Και καθώς καταλαβαίνουμε ότι το φθινόπωρο ήρθε για τα καλά, τα πρώτα ενοχλητικά κρυολογήματα κάνουν την εμφάνισή τους. Η μετάδοση τους από το ένα άτομο στο άλλο είναι πολύ εύκολη, γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίσουμε να ενισχύσουμε, όσο μπορούμε, το ανοσοποιητικό μας.
Ένας βασικός παράγοντας που επηρεάζει την άμυνα του οργανισμού είναι η διατροφή. Παρακάτω θα δείτε τροφές που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C
Από τις πλουσιότερες πηγές σε βιταμίνη C είναι τα εσπεριδοειδή, το μπρόκολο και το ακτινίδιο. Αυτή η βιταμίνη είναι διαδεδομένη κυρίως για την δράση της όσον αφορά το κρυολόγημα γιατί συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία των λευκοκυττάρων που μάχονται των λοιμώξεων.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε
Η βιταμίνη Ε έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τροφές όπως η βρώμη, το ελαιόλαδο και τα αμύγδαλα, αποτελούν καλή πηγή της βιταμίνης Ε.
Γιαούρτι
Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε προβιοτικά, τα οποία είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που ανήκουν στο έντερο. Βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου και το προφυλάσσουν από διάφορα παθογόνα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις.
Τσάι
Μαύρο ή πράσινο; Και τα δύο είναι πλούσια στο αμινοξύ L-θειανίνη, το οποίο είναι γνωστό ότι βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Ακόμη, το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.
Ω-3 λιπαρά οξέα
Βρίσκονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια, όπως η ρέγγα, ο σολωμός και το σκουμπρί, στα φυτικά έλαια και στους ξηρούς καρπούς. Έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση και προστατεύουν το αναπνευστικό από λοιμώξεις.
Όσα αναφέρθηκαν παραπάνω θα βοηθήσουν ώστε να χτίσουμε ένα γερό ανοσοποιητικό μόνο σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή, αλλά και με πολύ καλή ενυδάτωση. Ακόμη, δεν πρέπει να ξεχνάμε τόσο τη φυσική δραστηριότητα, διότι εκτός από τις ευεργετικές ιδιότητες που διαθέτει, προστατεύει τον ασκούμενο από το κρυολόγημα, όσο και την ξεκούραση.