Ολοκληρώθηκε η 11η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων

Από την Παρασκευή 21 Ιουλίου μέχρι και το πρωί της Δευτέρας 24 Ιουλίου, διεξήχθη η 11η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων, στους Φιλιππαίους Γρεβενών. Η ΠΕΕΑ είναι ένα ετήσιο γεγονός, το οποίο έχει σκοπό την διάδοση της Αστρονομίας στο κοινό, την σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των ερασιτεχνών αστρονόμων στην Ελλάδα και φυσικά την αστρονομική παρατήρηση κάτω από ένα καθαρό ουρανό, μακριά από τα αστικά κέντρα.

Η 11η ΠΕΕΑ διοργανώθηκε από τον Αστρονομικό Σύλλογο Δυτικής Μακεδονίας και εκατοντάδες κόσμου βρέθηκαν εκεί, στις κορυφές της Πίνδου. Οι συμμετέχοντες στην ΠΕΕΑ είχαν την ευκαιρία να ζήσουν για 3 μέρες στην φύση, καθώς οι περισσότεροι προτίμησαν να κατασκηνώσουν στον χώρο, και να απολαύσουν έναν πραγματικά έναστρο ουρανό με τα τηλεσκόπια τους. Το τριήμερο αυτό, εκτός από νυχτερινές παρατηρήσεις, γέμιζε την ημέρα με πολλές ενδιαφέρουσες ομιλίες και σεμινάρια – workshops, τα οποία ενημέρωναν τους επισκέπτες για αστρονομικά θέματα, αλλά και για τεχνικές παρατήρησης και φωτογράφησης του ουρανού. Το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Το Σάββατο το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν και κάποιες αρκετά ενδιαφέρουσες ομιλίες, με πολλές πληροφορίες που πρώτη φορά δινόταν στο κοινό.

Για αρχή ο δρ. Ιωάννης Σειραδάκης, ομότιμος καθηγητής του Φυσικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μαζί με τον κ. Σπύρο Κάνουρα, φυσικό, παρουσίασαν στο κοινό το Εκπαιδευτικό Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα, το οποίο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας πρόσφατα. Το πάρκο αυτό θα κατασκευαστεί στην κορυφή του όρους Όρλιακας στα Γρεβενά και θα αποτελέσει ένα σημειο αναφοράς για την Αστρονομία στην Ελλάδα αλλά και την νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι εγκαταστάσεις του θα περιλαμβάνουν Μουσείο, εξωτερικούς χώρους παρατήρησης, ένα μεγάλο αστεροσκοπείο, το οποίο θα ελέγχεται από ξεχωριστό κτίριο, εγκαταστάσεις κατάλυσης και χώρους όπου το κοινό θα μπορεί να παρατηρεί. Η χρήση του θα γίνεται από ερευνητές, αστρονόμους, ερασιτέχνες αστρονόμους, εκπαιδευτικά ιδρύματα, ομάδες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Διαβάστε επίσης  Δύο γιγαντιαίοι αστεροειδείς αναμένεται να περάσουν κοντά από τη Γη

Σε μια βιντεοσκοπημένη παρένθεση, o Δρ. Αθανάσιος Οικονόμου, Αστροφυσικός, ο οποίος εργάζεται στην NASA, από το Σικάγο, χαιρέτησε το κοινό. Στην συνέχεια προσκάλεσε τους πάντες να επισκεφτούν το Σικάγο για την επικείμενη Ολική Ηλιακή Έκλειψη, στις 21 Αυγούστου. Ανακοίνωσε επίσης μια αποστολή στην Αφροδίτη, η οποία θα είναι κοινή για τις ΗΠΑ και την Ρωσία. Η αποστολή θα στείλει μια συσκευή προσεδάφισης στον αφιλόξενο αυτό πλανήτη. Πρόκειται να πραγματοποιηθεί το 2026. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε σε παλαιότερο άρθρο.

Advertising

Η κεντρική ομιλία αφορούσε τις ανακαλύψεις της αποστολής Juno στον πλανήτη Δία. Την ομιλία πραγματοποίησε η Δρ. Φιόρη – Αναστασία Μεταλληνού, η οποία εργάζεται στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών ως υπεύθυνη σε θέματα επικοινωνίας της επιστήμης, στο Κέντρο Επισκεπτών Θησείου. Στην ομιλία της, η Δρ. Μεταλληνού αναφέρθηκε τόσο στις νέες ανακαλύψεις γύρω από τους πόλους του Δία, όσο και στα ευρήματα γύρω από το μαγνητικό πεδίο του. Το μαγνητικό πεδίο του Δία παράγεται όχι από τον πυρήνα, αλλά από ένα ανώτερο στρώμα, το οποίο αποτελείται από μεταλλικό υδρογόνο. Μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τα ευρήματα εδώ.

Σε γενικές γραμμές η διοργάνωση ήταν άψογη, οι επισκέπτες και οι συμμετέχοντες δήλωσαν ενθουσιασμένοι με όλο το πρόγραμμα και δώσανε ραντεβού για του χρόνου, στην επόμενη ΠΕΕΑ, όπου κι αν διοργανωθεί.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Μοναχικά ταξίδια: Χρήσιμες συμβουλές για πρωτάρηδες

Πώς να ταξιδέψετε μόνοι σας με ασφάλεια: Χρήσιμες συμβουλές για

Πώς να κερδίσετε παθητικό εισόδημα με το ποντάρισμα

Πώς να κερδίσετε παθητικό εισόδημα με το ποντάρισμα Το ποντάρισμα