
Το παρόν άρθρο, με τίτλο Bρυγμός: Ορισμός, αιτίες και αντιμετώπιση, θα ορίσει τον βρυγμό, τις αιτίες και τις συνέπειές του καθώς επίσης κάποιους τρόπους αντιμετώπισης.
Βρυγμός: Ορισμός
Σφίγγετε συχνά το σαγόνι σας ή τρίβετε τα δόντια σας μεταξύ τους; Έχετε την τάση να ξυπνάτε με πόνο στο σαγόνι, πόνο στο αυτί ή πονοκέφαλο; Αν ναι, μπορεί να έχετε μια πάθηση που ονομάζεται βρυγμός. Αυτός είναι ο ιατρικός όρος για το σφίξιμο του σαγονιού ή των δοντιών σας ή το τρίξιμο των δοντιών σας.
Το ήπιο ή περιστασιακό τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών μπορεί να μην προκαλέσει προβλήματα. Αλλά, ο συχνός ή σοβαρός βρυγμός μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο σαγόνι, κόπωση και πονοκεφάλους. Μπορεί να βλάψει τα δόντια σας και να τα κάνει να σπάσουν, να χαλαρώσουν ή ακόμα και να πέσουν.
Ο βρυγμός είναι πιο συχνός στα παιδιά παρά στους ενήλικες. Πολλά άτομα με βρυγμό δεν συνειδητοποιούν ότι τον έχουν, ειδικά αν εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου.
Οι αιτίες του βρυγμού
Οι αιτίες του βρυγμού δεν είναι πλήρως κατανοητές. Οι ειδικοί στην στοματική υγεία συχνά επισημαίνουν το υπερβολικό άγχος και ορισμένους τύπους προσωπικότητας ως αιτίες του βρυγμού. Συχνά επηρεάζει άτομα με νευρική ένταση, όπως θυμό, πόνο ή απογοήτευση. Επηρεάζει επίσης άτομα τα οποία είναι επιθετικά, βιαστικά ή πολύ ανταγωνιστικά. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι σε ορισμένα άτομα, ο βρυγμός προκαλείται από μια ανισορροπία στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου. Επίσης, ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντικαταθλιπτικά, η φλουοξετίνη, η σερτραλίνη και η παροξετίνη, μπορούν να προκαλέσουν βρυγμό.
Ποιος διατρέχει κίνδυνο για την εκδήλωση βρυγμού;
- Ορισμένες διαταραχές του ύπνου, όπως η αποφρακτική άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου, η ομιλία κατά τη διάρκεια του ύπνου ή η υπνοβασία (οι οποίες ονομάζονται παραϋπνίες)
- Τις παρενέργειες από τη λήψη ορισμένων ψυχιατρικών φαρμάκων
- Ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, όπως το στρες, το άγχος και τα ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας
- Ορισμένες νευρολογικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο Rett
- Ορισμένες παθήσεις, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή η κροταφογναθική δυσλειτουργία
- Το καπνισμα, η βαριά χρήση αλκοόλ, τα καφεϊνούχα ποτά, &
- Η χρήση ναρκωτικών, όπως η κοκαΐνη και οι αμφεταμίνες.
Αντιμετώπιση
Αν νομίζετε ότι μπορεί να τρίζετε ή να σφίγγετε τα δόντια σας, μιλήστε με έναν παθολόγο ή ιατρό γενικής ιατρικής. Ο ιατρός μπορεί να σας προτείνει τρόπους για τη μείωση του άγχους, την ανακούφιση από την κατάθλιψη ή τη βελτίωση του ύπνου. Μπορεί επίσης να σας προτείνει πώς να προστατεύσετε τα δόντια σας και να σταματήσετε τη συνήθεια του τριξίματος των δοντιών. Επισκέψου τον οδοντίατρό σου τακτικά. Μπορεί να ελέγξει για τα σημάδια βρυγμού, όπως η φθορά των δοντιών και η ευαισθησία των μυών της γνάθου.
Μάθε περισσότερα για τον βρυγμό.
Βιβλιογραφία
Bruxism | Johns Hopkins Medicine
Bruxism | National Institute of Dental & Craniofacial Research