Επικονδυλίτιδα: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Πηγή εικόνας: sciencelab.gr

Η επικονδυλίτιδα είναι μια πάθηση κατά την οποία εμφανίζεται έντονος πόνος στην έξω ή την έσω πλευρά του αγκώνα. Οφείλεται κυρίως στην υπερβολική χρήση ή τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις των μυών της περιοχής, και μπορεί να προκληθούν βλάβες και κατά συνέπεια πόνος.
Συναντάται συχνότερα σε άτομα ηλικίας 30-50 ετών.
Πιο επιρρεπείς στον τραυματισμό είναι αθλητές (π.χ. του γκολφ ή τενίστες), γραμματείς, ξυλουργοί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, οικοδόμοι, ζωγράφοι, μάγειρες, κομμωτές, μασέρ, μουσικοί και γενικά άτομα που κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις ιδιαίτερα του αντιβραχίου (πήχη) στην καθημερινότητα τους.
Η επικονδυλίτιδα τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται συχνά και σε παιδιά ή άτομα που χρησιμοποιούν γενικά πολύ υπολογιστή ή ηλεκτρονικά.

Τα είδη επικονδυλίτιδας

Υπάρχουν 2 είδη επικονδυλίτιδας ανάλογα με το σημείο εμφάνισής της: η έξω, στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα και η έσω, στην εσωτερική πλευρά.
Η έξω επικονδυλίτιδα που είναι συχνότερη από την έσω, και είναι γνωστή και ως αγκώνας των τενιστών (tennis elbow). Η φλεγμονή ξεκινά από τον τένοντα στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα και μπορεί να φτάνει έως και τον καρπό.
Η έσω επικονδυλίτιδα είναι γνωστή και ως αγκώνας του γκόλφερ (golfer’s elbow). Το οίδημα εντοπίζεται στην έκφυση των τενόντων από τον επικόνδυλο (οστική προεξοχή αγκώνα) ως την έσω πλευρά.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της επικονδυλιτίδας αναπτύσσονται σταδιακά και χειροτερεύουν με τη συνεχή χρήση του χεριού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος στον αγκώνα αρχίζει ήπια και χειροτερεύει σε διάστημα εβδομάδων ή και μηνών. Μπορεί να επεκταθεί έως τον καρπό κατά τη χρήση του χεριού, με ευδιάκριτη δυσκολία όταν ο ασθενής πιάσει κάποιο αντικείμενο ή κάνει χειραψία.
Στην έξω επικονδυλίτιδα μπορεί να υπάρχει πόνος ακόμη και με το κράτημα ενός ποτηριού ή πόμολου πόρτας. Στην έσω επικονδυλίτιδα ενδέχεται να εμφανιστεί ήπια δυσκαμψία και μουδιάσματα στα δάχτυλα των χεριών.

Διαβάστε επίσης  Η σαλμονέλα υπό το πρίσμα του εργαστηρίου !

Διάγνωση και θεραπεία

Ο γιατρός ή ο φυσικοθεραπευτής είναι σε θέση να κάνει τη διάγνωση βάσει  του ιστορικού, της κλινικής εικόνας και μιας σειράς κινήσεων. Σε ορισμένα περιστατικά, όπου το οίδημα στην περιοχή είναι ζωηρό, ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε ακτινογραφία, αξονική ή μαγνητική τομογραφία.
Σε πρώτη φάση, η θεραπεία γίνεται συντηρητικά και είναι κοινή στην έξω και στην έσω επικονδυλίτιδα. Στόχος είναι η μείωση της φλεγμονής και του πόνου με τη χρήση πάγου και ξεκούρασης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδικός νάρθηκας ώστε να μειώνονται οι πιέσεις που ασκούνται σε αυτό το σημείο που προκαλούν τα συμπτώματα. Μετά τις πρώτες μέρες ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει φυσικοθεραπεία, με συγκεκριμένο πρόγραμμα διατάσεων, ισομετρικών ασκήσεων καθώς και έκκεντρης ενδυνάμωσης. Στις περιπτώσεις που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν μετά από 6 μήνες, η χειρουργική επέμβαση δίνει τη λύση. Σκοπός της επέμβασης είναι η αφαίρεση του ουλώδη ιστού των προσβεβλημένων μυών ή τενόντων. Ο ασθενής μπορεί να εξέλθει από το νοσοκομείο την ίδια μέρα.

Διαβάστε ακόμη:
https://maxmag.gr/soma-igia/igeia-kai-prolipsi/poni-sti-mesi-pies-askisis-voithoun-ston-entono-pono/

Σπουδές στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και πιστοποιημένος προσωπικός γυμναστής. Έχω πάθος για τον αθλητισμό, ενώ μου αρέσει επίσης ο κινηματογράφος, το φαγητό, τα ταξίδια και να είμαι πολυπράγμων και να ασχολούμαι με πολλά και διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τ3 Ημέρες επανάστασης των ηλεκτρονίων από τις εκδόσεις Αγγελάκη

Χιούμορ, άπειρες γνώσεις και διασκέδαση σε ένα βιβλίο; Και όμως

Τα πέντε κορυφαία αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φρεσκάδα και η