Τι είναι ο παγωμένος ώμος και πως αντιμετωπίζεται; Ένα σύνδρομο που χτυπά τον άνθρωπο και εμφανίζεται λόγω κάποιου ατυχήματος ή έντονης δραστηριότητας που τον επιβαρύνει. Επάνω και γύρω από τον ώμο υπάρχουν πολλά ανατομικά στοιχεία που δίνουν πόνο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκαμψία, ακινησία ή αδυναμία χρήσης του ώμου. Έτσι, δυσχαιρένεται η λειτουργικότητα του.
Σύμφωνα με καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο ώμος είναι το μόνο όργανο που κρέμεται σαν εκρεμμές. Για το λόγο αυτό ο εγκέφαλος τον ακινητοποιεί προκειμένου να αποφύγει την εξαγωγή του. Οι βλάβες που μπορεί να πάθει οφείλονται συνήθως σε έντονη δραστηριότητα. Η ενασχόληση με κάποιο άθλημα όπως το μπάσκετ ή το τέννις, τείνουν να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Επίσης, τροχαία ή εργατικά ατυχήματα μπορούν να τον επηρεάσουν, εφόσον είναι η πλέον πιο εκτεθημένη άρθρωση.
Ο δόκτωρ Γουβένιος εξηγεί τι είναι ο παγωμένος όμως και πως αντικετωπίζεται. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του είναι μια πάθηση που συμβαίνει από μόνη της ύστερα από κάποιο ατύχημα. Μπορεί όμως να οφείλεται και στον συνδυασμό παθήσεων που αντανακλούν ή συνυπάρχουν με το σύνδρομο αυτό. Ο πλήρης ιατρικός έλεγχος πάνω στην παθοφυσιολογία του μηχανισμού βλάβης του ώμου, θα δώσει κατευθυντήριες για την αντιμετώπιση του. Εάν αφεθεί όμως χωρίς θεραπεία, τότε περνάει από 3 στάδια που διαρκούν 12-24 μήνες. Τα στάδια αυτά είναι τα εξής:
Πρώτο Στάδιο
Έντονος πόνος και μείωση των λειτουργικών κινήσεων του ώμου.
Δεύτερο Στάδιο
Μειώνεται ο πόνος λόγω της δυσκαμψίας, όμως δεν εξαφανίζεται. Μονιμοποιείται λόγω αδυναμίας κινήσεων του ώμου.
Τρίτο Στάδιο
Ο πόνος μειώνεται και οι κινήσεις σταδιακά επανέρχονται.
Ο «παγωμένος ώμος» σαν πάθηση εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ 50-80 ετών. Ξεκινάει με πόνο στον δελτοειδή μυ και εν συνεχεία συνδέεται με πόνους στον αυχένα. Ο πόνος είναι πιο έντονος την νύχτα και μπορεί να συνδυάζεται με ασβεστοποιό περιαρθρίτιδα και υπακρωμιακή προστριβή.
Τρόποι αντιμετώπισης του «παγωμένου ώμου»
Η θεραπεία ξεκινάει με ιατροφαρμακευτική αγωγή. Αποτελείται συνήθως από αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά φάρμακα, που χορηγούνται από τον ορθοπεδικό. Αυτό όμως δεν είναι αρκετό. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κατάλληλη θεραπεία αποκατάστασης, γίνεται σε συνδυασμό με φυσιοθεραπείες. Ο φυσιοθεραπευτής με κατάλληλες ασκήσεις, βοηθάει τον ώμο να επανέλθει στην φυσική του κατάσταση. Στην αρχή, γίνεται χρήση τεχνικών μέσων – συσκευές ηλεκτροπάθειας – που βοηθούν στην μείωση του πόνου. Στην πορεία, δίνεται βαρύτητα στην επιστροφή κινήσεων του ώμου με τεχνικές κινησιοθεραπείας. Οι τεχνικές αυτές εφαρμόζονται στον ώμο, τον αυχένα και τα χέρια. Τέλος, οι φυσιοθεραπευτές οφείλουν να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση της μυϊκής μάζας που κρατάει τον ώμο. Αφότου ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες, θα δώσουν στον θεραπευόμενο κάποιες ασκήσεις σταθεροποίησης και βελτίωσης, ώστε να αποφευχθεί πιθανή εμφάνιση της πάθησης ξανά.
Η αντιμετώπιση της πάθησης του «παγωμένου ώμου» διαφέρει ανάλογα το φύλο, την ηλικία και την μυϊκή δύναμη. Ο θεραπευόμενος πρέπει να κάνει υπομονή και να τηρεί πιστά τις οδηγίες των θεραπευτών. Μπορεί η διαδικασία αποκατάστασης να απαιτεί χρόνο, όμως το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τον θεραπευόμενο.
Σχετικοί σύνδεσμοι
https://maxmag.gr/soma-igia/iatrika-nea/syndromo-turner-ti-ginetai-otan-leipei-ena-chromosoma-ch/