριξη του ατόμου.

Είμαι Αισθητικός και Φιλόλογος με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Έχω Πιστοποίηση στη Διατροφή και τη Φυσική Άσκηση από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπλέον έχω Πιστοποίηση στη Σχολική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τέλος, συμμετέχω στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα για Διοικητικό Στέλεχος Επιχειρήσεων με απόκτηση του Internatiοnal Diploma in Business Administration (Διεθνές Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων), με τρεις διαφορετικές πιστοποιήσεις: 1-Vellum Diploma in Basic Economics, 2-Vellum Diploma in Sales Management, 3-Vellum Diploma in Customer Service.
Αγαπώ τη σωστή διατροφή, την άσκηση και τη γενικότερη ευεξία και φροντίδα του ανθρώπινου οργανισμού, εσωτερικά και εξωτερικά. Επιδιώκω τη συνεχή επιμόρφωση και την αυτοβελτίωση σε κάθε δυνατό επίπεδο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

«Φαντάσματα», ο Αόρατος Κόσμος του ελληνικού σινεμά!

Το αφιέρωμα «Φαντάσματα: ο Αόρατος Κόσμος του Ελληνικού Κινηματογράφου»

Η Ελλάδα πέρα από τα κλασικά: πώς η χώρα ανοίγει νέους τουριστικούς ορίζοντες

Η Ελλάδα είναι μια χώρα της οποίας το όνομα έχει