Ταξίδια: Πώς επιδρούν στην ψυχολογία μας

Η διάθεση πριν από το ταξίδι

Τα ταξίδια αποτελούν πλέον μία επιλογή που χαρίζει συναισθηματική ενθάρρυνση, ψυχική χαλάρωση αλλά και ώθηση για συνέχιση της σκληρής καθημερινότητας του καθενός. Είναι όμως το ίδιο το ταξίδι και ο νέος τόπος που αλλάζει πραγματικά τη διάθεσή μας, ή ιδέα της απόδρασης; Η αλήθεια είναι πως τις περισσότερες φορές η ψυχολογία μας αλλάζει από την προετοιμασία και την οργάνωση των διακοπών. Ανεξάρτητα από το μέρος και το χρονικό διάστημα αυτών. Η ιδέα ενός ταξιδιού, σε νέο τόπο ή και σε μέρος που έχουμε επισκεφτεί στο παρελθόν, αλλάζει ριζικά τη ψυχολογία μας. Αλλά και το πώς βλέπουμε τα πράγματα γύρω μας.

Πριν ακόμη καταλήξουμε στην επιλογή του προορισμού μας, έχουμε ήδη θετική ψυχολογία και παράλληλα ψυχική ενίσχυση στα πράγματα που οργανώνουμε καθημερινά. Επίσης, ενώ δεν έχει άμεση σχέση πάντα το ταξίδι με την εργασία μας, συνήθως επηρεάζεται και αυτή. Καθώς τα άτομα με θετική ψυχολογία έχουν περισσότερη ενέργεια σε όλους τους τομείς δράσης, όντας παραγωγικότεροι και στο επαγγελματικό τους κλάδο.

Ταξίδια: μείωση του στρες και αποστασιοποίηση

Η θετική ψυχολογία και η αίσθηση της ανακούφισης από τα καθημερινά «βάρη», έχει φυσικά άμεση επίδραση και στην υγεία μας. Όπως με τη πίεση και το έντονο στρες επιβαρύνεται ο οργανισμός μας και επηρεαζόμαστε ψυχοσωματικά, έτσι και με την ελάφρυνση του άγχους, νιώθουμε αντίστοιχα πιο υγιείς. Πολλές φορές επιλέγουμε σκόπιμα ένα ταξίδι όταν βιώνουμε μία περίοδο έντονου στρες. Για να αλλάξουμε περιβάλλον, να απομακρυνθούμε από τη πηγή των δυσκολιών μας και να δούμε απομακρυσμένα και πιο αντικειμενικά το πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης  Breadcrumbing: Εγωισμός ή ενδιαφέρον στη σχέση

Επίσης, όταν είμαστε συναισθηματικά πιο σταθεροί και πιο ήρεμοι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πιο εύκολα τις καταστάσεις που μας ταλανίζουν. Με λύσεις που ενδεχομένως δε μπορούσαμε να δούμε όσο ζούσαμε μέσα στο πρόβλημα. Η απόδραση μέσα από ένα ταξίδι μπορεί να μας δώσει την ευκαιρία, να εκτιμήσουμε και να φροντίσουμε τον οργανισμό μας. Παράλληλα μέσα στις διακοπές μπορούμε να ασχοληθούμε με πράγματα που μας ευχαριστούν. Ή που δεν έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στην καθημερινότητά μας.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η δράση των διακοπών στο νου

Η επίδραση των ταξιδιών περιλαμβάνει και τις λειτουργίες του εγκεφάλου μας, καθώς με την αλλαγή των καθημερινών μας παραστάσεων, διευρύνουμε τους ορίζοντές μας. Παράλληλα, αναπτύσσουμε τον εγκέφαλό μας, με την επιρροή νέων δεδομένων, από νέο τόπο, καινούρια άτομα, νέα φιλοσοφία. Ή ακόμη και έναν διαφορικό τρόπο ζωής, που μπορούμε να δούμε σε έναν πιθανό προορισμό μας.

Επίσης, βγαίνοντας έξω από το δικό μας περιβάλλον, υπάρχει πιθανότητα να έρθουμε σε επαφή όχι μόνο με θετικά αλλά και αρνητικά νέα δεδομένα. Τα οποία όμως και πάλι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υπέρ μας. Πολλές φορές για παράδειγμα, από ένα ταξίδι μπορεί να προκύψει επιπλέον κούραση ή  ένα ατυχές γεγονός το οποίο θα μας κάνει να επιθυμούμε την επιστροφή μας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία και πάλι όμως μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί και πιο ώριμοι. Ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε εκτιμήσει το δικό μας τόπο, την ασφάλεια του σπιτιού μας και τη προστασία που μας παρέχουν τα οικεία μας άτομα.

Διαβάστε επίσης  Ο φόβος της αποτυχίας

Διακοπές και σχέσεις

πηγή εικόνας: http://www.mypad.gr/thelo-na-kano-mia-nea-archi/

Με κάθε τρόπο τα ταξίδια πάντα έχουν κάτι να μας δώσουν. Από την ιδέα ακόμη ενός ταξιδιού, μέχρι την πραγματοποίησή του και την επιστροφή μας, νιώθουμε την αλλαγή σαν ένα δώρο στον εαυτό μας. Ανεξάρτητα με τις δυσκολίες που βιώνει ο καθένας, ένα ταξίδι μας κάνει να βγαίνουμε έξω από το «κουτί» μας και να μπορούμε να δούμε καλύτερα τι συμβαίνει μέσα σε αυτό. Τα ταξίδια δεν ευεργετούν μονό ατομικά τον καθένα, αλλά παρέχουν θετική δράση και στις σχέσεις.

Πολλά ζευγάρια έχουν εντάσεις χωρίς στην ουσία να υπάρχει κάποιο πραγματικό πρόβλημα. Για το λόγο αυτό, ένα ταξίδι, το οποίο απαλλάσσει από τα άγχη και τις υποχρεώσεις του καθενός, δίνει την ευκαιρία να δώσουν πράγματα στον σύντροφό τους, αλλά και να εισπράξουν αντίστοιχα. Επίσης και σε οικογένειες με παιδιά, όπου υπάρχουν περισσότεροι χαρακτήρες και σχέσεις που επηρεάζονται σε πολλές κατευθύνσεις, ένα ταξίδι δίνει τη δυνατότητα να έλθουν τα μέλη της πιο κοντά. Επιπλέον, θα δώσει χρόνο να δουν τις ανάγκες τους. Αλλά και να καταλάβουν τι μπορεί να κάνουν λάθος σχετικά με τους άλλους. Έτσι, ξεκινώντας από το ευχάριστο περιβάλλον του ταξιδιού, μπορούν να χαράξουν μία νέα πορεία στις σχέσεις και στην ισορροπία αυτών και να τη διατηρήσουν επιστρέφοντας.

Advertising

Είμαι Αισθητικός και Φιλόλογος με Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Έχω Πιστοποίηση στη Διατροφή και τη Φυσική Άσκηση από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Επιπλέον έχω Πιστοποίηση στη Σχολική Ψυχολογία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Τέλος, συμμετέχω στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα για Διοικητικό Στέλεχος Επιχειρήσεων με απόκτηση του Internatiοnal Diploma in Business Administration (Διεθνές Δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων), με τρεις διαφορετικές πιστοποιήσεις: 1-Vellum Diploma in Basic Economics, 2-Vellum Diploma in Sales Management, 3-Vellum Diploma in Customer Service.
Αγαπώ τη σωστή διατροφή, την άσκηση και τη γενικότερη ευεξία και φροντίδα του ανθρώπινου οργανισμού, εσωτερικά και εξωτερικά. Επιδιώκω τη συνεχή επιμόρφωση και την αυτοβελτίωση σε κάθε δυνατό επίπεδο.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τρόπος ζωής: Οι επιδράσεις στην υγεία και τη γήρανση

Τρόπος ζωής: Οι επιδράσεις στην υγεία και τη γήρανση Ήξερες

Η Τεχνητή Νοημοσύνη συναντά τον τρόμο στην ταινία Companion

Η ταινία “Companion” του Ντρου Χάνκοκ φαίνεται να φέρνει έναν