
Αρκετές είναι οι φορές που ο καιρός γίνεται πρώτη είδηση στην επικαιρότητα και αρκετοί θα έλεγε κανείς, είναι εκείνοι που εσκεμμένα γίνονται φορείς παραπληροφόρησης με απώτερο σκοπό τα …“κλικ”! Τέτοιου είδους ενέργειες αποπροσανατολίζουν τους πολίτες και προκαλούν σύγχυση. Έτσι λοιπόν το άρθρο αυτό γράφτηκε προκειμένου να γίνει ο εξής διαχωρισμός: μεσογειακοί κυκλώνες – τυπικές φθινοπωρινές βροχοπτώσεις.
Τι είναι Μεσογειακός Κυκλώνας;
Επί της ουσίας μεσογειακούς κυκλώνες (διεθνώς γνωστοί ως Medicanes -από τις λέξεις Mediterranean και hurricanes) εννοούμε τους εξωτροπικούς κυκλώνες που δημιουργούνται στην περιοχή της Μεσογείου κατά τη χρονική περίοδο Σεπτεμβρίου – Μαΐου. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί ένα ενδιαφέρων αντικείμενο μετεωρολογικής έρευνας και χαρακτηρίζεται από έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.
Ο βασικός μηχανισμός της, σε ότι αφορά το βαθμό επίδρασης και κυρίως τη συνέργεια και αλληλεπίδραση των θερμοδυναμικών διεργασιών της ατμόσφαιρας, οι οποίες συμβάλλουν στην εμφάνιση του φαινομένου, δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί ακριβώς. Πάντως, η ισχυρή βαροκλινικότητα, δηλαδή οι πολύ μεγάλες διαφορές στη θερμοκρασία σε μικρή οριζόντια απόσταση, βοηθάει στη δημιουργία μεσογειακού κυκλώνα.
Στον προγνωστικό χάρτη 1 που ακολουθεί εντοπίζεται ο πιο πρόσφατος μεσογειακός κυκλώνας (12-11-2019).

Στην δορυφορική εικόνα που ακολουθεί και αναφέρεται στην ίδια περίπτωση, ο μεσογειακός κυκλώνας εντοπίζεται στην κεντρική Μεσόγειο. Θυελλώδεις άνεμοι στροβιλίζονται γύρω από το «μάτι», συνοδευόμενοι από καταρρακτώδεις βροχές. Είναι ένα σχετικά σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει μία έως δύο φορές τον χρόνο.

…Η πραγματικότητα
Στην πραγματικότητα αυτό που έχει συμβεί είναι η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή του κόλπου της Σύρτης. Το σύστημα αυτό έχει κίνηση Βόρεια Βορειοανατολική και από την Πέμπτη θα επηρεάσει τη χώρα με κάποιες βροχές. Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί (Χάρτης 3) φαίνεται η θέση του για απόψε Τρίτη 15/09 προς ξημερώματα Τετάρτης 16/09.

Αν μπείτε για ένα λεπτό στη διαδικασία σύγκρισης του προγνωστικού χάρτη 1, που αναφέρεται για την χρονική στιγμή 12/11/2019 12UTC που επικράτησε μεσογειακός κυκλώνας, και του τωρινού προγνωστικού χάρτη (Χάρτης 3), αμέσως θα διαπιστώσετε ότι δεν αναμένεται να συμβεί κάτι απίθανο.
Γενικά, καλό θα ήταν να ενημερωνόμαστε τακτικά από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), τον επίσημο φορέα ενημέρωσης περί εξέλιξης του καιρού.
Η προοπτική του καιρού
Επομένως, με βάση τα παραπάνω, το καλοκαιρινό μοτίβο θα συνεχιστεί μέχρι και αύριο Τετάρτη, με μικρή πιθανότητα για τοπικές βροχές στην Εύβοια. Από την Πέμπτη αναμένεται αλλαγή του καιρού οπότε και το σκηνικό θα θυμίζει Φθινόπωρο. Έτσι λοιπόν, βροχές αναμένονται αρχικά στα Δυτικά και στη συνέχεια στα κεντρικά και βόρεια. Στην υπόλοιπη χώρα θα παρατηρηθούν λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες και οι άνεμοι θα εξασθενήσουν σημαντικά. Την Παρασκευή, σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι βροχές και η καταιγίδες συνεχίζονται στα ηπειρωτικά και το Ιόνιο με ενδεχόμενο από το απόγευμα να επηρεαστούν και περιοχές του Αιγαίου. Η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε πτώση και τις δύο ημέρες (Πέμπτη -Παρασκευή) και δεν θα ξεπεράσει στα ηπειρωτικά τους 29 με 30 βαθμούς. Ανοιχτό παραμένει πάντως το ενδεχόμενο τα φαινόμενα της παρασκευής να έχουν έντονο χαρακτήρα, σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ψυχραιμία και σωστή ενημέρωση.
Πηγές:
Γερμανική Μετεωρολογική Υπηρεσία – www2.wetter3.de/Archiv
sat24.com
wxcharts.com
μεσογειακούς κυκλώνες