
Ο χουρμάς είναι μια γλυκιά υπερτροφή. Θα μπορούσε άνετα να θεωρηθεί ακόμα ένα υποκατάστατο της σοκολάτας.
Έχει σκούρο χρώμα και γλυκιά, πλούσια γεύση. Μπορεί κάποιος να καταναλώσει τον χουρμά σκέτο ή μέσα σε κάποιο γλυκό.
Επιπλέον ο χουρμάς είναι ένα πολύ καλό υποκατάστατο της ζάχαρης. Εκτός από τη γλυκιά του γεύση ο χουρμάς έχει και πολλές ευεργετικές ιδιότητες.
Η ιστορία πίσω από τον χουρμά
Τον χουρμά τον παίρνουμε από τον δακτυλοφόρο φοίνικα που τον ονομάζουμε αλλιώς και χουρμαδιά. Φημολογείται ότι οι άνθρωποι ξεκίνησαν να καταναλώνουν τον χουρμά από το 4.000 π.Χ.
Υπάρχουν διάφορα ιστορικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι η καλλιέργεια των δέντρων που παράγουν τον χουρμά καθώς και η συγκομιδή του ξεκίνησαν από τη Μεσοποταμία και την Αίγυπτο.
Ωστόσο υπάρχει μια μερίδα αρχαιολόγων η οποία υποστηρίζει ότι οι χουρμαδιές υπήρχαν τουλάχιστον 50.000.000 χρόνια πίσω επάνω στον πλανήτη.
Κατηγορίες του χουρμά
Τόσο στην αρχαιότητα όσο και σήμερα χωρίζουμε τον χουρμά σε δυο κατηγορίες. Από τη μια είναι ο πιο ξερός και πιο μικρός χουρμάς κι από την άλλη είναι ο μεγαλύτερος και πιο αφράτος χουρμάς.
Ο δεύτερος μάλιστα έχει και πιο πλούσια γεύση. Οι μεγαλύτεροι χουρμάδες ονομάζονται και βασιλικοί.
Κι αυτό γιατί σύμφωνα με την παράδοση τους μεγαλύτερους χουρμάδες τους κατανάλωναν οι πιο ευκατάστατοι άνθρωποι.
Αντίθετα τους μικρούς και πιο ξερούς χουρμάδες τους κατανάλωναν οι φτωχοί και οι δούλοι.
Ακόμα και σήμερα οι μικροί χουρμάδες είναι πιο οικονομικοί στην τιμή από τους μεγάλους.
Ιδιότητες του χουρμά
Ο χουρμάς είναι φυσική πηγή ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου, σιδήρου, χαλκού και φυτικών ινών.
Οι φυτικές του ίνες βοηθούν στην φυσιολογική λειτουργία του εντέρου και καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα.
Η βιταμίνη D, το ασβέστιο και οι υπόλοιπες βιταμίνες που περιέχει ενδυναμώνουν τα οστά.
Επιπλέον ο χουρμάς είναι μια καλή επιλογή για τους ανθρώπους που θέλουν να πάρουν βάρος.
Το μαγνήσιο που περιέχει ο χουρμάς καταπολεμά τις φλεγμονές στο σώμα. Επίσης ενισχύει την καρδιακή λειτουργία και κρατάει σε φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση.
Έτσι μπορεί κάποιος να αποφύγει και τα εγκεφαλικά επεισόδια. Ο σίδηρος που περιέχει ο χουρμάς δρα κατά της αναιμίας.
Επίσης οι φυτικές ίνες του χουρμά καθώς και η ζάχαρη που περιέχει μας κάνουν να νιώθουμε χορτάτοι για αρκετή ώρα.
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Mahidol που βρίσκεται στην Ταϊλάνδη ο χουρμάς μπορεί να λειτουργήσει ως γαλακταγωγό για τις θηλάζουσες μητέρες.
Για να αποδείξουν αυτήν την θεωρία χώρισαν κάποιες θηλάζουσες γυναίκες σε δυο κατηγορίες.
Η μια κατηγορία γυναικών έπρεπε να προσθέσει στη διατροφή της δέκα χουρμάδες την ημέρα.
Η άλλη κατηγορία γυναικών συνέχισε να καταναλώνει ό,τι και πριν. Το αποτέλεσμα ήταν ότι στις θηλάζουσες που κατανάλωναν δέκα χουρμάδες την ημέρα για ένα μήνα παρατηρήθηκε αύξηση του γάλακτός τους.
Πιο συγκεκριμένα μέσα στο διάστημα των δυο εβδομάδων που κατανάλωναν χουρμά αύξησαν το μητρικό τους γάλα κατά 11%.
Επιπλέον στο διάστημα ενός μήνα έφτασαν το 23% σε αύξηση του μητρικού γάλακτος. Αντιθέτως οι γυναίκες που δεν κατανάλωναν χουρμά παρέμειναν σταθερές στην ποσότητα του γάλακτος που παρήγαγαν.
Επίσης ο χουρμάς εξαιτίας της φρουκτόζης που περιέχει μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το hangover.
Παρενέργειες του χουρμά
Θα πρέπει να τονίσουμε ωστόσο ότι δεν θα πρέπει να υπερβάλλουμε στην κατανάλωση του χουρμά.
Η συνιστάμενη ημερήσια δόση κατανάλωσης του χουρμά είναι 2 με 3 την ημέρα.
Εάν κάποιος ξεπεράσει τους 3 χουρμάδες την ημέρα μπορεί να αντιμετωπίσει διάφορες παρενέργειες.
Για παράδειγμα μπορεί να πάρει βάρος. Επίσης μπορεί να ανέβει η ποσότητα σακχάρου του στο αίμα.
Τέλος μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει διαταραχές στο πεπτικό του σύστημα όπως είναι η διάρροια αλλά και το κοιλιακό άλγος.
Πηγές άρθρου:
Χουρμάδες: Μια υπερτροφή, υπέρ του θηλασμού! Από www.mitrikosthilasmos.com.
Χουρμάδες: η υπερτροφή που θα πρέπει να εντάξετε άμεσα στη διατροφή σας. Από www.olivemagazine.gr.
Κι όμως, αυτός ο καρπός περιέχει 76% σάκχαρα! Από www.akispetretzikis.com.