Η επίσκεψη σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας πολλές φορές δε γίνεται τόσο εύκολα όσο σε οποιονδήποτε άλλον επαγγελματία υγείας. Οι λόγοι είναι συνήθως οι μύθοι που την ακολουθούν, καθώς και ο φόβος.
Πολλοί άνθρωποι φοβούνται να πάνε σε θεραπεία. Φοβούνται επειδή δεν καταλαβαίνουν τι είναι, επειδή νομίζουν ότι είναι σημάδι αδυναμίας ή λόγο του στίγματος.
Οι δικαιολογίες για να μην προσπαθήσει κανείς να συμβουλευτεί έναν ειδικό μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρές όσο νομίζει.
Ακολουθούν 6 από τις πιο συνηθισμένες αντιστάσεις που έχουν οι άνθρωποι στο να επισκεφθούν έναν θεραπευτή και λόγοι που καλύπτουν αυτές τις ανησυχίες.
Η θεραπεία είναι πολύ ακριβή, δεν μπορώ να την αντέξω οικονομικά
Τα οικονομικά χρησιμοποιούνται συχνά ως πρωταρχικός λόγος για τον οποίο η θεραπεία δεν αποτελεί επιλογή για ένα άτομο.
Μερικές φορές το να ξεκινήσετε θεραπεία θα ήταν πραγματικά μια οικονομική απόφαση, ειδικά αν αγωνίζεστε να ανταποκριθείτε στις πολλές οικονομικές σας υποχρεώσεις.
Η θεραπεία μπορεί να είναι ακριβή, αλλά όχι πάντα.
Όμως, μπορεί να υπάρχουν οικονομικές προσιτές υπηρεσίες ψυχικής υγείας στην περιοχή σας, που περιμένουν να τις ανακαλύψετε.
Επίσης, υπάρχουν θεραπευτές που παρέχουν ευελιξία στις τιμές για ανθρώπους που χρειάζονται μειωμένες τιμές.
Άλλες φορές, ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με τα οικονομικά μπορεί να χρησιμεύουν ως ένας βολικός τρόπος για να κατευνάσετε ορισμένους υποβόσκοντες φόβους σχετικά με την ίδια τη θεραπευτική προσπάθεια.
Δεν είναι, για παράδειγμα, ασυνήθιστο να διαπιστώνουμε ότι οι άνθρωποι θα κάνουν ακριβές διακοπές ή θα ανακαινίσουν την κουζίνα τους, αλλά δεν αισθάνονται ότι μπορούν να διαθέσουν τα έξοδα για να επισκεφθούν έναν θεραπευτή.
Πολλές φορές, η ανησυχία σχετικά με τα οικονομικά μέσα για την πληρωμή της θεραπείας κρύβει μια ποικιλία υποκείμενων ανησυχιών.
Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν: συναισθήματα ενοχής για το γεγονός ότι έχετε θέσει τον εαυτό σας ως προτεραιότητα, ελαχιστοποίηση και αποπροσανατολισμό της ψυχικής σας υγείας ή δυσαρέσκεια για την ιδέα ότι πρέπει να πληρώσετε για να σας ακούσει κάποιος.
Πολλοί άνθρωποι είναι εντάξει να ξοδεύουν χρήματα για τους άλλους, αλλά αισθάνονται άβολα με το να κάνουν τον εαυτό τους προτεραιότητα. Η θεραπεία γι’ αυτούς είναι η απόλυτη αυτοϊκανοποίηση και μπορεί να αισθάνονται σαν μια εγωιστική ανάγκη.
Άλλοι, οι οποίοι αισθάνονται απολύτως εντάξει να ξοδεύουν χρήματα σε υλικά αγαθά, όπως ένα καινούργιο αυτοκίνητο, μια καινούργια κουζίνα ή ακριβά κοσμήματα, μπορεί να μην αισθάνονται ότι πνευματικά πράγματα όπως η δική τους ψυχική υγεία έχουν την ίδια αξία.
Τέλος, είτε το παραδέχονται οι άνθρωποι είτε όχι, υπάρχει συχνά κάποιος θυμός ή δυσαρέσκεια που βιώνουν οι άνθρωποι επειδή πρέπει να αναχωρήσουν με ένα πολύτιμο αγαθό προκειμένου να κάνουν κάποιον να ενδιαφερθεί ή να ακούσει.
Αντί λοιπόν να εξετάσουμε την ποικιλία αυτών των ανησυχιών, είναι συχνά ευκολότερο να τις αποδώσουμε στη δήλωση ότι η θεραπεία είναι απλώς πολύ ακριβή.
Το να αναζητήσω τη βοήθεια ενός ειδικού σημαίνει ότι είμαι αδύναμος, προβληματικός ή ακόμη και «τρελός»
Πρόκειται για μία παράλογη πεποίθηση ότι οι άνθρωποι πρέπει να λειτουργούν σαν ένα σωστό ρολόι. Αν αυτό δε συμβαίνει, στα πλαίσια που ορίζει αυτή η πεποίθηση, τότε το άτομο θεωρείται αυθαίρετα αδύναμο να λύσει τα προβλήματα του.
Παραδόξως, η αίσθηση της αδυναμίας που προσπαθούν οι άνθρωποι να αποφύγουν, δεν είναι πραγματικά αδυναμία. Η αδυναμία είναι μια κριτική που γίνεται από άλλους που φοβούνται. Αυτό συμβαίνει γιατί οι άνθρωποι συνήθως προβάλουν τις δικές τους ανησυχίες και προσωπικές απόψεις στους άλλους.
Το να αναζητά κάποιος βοήθεια είναι ένδειξη ικανότητας και δύναμης για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προβλήματα του. Αναζητώντας βοήθεια, σημαίνει ότι λαμβάνουμε δράση, αφού η αναζήτηση βοήθειας απαιτεί περισσότερη δύναμη από το παραμείνει κανείς παθητικά αδρανής
Η ψυχοθεραπεία είναι συνυφασμένη με την αλλαγή. Έτσι, κάποιος που θέλει να αλλάξει, χρειάζεται να έχει μεγάλη εσωτερική δύναμη και ψυχικό σθένος προκειμένου να αφήσει πίσω του την ασφάλεια που του προσφέρει η συνήθεια.
Η θεραπεία βοηθά στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής. Δείχνει τη θέληση να αλλάξουμε πράγματα που μέχρι τώρα δεν ήταν βοηθητικά και αυτό είναι απολύτως υγιές. Για αυτό το λόγο, είναι μάταιο να μην το κάνουμε επειδή φοβόμαστε ότι κάποιος μπορεί να μας χαρακτηρίσει.
Μπορώ να το ξεπεράσω μόνος μου
Δεν είστε αδύναμοι για να διαχειριστείτε τις καταστάσεις, αν επιλέξετε να επισκεφτείτε έναν ειδικό.
Στην πραγματικότητα, είστε αρκετά δυνατοί για να ξέρετε πότε να ζητήσετε βοήθεια.
Το να παραδεχτεί κανείς ότι χρειάζεται βοήθεια δεν αντικατοπτρίζει αδυναμία, αλλά είναι ένδειξη ικανότητας και δύναμης.
Είμαστε κοινωνικά όντα και ο καθένας μας χρειάζεται ένα σύστημα υποστήριξης.
Καθώς λοιπόν η ψυχοθεραπεία είναι συνυφασμένη με την αλλαγή, είναι εντάξει να ζητάτε βοήθεια.
Ο θεραπευτής θα με κρίνει αρνητικά
Οι άνθρωποι συχνά αισθάνονται ευάλωτοι όταν μιλάνε για τα συναισθήματά τους και ανησυχούν για το τι θα σκεφτεί ο θεραπευτής για αυτό.
Όμως, ο θεραπευτής δεν είναι εκεί για να σας κρίνει. Είναι εκεί για να ακούσει και να προσφέρει διέξοδο.
Μπορείτε πάντα να συζητήσετε όποια ανησυχία σας με τον θεραπευτή χωρίς εκείνος να σας κρίνει.
Ανησυχώ ότι αν ξεκινήσω την ψυχοθεραπεία, δε θα μπορώ να σταματήσω
Δεν είναι ο στόχος της θεραπείας να ενθαρρυνθεί μια εξαρτημένη σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου.
Στην πραγματικότητα, η θεραπευτική σχέση είναι συνεργατική με σκοπό όταν τελειώνει η θεραπεία, το άτομο να αισθάνεται σίγουρο, ότι έχει τη δυνατότητα να ελέγχει περισσότερο τη ζωή του και να μπορεί να επιλύει μόνο του τα προβλήματα.
Η ψυχοθεραπεία δεν είναι απαραίτητη όταν μπορώ απλά να μιλήσω σε συγγενείς και φίλους
Υπάρχει μια πεποίθηση στον πολιτισμό μας ότι η στήριξη ενός καλού φίλου ή συγγενή, μπορεί να υποκαταστήσει τη θεραπεία. Ενώ το υποστηρικτικό δίκτυο και η κοινωνική στήριξη είναι σημαντική για όλους, η ψυχοθεραπεία είναι πολύ διαφορετική από τις κοινωνικές μας επαφές.
Σε αντίθεση με τις καλές προθέσεις των φίλων, οι θεραπευτές είναι καλά εκπαιδευμένοι και ειδικά καταρτισμένοι επαγγελματίες.
Επιπλέον, έχουν περάσει χρόνια μαθαίνοντας και εξασκώντας τη διάγνωση και την αντιμετώπιση γνωστικών, συναισθηματικών, συμπεριφορικών και σχεσιακών ζητημάτων.
Οι σχέσεις με φίλους και συγγενείς είναι συνήθως αμοιβαίες. Αυτό σημαίνει πως οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από τα θέματα όλων των μελών.
Ακόμα, στις φιλικές σχέσεις, συχνά μπορεί κάποιος να αποφύγει να συζητήσει ορισμένα θέματα για διάφορους προσωπικούς λόγους.
Για παράδειγμα, μπορεί να θεωρεί πως θα στενοχωρήσει τον άλλον, ότι θα βλάψει τα συναισθήματα του, μπορεί να φοβάται την κριτική ή ακόμη να θεωρεί πως ο άλλος δεν είναι σε θέση να ακούσει ουσιαστικά το τι συμβαίνει.
Οι φίλοι, παρά τις καλές προθέσεις τους, δε μπορούν να δράσουν ψυχοθεραπευτικά, ακόμη και αν πρόκειται για φίλους που είναι επαγγελματίες θεραπευτές.
Αυτό συμβαίνει γιατί οι θεραπευτικές συνεδρίες είναι αφιερωμένες εξολοκλήρου στο άτομο. Δηλαδή, στο επίκεντρο βρίσκονται μόνο οι ανάγκες του και ο θεραπευτής δεν έχει καμία εμπλοκή με την κοινωνική ζωή του εκάστοτε ατόμου.
Καθώς λοιπόν ο θεραπευτής δεν εμπλέκεται στην κοινωνική ζωή του ατόμου, διατηρεί και μια περισσότερο αντικειμενική σκοπιά χωρίς να εμπλέκεται συναισθηματικά με όσα το απασχολούν.
Συνεπώς, ο θεραπευτής μπορεί να παραμερίζει τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τις πεποιθήσεις του, ώστε να δρα αποκλειστικά με γνώμονα το συμφέρον του ατόμου.
Έτσι, μπορεί να ακούσει την αφήγηση σχετικά με τη ζωή του, χωρίς να φιλτράρεται από δικά του βιώματα.
Γεγονός που αδυνατεί να συμβεί στις κοινωνικές σχέσεις.
Τέλος, η ψυχοθεραπεία είναι απόλυτα εμπιστευτική. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως ότι συζητιέται στα πλαίσια της θεραπείας παραμένει απόρρητο.
Σχεδόν όλοι μας μπορεί να αντιμετωπίσουμε κάποιες δυσκολίες στη διάρκεια της ζωής μας. Αυτές οι δυσκολίες είναι πιθανό να γίνουν εμπόδια στην ψυχολογική και κοινωνική μας προσαρμογή διαταράσσοντας την ομαλή μας πορεία.
Η ψυχοθεραπεία είναι μία επιστημονική και συνεχώς εξελισσόμενη θεραπευτική μέθοδος, η οποία βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων.
Η μέθοδος αυτή είναι μία διερευνητική συνεργασία μάθησης, βασισμένη στην υποστήριξη, την ενσυναίσθηση, την αυθεντικότητα και την εχεμύθεια.
Πρόκειται για μια διαδικασία που μας προσφέρει πολύτιμα δώρα που μπορούμε να χαρίσουμε στον εαυτό μας. Τα δώρα αυτά είναι η εσωτερική ισορροπία, η ωρίμανση και το ελπιδοφόρο βήμα για μια πιο ικανοποιητική ζωή.