
Οι Έλληνες αθλητές του στίβου έχουν καταφέρει παγκόσμιες διακρίσεις για τις επιδόσεις τους. Οι αθλητές μας μας έχουν κάνει όλους περήφανους.
Με τη σκληρή δουλειά κι αφοσίωση έχουν καταφέρει να γράψουν ιστορία. Ξεχωρίσαμε δέκα ιστορικά κατορθώματά τους και σας τα παρουσιάζουμε.
Χρήστος Παπανικολάου
Ο Χρήστος Παπανικολάου κατάφερε να σπάσει πρώτος παγκοσμίως ρεκόρ στο στίβο. Το 1970 έκανε άλμα επί κοντώ και κατόρθωσε να φτάσει μέχρι τα 5,49 μ.
Ο διαγωνισμός αυτός διεξήχθη στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Όταν επρόκειτο να κάνει το πρώτο άλμα ζήτησε την τοποθέτηση του πήχη στα 5 μέτρα όπου και κατάφερε να τον περάσει με ιδιαίτερη ευκολία.
Επίσης αργότερα έκανε το ίδιο με τον πήχη στα 5,20 μέτρα. Τέλος ζήτησε την τοποθέτηση του πήχη στα 5,47 μέτρα. Ο σκοπός του εκείνη την ημέρα ήταν να σπάσει το ρεκόρ του Βόλφγκανγκ Νόρντβιγκ που μέχρι τότε κατείχε την πρωτιά.
Επιπλέον με την ίδια άνεση και ευκολία κατάφερε να πήδήξει μέχρι τα 5,49 μέτρα καταρρίπτοντας το ρεκόρ του προηγούμενου. Ακολούθησαν έξαλλοι πανηγυρισμοί από το πλήθος και τον ίδιο.
Ο αθλητής αφού πήρε πρώτα μία ανάσα μάζεψε τις δυνάμεις του και ξεκίνησε τη νέα του προσπάθεια. Αυτή τη φορά ο πήχης ήταν στα 5,54 μ. Ωστόσο λόγω της κούρασης και της συναισθηματικής του φόρτισης αυτή τη φορά δεν κατάφερε να περάσει πάνω από τον πήχη.
Κωνσταντίνος Τσικλητήρας
Το 1907 Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας αγωνίστηκε στους Πανιώνιους Αγώνες της Σμύρνης και κατάφερε να κερδίσει τρία χρυσά μετάλλια στο μήκος άνευ φοράς, στο άλμα εις ύψος και στο ύψος άνευ φοράς. Στους Πανελλήνιους αγώνες του 1906 ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κατάφερε να φτάσει μέχρι την τρίτη θέση στο μήκος άνευ φοράς. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο (1908) κατέκτησε ένα αργυρό μετάλλιο στο ύψος άνευ φοράς και ένα αργυρό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς.
Το 1912 στη Στοκχόλμη κατάφερε να κερδίσει άλλα δύο μετάλλια. Κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς (3.37 μ.) και έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ (3.47 μ.) που ήταν και πάλι δικό του. Επίσης κατάφερε να κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στο ύψος άνευ φοράς (1.55).
Επιπλέον ο σπουδαίος αθλητής του στίβου ασχολήθηκε και με το ποδόσφαιρο. Ήταν τερματοφύλακας του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών (ΠΟΑ) ο οποίος αργότερα πήρε το όνομα Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος (ΠΑΟ).
Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας πέθανε από μηνιγγίτιδα όταν ήταν 25 ετών. Μετά από τον θάνατό του ο Πανελλήνιος ονόμασε τη συνάντηση στίβου που διοργανώνει ως Τα Τσικλητήρεια.
Σπύρος Λούης
Ο Σπύρος Λούης ήταν ο δρομέας που βγήκε πρώτος στον Α’ Ολυμπιακό Μαραθώνιο στην Ελλάδα. Ο αμέσως προηγούμενος από τον Σπύρο Λούη ήταν ο Φειδιππίδης. Ο Φειδιππίδης ήταν ο δρομέας που έτρεξε στην αρχαιότητα από το Μαραθώνα στην Αθήνα για να φέρει τα μαντάτα της νίκης στη Μάχη του Μαραθώνα στους Αθηναίους. Ο χρόνος που σημείωσε τότε ο Σπύρος Λούης ήταν 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δεύτερα.
Ο Σπύρος Λούης δούλευε ως νερουλάς πριν πάρει μέρος στο Μαραθώνιο. Παρά τη σπουδαία αυτή νίκη του δεν άλλαξε ο ταπεινός χαρακτήρας του αθλητή. Έτσι σε ερώτηση του βασιλιά Γεωργίου του Α’ για το τι θα ήθελε ως έπαθλο για τη νίκη του εκείνος ζήτησε μόνο ένα γαϊδούρι! Το γαϊδούρι το ήθελε για να μπορεί να κουβαλάει ευκολότερα νερό και να τον εξυπηρετεί στη δουλειά του.
Ο Σπύρος Λούης δεν συνέχισε την ενασχόλησή του με τον αθλητισμό αλλά πέθανε ως αγρότης στο Μαρούσι.
Για να τον τιμήσουν έχουν δώσει το όνομά του στη λεωφόρο του Ολυμπιακού Σταδίου που είναι στο Μόναχο.
Επιπλέον έχουν δώσει το όνομά του σε στάδια αλλά και σε διάφορες λέσχες που είναι τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός Ελλάδος.
Κώστας Κεντέρης
Ο Κώστας Κεντέρης ήρθε στον κόσμο στις 11 Ιουλίου 1973 στη Μυτιλήνη. Το 1993 ο Κεντέρης ήρθε πρώτος στους Μεσογειακούς Αγώνες. Έχει αναδειχθεί Ολυμπιονίκης στα 200 μέτρα στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας (2000). Επίσης έχει κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στα 200 μέτρα στο Έντμοντον (2001).
Επιπλέον έχει κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στο Μόναχο (2002). Ο Κώστας Κεντέρης έχει κερδίσει με την αξία του το ψευδώνυμο ο γιος του ανέμου.
Φανή Χαλκιά
Η Φανή Χαλκιά έχει καταγωγή από τη Λάρισα. Έχει κερδίσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα. Το 2006 κατόρθωσε να έρθει τέταρτη στον κόσμο με 53.71 στα 400 μέτρα μετ’ εμποδίων στο Super Grand Prix Τσικλητήρεια.
Στο Γκέτερμποργκ το 2006 κατάφερε να κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο τερματίζοντας δεύτερη στον τελικό 400 μέτρων μετ’ εμποδίων με 54.02. Επίσης στο Παγκόσμιο Κύπελλο Στίβου 2006 κατάφερε να κατακτήσει την πέμπτη θέση.
Αθανασία Τσουμελέκα
Η Αθανασία Τσουμελέκα είναι αθλήτρια του βάδην με καταγωγή από την Πρέβεζα. Η Αθανασία Τσουμελέκα έχει καταφέρει να καταρρίψει το πανελλήνιο ρεκόρ των 20 χιλιομέτρων στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου το 2002.
Το 2003 στο Μπίντγκοτζ πέτυχε την επίδοση 1.33.55 κι έτσι έγινε η πρωταθλήτρια Ευρώπης για τις αθλήτριες από 23 χρονών και κάτω.
Η Αθανασία Τσουμελέκα έχει καταφέρει να καρδίσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 σε απόσταση των 20 χιλιομέτρων.
Βούλα Πατουλίδου
Η Βούλα Πατουλίδου είναι η πρώτη γυναίκα αθλήτρια στην Ελλάδα που κατάφερε να γίνει χρυσή Ολυμπιονίκης.
Συγκεκριμένα η Βούλα Πατουλίδου έφερε στην Ελλάδα το πρώτο χρυσό μετάλλιο μετά από το 1912 όσον αφορά τον στίβο.
Το 1992 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Επίσης έχει πάρει χρυσό μετάλλιο στους Βαλκανικούς Αγώνες και στους Μεσογειακούς Αγώνες. Εκτός από τον αθλητισμό η Βούλα Πατουλίδου ασχολείται και με την πολιτική.
Μίλτος Τεντόγλου
Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι χρυσός Ολυμπιονίκης στο άλμα εις μήκος. Έχει καταφέρει να κερδίσει αρκετά χρυσά μετάλλια ως τώρα. Το πιο πρόσφατο από αυτά είναι το χρυσό μετάλλιο που κέρδισε στην Κωνσταντινούπολη καθώς “πέταξε” στα 8.30 μ. Ο Τεντόγλου είναι πλέον Πρωταθλητής Ευρώπης και καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Η World Athletics είχε ακυρώσει το άλμα εις μήκος που είχε κάνει ο Τεντόγλου στο Τορούν. Η αιτία ήταν, όπως ισχυρίστηκαν, ότι χρησιμοποίησε ακατάλληλα παπούτσια για τον αγώνα. Τότε ο Τεντόγλου είχε φτάσει στα 8.40 μ. και είχε επιτύχει την ως τότε παγκοσμίως κορυφαία επίδοση στο άλμα εις μήκος για το 2023.
Ο Τεντόγλου όμως δεν άφησε αυτήν την άδικη ακύρωση να τον πτοήσει. Αντιθέτως την ίδια μέρα της ακύρωσης έκανε άλμα 8.41 μ. στο Λιεβέν ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ του.
Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι ο μόνος μέχρι στιγμής αθλητής του άλματος εις μήκος που έχει κατορθώσει να κερδίσει τρία χρυσά μετάλλια στη σειρά σε Ευρωπαϊκά κλειστού στίβου.
Κατερίνα Στεφανίδη
Η Κατερίνα Στεφανίδη είναι Παγκόσμια πρωταθλήτρια στο άλμα επί κοντώ.
Η σπουδαία αθλήτρια έχει καταφέρει να κερδίσει πέντε χρυσά μετάλλια, τρία χάλκινα και τρία αργυρά. Η Κατερίνα Στεφανίδη έχει κατακτήσει τουλάχιστον δέκα μετάλλια διεθνώς σε όλα τα αθλητικά πρωταθλήματα που έχει πάρει μέρος.
Θανάσης Γκαβέλας
Ο Θανάσης Γκαβέλας πήρε μέρος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο όπου κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. Τ11. Ταυτόχρονα κατόρθωσε με την επίδοσή του να σημειώσει καινούριο παγκόσμιο ρεκόρ (10,82).
Ο Θανάσης Γκαβέλας είναι χρυσός Παραολυμπιονίκης στα 100 μ. στην κατηγορία Τ11. Ο αθλητής ξεκίνησε να αγωνίζεται σε Παγκόσμια αλλά και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα μόλις από τα 17 του χρόνια.
Πηγές Άρθρου:
Ο πρώτος Έλληνας αθλητής που έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ στο στίβο. Το θρυλικό άλμα και η παράκληση “αφήστε με να αναπνεύσω” .Από www.mixanitouxronou.gr.
Κωνσταντίνος Τσικλητήρας. Από https://el.m.wikipedia.org.
Κωνσταντίνος Τσικλητήρας. Από www.sansimera.gr.
10 Έλληνες αθλητές που έμειναν στην ιστορία. Από https://docuventa.gr.
Κώστας Κεντέρης. Από https://el.m.wikipedia.org.
Τρομερός Τεντόγλου: Απάντησε στην ακύρωση της καλύτερης εφετινής επίδοσης με back to back ρεκόρ! Δείτε το άλμα στα 8,41 μ. Από www.ethnos.gr.
Κατερίνα Στεφανίδη. Από https://el.m.wikipedia.org.
Αθανάσιος Γκαβέλας. Από https://el.m.wikipedia.org.
Φανή Χαλκιά. Από https://el.m.wikipedia.org.
Αθανασία Τσουμελέκα. Από https://el.m.wikipedia.org.