Κινόα: Η μητέρα όλων των σιτηρών

Η κινόα είναι θάμνος που οι σπόροι του τρώγονται και υπάρχουν σε πολλά χρώματα, όπως λευκό, κόκκινο, μαύρο και μπλε. Στις μέρες μας όμως την μπλε θα την βρούμε πιο δύσκολα. Η επιστημονική της ονομασία είναι Chenopodium quinoa.
Μοιάζει με δημητριακό, αλλά δεν κατηγοριοποιείται σε αυτά και θεωρείται αρχαίος καρπός επειδή δεν έχει υποστεί καμία μετάλλαξη για εκατοντάδες χρόνια. Οι Ίνκας αναφέρονταν σε αυτήν ως «μητέρα όλων των σιτηρών» και την καλλιεργούσαν πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια.

Θρεπτικά συστατικά
Η κινόα θεωρείται ψευδοδημητριακό, δηλαδή ένα είδος φυτού που χρησιμοποιείται και έχει την ίδια διατροφική αξία με τα δημητριακά. Έχει χαρακτηριστεί ως υπερτροφή λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της σε πρωτεΐνη (13%).
Συγκεκριμένα, περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες. Σε αντίθεση με το ρύζι ή το σιτάρι, η κινόα περιέχει ισορροπημένη περιεκτικότητα σε ουσιώδη αμινοξέα για τους ανθρώπους. Επιπλέον περιέχει Ω-3 λιπαρά, τα οποία ωφελούν στην καρδιά.
Επίσης, πολύ σημαντικό στοιχείο της κινόα είναι ότι δεν περιέχει γλουτένη, γεγονός που την καθιστά κατάλληλη για άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη και είναι υποχρεωμένα να αποκλείσουν μεγάλο μέρος των δημητριακών από τη διατροφή τους.

Το ¼ κούπας με κινόα περιέχει:

  • 160 θερμίδες
  • 2,5 γραμμάρια λιπαρά (εκ των οποίων κανένα από αυτά δεν είναι κορεσμένα ή τρακινόανς)
  • Καθόλου χοληστερόλη και νάτριο
  • 6 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 27 γραμμάρια υδατανθράκων (εκ των οποίων τα 3 γραμμάρια είναι φυτικές ίνες)


Πως επηρεάζει την υγεία μας;
Έχει αποδειχτεί ότι αν καταναλώνουμε 2-3 μερίδες κινόα ημερησίως μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου Β, για καρδιαγγειακές νόσους, για καρκίνο του εντέρου και για παχυσαρκία. Η κινόα έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών απ΄ ότι άλλα δημητριακά που χρησιμοποιούνται σε δίαιτες χωρίς γλουτένη.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Πώς να βάλουμε την κινόα στη
διατροφή μας;
Ο πιο εύκολος τρόπος για να προσθέσουμε την κινόα στη διατροφή μας είναι να αντικαταστήσουμε το ρύζι με αυτήν. Η γεύση της θυμίζει ξηρούς καρπούς, και μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε ως συνοδευτικό, να την προσθέσετε σε σαλάτες ή ακόμη και σε σούπες.

Γεννημένη στον Πειραιά, με σπουδές πάνω στην διατροφή και με μεγάλη αγάπη για το ραδιόφωνο. Αδυναμία στη μουσική αλλά και στον κινηματογράφο, καθώς δηλώνω cinephile! Μαζί θα μιλήσουμε για θέματα που αφορούν κυρίως την διατροφή, αλλά και τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Περισσότερα από τη στήλη: Σώμα & Υγεία

Σώμα & Υγεία

Σκέψεις και Διατροφή: Η σχέση που δεν μπορεί να πάρει διαζύγιο

  Χτυπάει το ξυπνητήρι. Οι πρώτες αντιδράσεις του οργανισμού αφορούν κυρίως την κάλυψη των βιολογικών…

Σώμα & Υγεία

Η σχέση μεταξύ άγχους και σωματικών συμπτωμάτων: Όταν το σώμα μιλάει

Το άγχος είναι ίσως το πιο διαδεδομένο ψυχολογικό φαινόμενο της σύγχρονης εποχής. Αν και όλοι…

Σώμα & Υγεία

Δέκα συμβουλές για την υγεία της καρδιάς & για μακροζωία

Η καρδιά είναι ίσως το σημαντικότερο όργανο του ανθρώπινου σώματος. Η υγεία της είναι πλέον…

Σώμα & Υγεία

Νομοφοβία: Μήπως δεν μπορείς χωρίς το κινητό σου;

Smartphone: Η συσκευή που λύνει ή δένει τα χέρια του ανθρώπου. Δεν υπάρχει μέρα που…

Σώμα & Υγεία

Απώθηση του θυμού: Πώς συνδέεται με την σωματική ασθένεια

Μπορεί η κατάπνιξη του θυμού να επηρεάσει το σώμα μας; Στο βιβλίο «Όταν το σώμα…

Σώμα & Υγεία

Όταν το σώμα θυμάται: Το τραύμα και οι αόρατες γλώσσες του

Πώς οι βαθιές πληγές της ψυχής αφήνουν τα σημάδια τους στο σώμα μας Υπάρχουν φορές…

Σώμα & Υγεία

Αστικό Πράσινο: Η συνεισφορά του στην ολιστική υγεία του ανθρώπου

         Η σύγχρονη αντίληψη της υγείας Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απέδωσε ρητά…