Η βιταμίνη B12 ή κοβαλαμίνη: γιατί την χρειαζόμαστε;

Πηγές για κοβαλαμίνη - B12
Πηγή εικόνας: https://www.irishtimes.com

Τι είναι οι βιταμίνες;

Οι βιταμίνες είναι μια ιδιαίτερη ομάδα χημικών ουσιών, απαραίτητων για τον οργανισμό. Πρόκειται για ουσίες που έχουν οργανική προέλευση και δεν μπορούν να ταξινομηθούν σε καμία άλλη ομάδα ουσιών του οργανισμού. Γενικά έχουν πολύ ετερόκλητες δράσεις και εμφανίζουν πολύ μεγάλες διαφορές στην βιολογική τους συμπεριφορά. Όπως και να έχει παρόλα αυτά, είναι απαραίτητες για την διεκπεραίωση βασικών βιοχημικών αντιδράσεων.

Η σημασία της κοβαλαμίνης

Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για μια από αυτές τις βιταμίνες, καθώς δεν μπορούμε μόνο σε ένα κείμενο να τις περιγράψουμε όλες. Η βιταμίνη αυτή είναι η B12 που είναι γνωστή και με το όνομα κοβαλαμίνη. Πρόκειται για μια βιταμίνη που η σύνθεσή της, τής επιτρέπει να μπορεί να διαλύεται στο νερό. Είναι μια από τις πιο σύνθετες βιταμίνες ως προς την δομή της. Η B12 εμπλέκεται σε πάρα πολλούς μηχανισμούς μέσα στον οργανισμό ακόμα και αν αυτοί φαίνονται ασύνδετοι μεταξύ τους. Η πιο αξιοσημείωτη λειτουργία της είναι η συμμετοχή της στον σχηματισμό της μυελίνης. Η μυελίνη είναι μια ουσία που τυλίγει, μονώνει και προστατεύει τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου μας. Η κοβαλαμίνη είναι εξίσου σημαντική για την σωστή ωρίμανση των ερυθροκυττάρων του αίματος. Μπορεί να μην γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτή η σημασία της σε φυσιολογικές συνθήκες, παρόλα αυτά, γίνεται ξεκάθαρη μέσω των προβλημάτων που προκαλεί η ανεπάρκειά της.

Από πού μπορούμε να πάρουμε βιταμίνη B12;

Στον δυτικό κόσμο η ανεπάρκεια της βιταμίνης B12 είναι πολύ σπάνια και αυτό έχει να κάνει με την διατροφή των ανθρώπων. Η κοβαλαμίνη συναντάται σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις σε προϊόντα ζωικής προέλευσης. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το κρέας, το γάλα, τα αβγά, τα ψάρια. Με την πρόοδο της βιοτεχνολογίας έχουν κατασκευαστεί και τρόφιμα ενισχυμένα ως προς την κοβαλαμίνη. Εφόσον όλα αυτά τα τρόφιμα υπάρχουν στην διατροφή του δυτικού κόσμου καθημερινά, είναι σχεδόν σπάνια η πρόκληση ανεπάρκειας βιταμίνης B12 από κακή διατροφή.

Έλλειψη ενδογενούς παράγοντα και αδυναμία πρόσληψης B12

Η πιο συνηθισμένη αιτία ανεπάρκειας της B12 είναι η αδυναμία απορρόφησής της. Η απορρόφησή της προϋποθέτει την ύπαρξη ενός γαστρικού παράγοντα, του ενδογενούς παράγοντα. Πρόκειται για μια ουσία που συνδέεται με την κοβαλαμίνη και της επιτρέπει να εκφράσει τις λειτουργίες της. Αν αυτός δεν υπάρχει τότε ουσιαστικά η Β12 χάνεται. Η έλλειψη του ενδογενούς παράγοντα μπορεί να είναι αποτέλεσμα γενετικής μετάλλαξης ή αποκοπής τμήματος του στομάχου που τον παράγει. Η αποκοπή αυτή γίνεται σε περιπτώσεις ελκών ή και καρκίνων του στομάχου. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης B12 θα προκαλέσει κακοήθη αναιμία αρχικά ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο μπορεί να προκαλέσει και νευρολογικά προβλήματα.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Πώς θεραπεύονται οι ανεπάρκειες κοβαλαμίνης;

Η θεραπεία της ανεπάρκειας κοβαλαμίνης έχει να κάνει με το αίτιό της. Αν πρόκειται για διατροφική διαταραχή τότε καλό είναι να αυξηθεί η πρόσληψη B12 από την τροφή. Αυτό μπορεί να γίνει αρχικά με αναπρογραμματισμό του διαιτολογίου και δευτερευόντως με την χορήγηση φαρμακευτικών δόσεων κοβαλαμίνης. Αν η ανεπάρκεια οφείλεται σε έλλειψη ενδογενούς παράγοντα θα πρέπει μαζί με την βιταμίνη Β12 να γίνεται και έγχυση ενδογενούς παράγοντα.

Βιταμίνη Β2: Πού ωφελεί και σε ποια τρόφιμα τη βρίσκουμε;

Φολικό ή φυλλικό οξύ: βιταμίνη Β9

Πολυβιταμίνες: Είναι αναγκαία τελικά η χρήση τους;

Advertising

Η σημασία της Βιταμίνης Β12 για τον οργανισμό μας.

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Περισσότερα από τη στήλη: Σώμα & Υγεία

Σώμα & Υγεία

Σοκαριστική Αλήθεια για τη Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ): Όταν η Εικόνα του Σώματος Γίνεται Εμμονή

Τι είναι η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ); https://i.pinimg.com/1200x/59/0c/08/590c0844b6d7d7f87df67e84d71001d7.jpg Η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ) είναι μια σοβαρή ψυχική…

Σώμα & Υγεία

Πρωτεΐνες αίματος: Η σχέση τους με τη γήρανση

Πρωτεΐνες αίματος: Η σχέση τους με τη γήρανση Μια πρωτοποριακή μελέτη η οποία ανέλυσε πάνω…

Σώμα & Υγεία

Bρυγμός: Ορισμός, αιτίες και αντιμετώπιση

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Bρυγμός: Ορισμός, αιτίες και αντιμετώπιση, θα ορίσει τον βρυγμό, τις…

Σώμα & Υγεία

Μονοθεραπεία με εσκεταμίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Μονοθεραπεία με εσκεταμίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης, θα παρουσιάσει…

Σώμα & Υγεία

Διαχείριση βάρους: Η προσέγγιση «30-30-30»

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Διαχείριση βάρους: Η προσέγγιση «30-30-30», θα παρουσιάσει πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα…

Σώμα & Υγεία

Σύνδεση μεταξύ του καταρράκτη και της άνοιας

Τα μάτια και η όραση συνδέονται πολύ στενά με τον εγκέφαλο, αλλά πόσο ισχυρή είναι…

Σώμα & Υγεία

Υγιεινή Φυτική Διατροφή: Συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Υγιεινή Φυτική Διατροφή: Συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού; παρουσιάζει…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The House with Laughing Windows

«The House with Laughing Windows»: Η πιο νοσηρή ταινία giallo που γυρίστηκε ποτέ

Συχνά συναντά κανείς το magnum opus του Pupi Avati, ενός
Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στη Σύγχρονη Εποχή

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα

Η επιθυμία για ένα χρυσαφί μαύρισμα δεν είναι καινούριο φαινόμενο,