Η Βρεφική Αμνησία ως Πρόβλημα Ανάκτησης: Νέα Δεδομένα για τον Ιππόκαμπο και τη Μνήμη

Γιατί δεν θυμόμαστε τίποτα από τα πρώτα χρόνια της ζωής μας; Το ερώτημα αυτό είναι οικείο σε όλους, με απαντήσεις που άλλοτε ερμηνεύονται με απλότητα («δεν είχε αναπτυχθεί ο εγκέφαλος») και άλλοτε με μυθοπλασία («ήταν τραυματικό»). Όμως η αλήθεια είναι βαθύτερη, πολυπαραγοντική και πιο συναρπαστική από όσο φανταζόμαστε. Η βρεφική αμνησία είναι η αδυναμία ανάκλησης επεισοδιακών αναμνήσεων από την ηλικία κάτω των τριών ετών και είναι κοινή εμπειρία σε όλα τα υγιή άτομα, αλλά η επιστήμη αποκαλύπτει τώρα πως δεν είναι απουσία μνήμης. Είναι περιορισμός πρόσβασης. Και όπως φαίνεται, οι μνήμες των βρεφών υπάρχουν. Απλώς… δε μας ανήκουν (ακόμα).

 

Η μεγάλη ανατροπή: Ο ιππόκαμπος “δουλεύει” στα βρέφη

Το Μάρτιο του 2025, μια ομάδα ερευνητών δημοσίευσε στο κορυφαίο περιοδικό Science τη μελέτη “Hippocampal encoding of memories in human infants” με χρήση fMRI σε ξύπνια βρέφη ηλικίας 4–24 μηνών. Το εύρημα ήταν εντυπωσιακό: ο ιππόκαμπος ενεργοποιείται κατά την κωδικοποίηση οπτικών ερεθισμάτων, και η δραστηριότητα αυτή προβλέπει την αναγνώριση των εικόνων αργότερα.

Αυτό σημαίνει πως το βρεφικό μυαλό μπορεί να σχηματίσει επεισοδιακή μνήμη, συγκεκριμένα στον οπίσθιο ιππόκαμπο, μια περιοχή που σχετίζεται με την ανάμνηση γεγονότων και εμπειριών στους ενήλικες. Η μελέτη θέτει υπό αμφισβήτηση την κλασική αντίληψη πως η βρεφική αμνησία οφείλεται στην “ανωριμότητα” του εγκεφάλου.

Advertising

Advertisements
Ad 14

 

Μνήμη που δεν μπορεί να ανακληθεί

Αν οι αναμνήσεις υπάρχουν, γιατί δεν τις θυμόμαστε; Η απάντηση, όπως διαμορφώνεται από πλήθος ερευνών, είναι ότι η μνήμη δεν είναι μόνο βιολογική. Είναι γλωσσική, κοινωνική και συνειδησιακή. Για να “θυμηθούμε”, πρέπει να έχουμε έναν εαυτό που αναγνωρίζει και αφηγείται. Ο σχηματισμός της αυτοεικόνας συμβαίνει γύρω στα 18–24 μήνες. Η ανάπτυξη της γλώσσας, το μέσο με το οποίο “βάζουμε ετικέτα” στην εμπειρία, είναι εξίσου καθοριστική.

Επομένως, το βρέφος πιθανόν έχει μνήμες, αλλά δεν μπορεί να τις εντάξει σε ιστορία, να τις ονομάσει ή να τις συνδέσει με το “εγώ”. Είναι σαν να έχουμε φωτογραφίες χωρίς άλμπουμ και λεζάντες.

 

Η γλώσσα ως κλειδί της μνήμης

Advertising

Μελέτες από γνωσιακούς επιστήμονες δείχνουν ότι χωρίς γλωσσική επεξεργασία, οι αναμνήσεις είναι ευάλωτες στη λήθη. Η θεωρία της μεταγλώσσας και της αυτοβιογραφικής μνήμης προτείνει ότι οι λέξεις οργανώνουν τις εμπειρίες και τις κάνουν ανακλήσιμες.

Πρόσφατα άρθρα σε ελληνικές πηγές όπως το MaxMag και το Paidorama εξηγούν την αμνησία ως αποτέλεσμα της γλωσσικής ανωριμότητας και της νευρωνικής υπερπλαστικότητας. Ο βρεφικός εγκέφαλος αλλάζει τόσο γρήγορα, ώστε οι πρώιμες αναμνήσεις “σβήνονται” καθώς γράφονται νέες. Όχι λόγω ανικανότητας, αλλά λόγω υπερ-ικανότητας να προσαρμόζεται.

 

Αναμνήσεις που διαμορφώνουν τη ζωή (χωρίς να τις θυμόμαστε)

Αν και δεν έχουμε πρόσβαση στις πρώτες μας αναμνήσεις, οι εμπειρίες εκείνης της περιόδου διαμορφώνουν τον ψυχισμό και τη συμπεριφορά.

Advertising

Οι πρώτες σχέσεις, οι ήχοι, τα βλέμματα, τα συναισθήματα εγγράφονται στον εγκέφαλο, όχι ως επεισόδια, αλλά ως πρότυπα αντιδράσεων, ως σχήματα συναισθηματικής αναγνώρισης και προσκόλλησης. Έτσι, η βρεφική αμνησία δεν σημαίνει απουσία επιρροής. Αντιθέτως, είναι η κρυφή μνήμη της προσωπικότητας.

 

Ένα μέλλον με περισσότερη μνήμη;

Οι ερευνητές εστιάζουν πλέον στο πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την κωδικοποίηση πρώιμων εμπειριών χωρίς να παρέμβουμε στη φυσική τους εξέλιξη. Η διγλωσσία, η αφήγηση από ενήλικες, η συναισθηματική σταθερότητα, όλα φαίνεται να βοηθούν στη μακροπρόθεσμη διατήρηση.

Κι αν κάποτε, η τεχνολογία μας βοηθήσει να «ανακτήσουμε» αυτές τις μνήμες, δεν θα πρόκειται για αναμνήσεις με τη στενή έννοια, αλλά για εικόνες του ποιοι είμαστε όταν ακόμα δεν ξέραμε ότι υπάρχουμε.

Advertising

 

Πηγές:

https://www.science.org/doi/pdf/10.1126/science.adt7570?casa_token=La5QyXAky44AAAAA:UyDv4W-v1NLsTZpJcgFsuySIY0j53KPM-oMmarSOMnROoYD3wLPX1yUQ-yyQIVs86JDOp_Syitr07Qc

https://www.jneurosci.org/content/jneuro/37/24/5783.full.pdf

https://www.researchgate.net/publication/260213311_Infantile_amnesia_Forgotten_but_not_gone 

Advertising

https://www.oloygeia.gr/paidi-oikogeneia/anamniseis-apo-mora-giati-ochi/ 

Είμαι η Ευφροσύνη Χλόη και το επίκεντρο των ενδιαφερόντων μου είναι (και θα είναι πάντα) ο άνθρωπος. Ασχολούμαι με την έρευνα, τη συμβουλευτική, την υποστήριξη γονέων, την εκπαίδευση και το management, γιατί πιστεύω βαθιά στην αξία της εξέλιξης, τόσο ατομικής όσο και συλλογικής. Οι μελέτες μου αφορούν κυρίως γνωστική επιστήμη, τεχνητή νοημοσύνη και κοινωνικές επιστήμες προσπαθώντας να κατανοήσω σε βάθος πώς σκεφτόμαστε, πώς νιώθουμε, πώς συνδεόμαστε και γιατί. Μου αρέσει να ενώνω τη θεωρία με την πράξη, και την ενσυναίσθηση με τη στρατηγική.
Πιστεύω ακράδαντα πως η γνώση είναι δύναμη όταν μεταδίδεται γι'αυτό και ασχολούμαι με την επικοινωνία της επιστήμης και τη συγγραφή.
Αν δεν με βρεις να εξηγώ γιατί ο ανθρώπινος νους μοιάζει με σύστημα διαχείρισης έργων, τότε μάλλον κάπου διαβάζω, πίνω καφέ ή κάνω nerding-out με την τελευταία καινοτομία.

Περισσότερα από τη στήλη: Επιστήμη

Επιστήμη

Το φύλο του παιδιού: Τυχαίο ή προκαθορισμένο;

Το φύλο του παιδιού: Τυχαίο ή προκαθορισμένο; Εκ πρώτης όψεως, το φύλο του αγέννητου παιδιού…

Επιστήμη

Πώς εντοπίζεις ένα οικείο πρόσωπο σε ένα πλήθoς;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Πώς εντοπίζεις ένα οικείο πρόσωπο σε ένα πλήθoς; παρουσιάζει τα…

Επιστήμη

Διγλωσσία και εγκέφαλος: Η δύναμη της γλωσσικής ποικιλομορφίας

Η διγλωσσία είναι η ικανότητα του ατόμου να κατανοεί και να χειρίζεται δύο γλώσσες, είτε…

Επιστήμη

Μάθηση κατά τη διάρκεια του ύπνου: Επιστημονική θεώρηση και συμπεράσματα

  Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα εκπληκτικό όργανο, υπεύθυνο για τη σκέψη, τη μνήμη, τη…

Επιστήμη

Βελτιώνει η εισοδηματική στήριξη την ψυχική υγεία των μητέρων;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Βελτιώνει η εισοδηματική στήριξη την ψυχική υγεία των μητέρων; αποτελεί…

Επιστήμη

Λεκτική ευχέρεια στην ανίχνευση της γνωστικής έκπτωσης

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Λεκτική ευχέρεια στην ανίχνευση της γνωστικής έκπτωσης, θα παρουσιάσει πώς…

Επιστήμη

Πατρική έκθεση στο βαλπροϊκό: Υπάρχει κίνδυνος νευροαναπτυξιακών διαταραχών στους απογόνους;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Πατρική έκθεση στο βαλπροϊκό: Υπάρχει κίνδυνος νευροαναπτυξιακών διαταραχών στους απογόνους;…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Jurrasic Park vs Jurrasic World – Το “δεινοσαυρικό” franchise μέσα στον χρόνο

Πριν 230 εκατομμύρια χρόνια εμφανίστηκαν οι δεινόσαυροι στην Γη και

Μια ανάσα δροσιάς

Είμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, η θερμοκρασία είναι στα ύψη