Θάλασσα: Τα οφέλη της στην ψυχική μας υγεία

4 Σεπτεμβρίου 2019
θάλασσα
Πηγή εικόνας: .salon.com

Η έννοια της ποιότητας ζωής έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ερευνητών στο χώρο της υγείας και ειδικότερα της ψυχικής υγείας. Πρόσφατα η  Lora Fleming, από το πανεπιστήμιο του Exeter στην Αγγλία, ισχυρίστηκε ότι η πεποίθηση πως η θάλασσα μάς βοηθά είναι καλά εδραιωμένη. Αρκετές έρευνες έδειξαν ότι οι εµπειρίες  στη  φύση έχουν θετικές επιδράσεις στη φυσική κατάσταση και στην υγεία .

Η Shelley Batts, Δρ. του Πανεπιστημίου Stanford, σημειώνει: ” Έχουν γίνει πολλές έρευνες που έχουν αναλύσει τους τύπους των ήχων που ευχαριστούν και ηρεμούν τους ανθρώπους, καθώς και τους ήχους που θεωρούνται επιβλαβείς και προκαλούν στρες. Ο ήχος των κυμάτων μπορεί να έχει μια βαθύτερη συναισθηματική επίδραση”

Πραγματοποιώντας μια ιστορική αναδρομή θα διαπιστώσουμε πως ήδη στην αρχαία Eλλάδα ο Iπποκράτης  ασχολήθηκε με τις θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού. Ωστόσο και στην εποχή του Ηρόδοτου αναφέρεται η χρήση της θαλασσοθεραπείας για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά ορισμένες παθήσεις. Τον 4ο αιώνα π.X. ο Ιπποκράτης ίδρυσε στην πατρίδα του, την Κω, το σημαντικότερο -από τα 300 συνολικά-  Ασκληπιείο της αρχαίας Ελλάδας σε ένα εντυπωσιακό τοπίο γεμάτο κυπαρίσσια και πεύκα και θέα στη θάλασσα.  Όσον αφορά στη δομή του Ασκληπιείου, οι κρήνες, οι  δεξαμενές θαλασσινού νερού και τα  λουτρά είχαν την τιμητική τους στο χώρο.

Πρόσφατη έρευνα σε παραθαλάσσιες περιοχές της Νέας Ζηλανδίας έδειξε ότι όσοι ζουν δίπλα στη θάλασσα παρουσιάζουν ιδιαίτερα καλή ψυχική υγεία και χαμηλούς δείκτες άγχους, αφού η θέα του νερού και ο ήχος των κυμάτων φαίνεται να έχουν ευεργετική δράση στο άτομο.

Το συχνό πλύσιμο ολόκληρου του σώματος συνιστά μια δημοφιλή πρακτική ακόμα και σε δημόσιο επίπεδο, αφού μέχρι και επί ρωμαϊκής εποχής τα δημόσια λουτρά ήταν μια διαδεδομένη πρακτική. Βαθμιαία, ωστόσο, η χρήση τους αποθαρρύνεται και μέχρι το 13ο αιώνα έχει περιοριστεί σημαντικά. Την περίοδο του μεσαίωνα η εκκλησία  φαίνεται να καταδικάζει όλο και περισσότερο το πλύσιμο ως αμαρτία. Συνεπώς, ένας άνθρωπος που θα έκανε συχνά μπάνιο, ακόμα και ευγενής, θα αντιμετωπιζόταν με καχυποψία. Αυτή όμως η αντίληψη κατέρρευσε, αφού κατά τον 18ο αιώνα οι γιατροί συνιστούσαν επισκέψεις σε “νοσοκομεία μπάνιου”, ειδικά διαμορφωμένες κλινικές που παρείχαν θεραπείες με θαλασσινό νερό.

Διαβάστε επίσης  Ωκεάνια ενέργεια, μια ανανεώσιμη πηγή

Σύμφωνα με την Batts, οι ήχοι της θάλασσας είναι πιθανό να ενεργοποιούν βαθιές αναμνήσεις και συναισθήματα χαλάρωσης και ασφάλειας. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να πουν ότι ξυπνάει αναμνήσεις της μήτρας ή του ήχου της καρδιάς της μητέρας.

Στις μέρες μας, η επιστημονική κοινότητα έχει αναγνωρίσει έμπρακτα τα οφέλη της θάλασσας στην ψυχική υγεία του ατόμου. Εξάλλου δεν περιορίζονται μόνο στις πέντε αισθήσεις μας, αλλά εμβαθύνουν στον ψυχικό μας κόσμο, προσφέροντάς μας ευεξία και ηρεμία.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Αρχικά, έχει παρατηρηθεί ότι ο ήχος των κυμάτων επηρεάζει τον εγκέφαλό μας καθώς μας μεταφέρει νοητά σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης μυαλού και σώματος.  Επιπροσθέτως, έχει την ικανότητα να ”επεμβαίνει” αλλάζοντας το ρυθμό των εγκεφαλικών κυμάτων. Οι πιο χαλαρωτικοί και ευχάριστοι ήχοι είναι αυτοί που έχουν προβλέψιμα και επαναλαμβανόμενα μοτίβα ηχητικού κύματος. Ο ήχος θα πρέπει επίσης να είναι χαμηλής έντασης και να έχει αρμονικές συχνότητες σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο ήχος των κυμάτων πληροί αυτές τις προδιαγραφές. Ως αποτέλεσμα μάς οδηγεί σε ένα επίπεδο διαλογισμού μέσω του οποίου αναζωογονείται το πνεύμα.

“Είμαστε φτιαγμένοι, νευρολογικά, για να ομαλοποιούμε το περιβάλλον μας και να το θέτουμε υπό έλεγχο. Όταν κοιτάμε τη θάλασσα, βρισκόμαστε σε ένα προβλέψιμο, σταθερό περιβάλλον.”

Εκτός από τα κύματα και ο φρέσκος αέρας της θάλασσας μάς κάνει καλό αφού είναι φορτισμένος με πληθώρα αρνητικών ιόντων. Τα αρνητικά ιόντα δύνανται να καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Ταυτόχρονα συμβάλλουν στην οξυγόνωση του εγκεφάλου μας, εξισορροπώντας τα επίπεδα σεροτονίνης στον οργανισμό. Η σεροτονίνη είναι ο νευροδιαβιβαστής που σχετίζεται άμεσα με τη διάθεσή μας. Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης μαρτυρούν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους. Αντίστροφα, ο γαλήνιος ήχος των κυμάτων μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης. Η εν λόγω ορμόνη είναι υπεύθυνη για το στρες.

Διαβάστε επίσης  Η κρίση πανικού είναι μία δοκιμασία για να ανακαλύψεις τον εαυτό σου

Το θαλασσινό νερό και ο ήλιος εργάζονται σε συνέργεια για τη θεραπεία πολλών συναισθηματικών διαταραχών (κατάθλιψη, νευρικότητα, άγχος κ.α.)

Τέλος, το λίθιο, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία πολλών ψυχολογικών προβλημάτων και ιδιαίτερα για τη διπολική διαταραχή, εντοπίζεται στη θάλασσα. Ακόμη, η υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά στη μείωση του άγχους, καθώς έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τους μυς και τα νεύρα. Στην πραγματικότητα, τα ανόργανα άλατα που περιέχονται στο θαλασσινό νερό είναι κατά κάποιο τρόπο φυσικά υπνωτικά. Προάγουν την καλή ποιότητα του ύπνου και συμβάλλουν στην θεραπεία της αϋπνίας.

  • Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε: εδώ

 

  • Πηγές:

https://www.alphafreepress.gr/

Advertising

http://www.mednet.gr/

https://www.historical-quest.com/

https://medlabgr.blogspot.com/

Εκ φύσεως άνθρωπος γεμάτος θετική ενέργεια, λατρεύω να ακούω μουσική ή να διαβάζω ή να κάνω και τα δύο ταυτόχρονα. Αγαπημένη ρήση: οι δυσκολίες της ζωής αντιμετωπίζονται με τρεις τρόπους: την ελπίδα, το όνειρο και το χιούμορ, Kant.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Υψηλό IQ και σχολική απόδοση

Το παρόν άρθρο Συνδέεται το υψηλό IQ με τη σχολική
Λήμνια Γη: το περιβόητο φάρμακο της αρχαιότητας

Λήμνια Γη: το περιβόητο φάρμακο της αρχαιότητας

Στο βορειοανατολικό Αιγαίο, βρίσκεται ένα νησί – διαμάντι της Ελλάδας,