Πάγος εντοπίστηκε στο υπέδαφος του αστεροειδούς Δήμητρα, όπως επίσης και σε σκοτεινές μεριές κρατήρων στην επιφάνεια της. Οι παρατηρήσεις της συσκευής Dawn, έρχονται να προσθέσουν κι άλλες αποδείξεις ότι η Δήμητρα, έχει μεγάλες ποσότητες νερού.
“Έχουμε παρατηρήσει ποσότητες πάγου σε πολλά σημεία του Ηλιακού Συστήματος. Από τον Ερμή και την Σελήνη, στην επιφάνεια του Άρη και τους δορυφόρους των εξώτερων αέριων γιγάντων πλανητών. Κάθε νέα θέαση του νερού εκεί έξω συμβάλλει στην συμπλήρωση του παζλ του πως το Ηλιακό μας Σύστημα απέκτησε νερό. Και εν τέλει, πως αυτό το νερό ήρθε στη Γη. Τώρα στην κατηγορία αυτή μπαίνει και η Δήμητρα.” είπε ο Thomas Prettyman, επιστήμονας στο Πλανητικό Ίδρυμα στην Tucson και συγγραφέας μιας πρόσφατης έρευνας, η οποία εκδόθηκε στις 15 Δεκεμβρίου στο Science.
“Η Δήμητρα ήταν πάντα στην λίστα με τα πιθανά μέρη που θα βρίσκαμε πάγο, και κατ’ επέκταση θα περιέχει πολύ νερό” συμπληρώνει ο Michael Küppers, επιστήμονας του Πλανητικού Διαστημικού Επιστημονικού κέντρου στην Μαδρίτη. Η συνολική του πυκνότητα είναι μικρότερη του εδάφους, οπότε βγαίνει το συμπέρασμα ότι υπάρχει πάγος, πιθανότατα νερού. Παλιότερα υπήρξαν παρατηρήσεις πάγου αλλά οι σχηματισμοί υποδείκνυαν πρόσκαιρη παρουσία νερού. Την μόνιμη παρουσία νερού στην Δήμητρα, υποδηλώνουν και κάποια ορυκτά, η παρουσία των οποίων δικαιολογείται μόνο με την παρουσία νερού.
Η ακριβής τοποθεσία όλου του όγκου του νερού είναι ακόμη αντικείμενο έρευνας. Η μορφολογία της Δήμητρας και η κατανομή του νερού στον όγκο της θα δώσουν πληροφορίες στους επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και την αρχική περιοχή στην οποία σχηματίστηκε ο αστεροειδής.
Για την χαρτογράφηση του υπεδάφους, η ομάδα του Prettyman χρησιμοποίησε έναν αισθητήρα νετρονίων και ακτίνων γάμμα.. Καθώς ο αστεροειδής βομβαρδίζεται με κοσμική ακτινοβολία, τα άτομα της επιφάνειας του εκπέμπουν νετρόνια. Η ένταση της εκπομπής αυτής μπορεί να δώσει στοιχεία για την περίσσεια Υδρογόνου, η οποία πολύ πιθανόν να βρίσκεται εγκλωβισμένη στις ποσότητες νερού και τα ένυδρα άλατα που υπάρχουν στον αστεροειδή.
Η ύπαρξη του νερού δεν σημαίνει αυτόματα και ύπαρξη ζωής στον Αστεροειδή Δήμητρα. Η θερμοκρασία στις σκιώδεις περιοχές δεν ξεπερνάει τους –216° C. Κάτι που κάνει τελείως αφιλόξενο το μέρος. Όμως, θα μπορούσε να είναι ένα πολύ καλό μέρος για εξόρυξη προμηθειών σε μελλοντικές αποστολές. Προμήθειες όπως το νερό ή κάποια καύσιμα που ίσως περιέχει στο υπέδαφος.
Ο Αστεροειδής Δήμητρα είναι το πιο ογκώδες αντικείμενο της ζώνης Αστεροειδών, ανάμεσα στον Άρη και τον Δία. Επίσης είναι το τρίτο πιο διάτρητο σώμα στο Ηλιακό Σύστημα, μετά τον Ερμή και την Σελήνη.