Το μαρούλι της nasa
Μαρούλι καλλιεργημένο απευθείας από το διαστημικό σταθμό της nasa.
Διαστημικό μαρούλι
Στις 10 Αυγούστου 2015 παρουσιάστηκε από τη nasa και δοκιμάστηκε δημοσίως για πρώτη φορά το πρώτο προϊόν που καλλιεργείται επιτυχώς στο διάστημα, ένα κόκκινο μαρούλι. Οι αστροναύτες που δοκίμασαν ίσως την πιο σημαντική σαλάτα στην ανθρώπινη ιστορία για πρώτη φορά ήταν οι Scott Kelly, Kjell Lindgren και Kimiya Yui. Σύμφωνα με τις αντιδράσεις τους στο βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα, τα αποτελέσματα είναι κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά. Δίνουν ελπίδες στις προσπάθειες της Nasa για καλλιέργεια τροφής στο διάστημα, μετά από πολλά λάθη και αποτυχημένα πειράματα πάνω στο συγκεκριμένο project.
Project Veggie
Πρόκειται για ένα εγχείρημα, το “project Veggie”, που προσπαθούσε να μελετήσει τη συμπεριφορά των καλλιεργειών σε τροχιά και τις επιδόσεις των μονάδων ανάπτυξης φυτών στο διάστημα ώστε να μπορέσει κάποια στιγμή να κάνει εφικτή την καλλιέργεια τροφής έξω από την τροχιά της γης. Το πρώτο πείραμα που πραγματοποιήθηκε πάνω σε αυτό το project ονομαζόταν Veg-01. Στηρίχθηκε στην λειτουργία των “plant pillows”, ένα είδος “σακούλας” κλειστή στην κορυφή και στην βάση, η οποία περιέχει σπόρους φυτών. Έξτρα φυτίλια εμφυτεύονται στις σακούλες και χρησιμοποιούνται για να αντλούν νερό από το εσωτερικό του μαξιλαριού και να το μεταφέρουν στο φυτό. Υπάρχουν φώτα LED που χρησιμοποιούνται για τη φωτοσύνθεση και δίνουν στους βλαστούς μια αίσθηση κατεύθυνσης, ώστε να συνεχίζουν να αυξάνονται προς τα πάνω (όπως δίνει ο ήλιος στα φυτά). Οι τοίχοι του θαλάμου μπορούν να επεκταθούν για να δημιουργήσουν χώρο για το φυτό όσο μεγαλώνει.
Veg-01 και Veg-02
Τα πρώτα μαξιλάρια ενεργοποιήθηκαν, ποτίστηκαν και επιτηρήθηκαν καθ’όλη τη διάρκεια ανάπτυξής τους από τον μηχανικό και τον αστροναύτη της NASA Steve Swanson, τον Μάιο του 2014. Μετά από 33 ημέρες ανάπτυξης, τα φυτά συγκομίστηκαν και επέστρεψαν στη Γη τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Πίσω στο έδαφος, τα φύλλα μαρουλιού πέρασαν από την ανάλυση ασφάλειας των τροφίμων στο διαστημικό κέντρο Kennedy της Φλώριδας. Τα δεύτερα “μαξιλάρια”, δηλαδή το πείραμα Veg-02, ενεργοποιήθηκαν από τον Kelly Scott στις 8 Ιουλίου 2015 και αναπτύχθηκαν και πάλι για 33 ημέρες πριν τη συγκομιδή τους. Οι σπόροι ήταν στο διαστημικό σταθμό για 15 μήνες πριν ενεργοποιηθούν.
Veg-03
Στο μέλλον, τα οφέλη του προγράμματος Veggie θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συγκομιδή και άλλων φρούτων, λαχανικών και φυτών, σύμφωνα με τη NASA. Και τα οφέλη για το ίδιο πλήρωμα μπορεί να υπερβούν την απλή προσθήκη του διατροφικού εξοπλισμού τους. Το πλήρωμα του διαστημικού σταθμού εξοπλίζεται με μερικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά πριν την αναχώρηση του. Αλλά η ποσότητα είναι περιορισμένη και πρέπει να καταναλωθεί γρήγορα. Τώρα είναι ένα βήμα πιο κοντά στο να μπορεί να παράγει το πλήρωμα τα δικά του φρέσκα προϊόντα. Κυρίως να μπορεί να κάνει μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας ταξίδια χωρίς να έχει θέμα υποσιτισμού. Και προφανώς φέρνει την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο κοντά σε μια μελλοντική αποίκηση στο διάστημα.
“We think that having that additional component of fresh food grown on the station, would make the crew generally happier, and hopefully healthier,” λέει o Gioia Massa, επικεφαλής επιστήμονας του project Veggie στη Nasa.
https://www.nasa.gov/mission_pages/station/research/experiments/863.html
https://www.nasa.gov/mission_pages/station/research/experiments/1294.html