Φρούτα και λαχανικά με λίγους υδατάνθρακες

Φρούτα και λαχανικά με λίγους υδατάνθρακες
Πηγή εικόνας: rainierhealth.com

Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι γενικά χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες, αλλά περιέχουν ποικίλες ποσότητες σε υδατάνθρακες και σάκχαρα. Για άτομα που προσπαθούν να διαχειριστούν την πρόσληψή υδατανθράκων είναι χρήσιμο να γνωρίζουν το περιεχόμενο τους. Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών μπορεί να συμβάλει στην μείωση εμφάνισης ασθενειών, όπως του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.

Τα φρούτα τείνουν να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες από τα περισσότερα λαχανικά, επειδή περιέχουν φυσικά σάκχαρα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να τα αποφεύγουν.

Τα παρακάτω είναι κάποια επιλογή φρούτων με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες:

1. Καρπούζι

Φρούτα και λαχανικά με λίγους υδατάνθρακες
Πηγή εικόνας: bovary.gr

Αυτό το καλοκαιρινό φρούτο έχει την χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες με μόνο 7,55 g ανά 100 g φρούτων.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Α και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, καθιστώντας το μια εξαιρετική τροφή.

Τέλος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συναίσθημα πληρότητας παρέχοντας λιγότερες θερμίδες.

2. Φράουλες

Φρούτα και λαχανικά με λίγους υδατάνθρακες
Πηγή εικόνας: vita.gr

Τα μούρα είναι μια δημοφιλής επιλογή για τους ανθρώπους που παρακολουθούν την πρόσληψη υδατανθράκων. Οι φράουλες έχουν τους λιγότερους υδατάνθρακες από οποιοδήποτε μούρο.

Κάθε μερίδα 100 g φράουλας παρέχει 7,68 g υδατανθράκων.

Advertising

Είναι επίσης εξαιρετικές πηγές καλίου και βιταμίνης C.

3. Αβοκάντο

Φρούτα και λαχανικά με λίγους υδατάνθρακες
Πηγή εικόνας: onmed.gr

Το αβοκάντο είναι φρούτο με σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Για κάθε 100 γραμμάρια αβοκάντο, ένα άτομο λαμβάνει περίπου 8,53 γραμμάρια υδατανθράκων.

Επίσης είναι μια καλή πηγή μονοακόρεστων λιπών. Αυτά τα λίπη μπορούν να προστατέψουν αποτελεσματικά την  καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Τα λαχανικά είναι μια σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα ως μέρος μιας ελεγχόμενης σε υδατάνθρακες δίαιτας για την παροχή θρεπτικών συστατικών ενώ περιορίζουν την πρόσληψη υδατανθράκων.

Advertising

Γενικά, όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε νερό, τόσο χαμηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ανά 100 γραμμάρια. Ακολουθούν οι επιλογές λαχανικών με τους λιγότερους υδατάνθρακες.

1. Αγγούρι

Φρούτα και λαχανικά με λίγους υδατάνθρακες
Πηγή εικόνας: diatrofisimera.gr

Το αγγούρι είναι μια αναζωογονητική και θρεπτική προσθήκη σε οποιαδήποτε σαλάτα. Όταν ένα άτομο ξεφλουδίζει το δέρμα, περιέχει μόλις 2,16 g υδατανθράκων ανά 100 g μερίδα.

Τα αγγούρια με το δέρμα προσαρτημένα παρέχουν 3,63 g υδατανθράκων, καθιστώντας το ένα υψηλόβαθμο λαχανικό με χαμηλό υδατάνθρακα , είτε ένα άτομο του αρέσει να τρώει το δέρμα είτε όχι.

Ωστόσο, τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του αγγουριού βρίσκονται στο δέρμα. Για το λόγο αυτό, οι άνθρωποι πρέπει να προσπαθούν να τρώνε το δέρμα μαζί με το υπόλοιπο αγγούρι. Όσοι ακολουθούν δίαιτα ελεγχόμενη με υδατάνθρακες θα πρέπει να εξετάσουν έναν τύπο αγγουριού με λεπτό δέρμα, όπως ένα περσικό αγγούρι. Τα αγγλικά αγγούρια τείνουν να έχουν παχύτερο δέρμα, πράγμα που θα αύξανε τον αριθμό των υδατανθράκων.

Advertising

2. Σέλινο

Φρούτα και λαχανικά με λίγους υδατάνθρακες
Πηγή εικόνας: boro.gr

Το σέλινο είναι ένα ευέλικτο λαχανικό που ταιριάζει καλά με σαλάτες και κατσαρόλες.

Αυτό το λαχανικό παρέχει την ίδια ποσότητα υδατανθράκων με το μαρούλι παγόβουνου (2,97 g ανά 100 g).

Μπορεί να προσθέσει μια ικανοποιητική υφή σε πολλά γεύματα ως μέρος οποιασδήποτε δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων.

3. Μανιτάρια

Φρούτα και λαχανικά με λίγους υδατάνθρακες
Πηγή εικόνας: argiro.gr

Τα μανιτάρια παρέχουν μόνο 3,26 g υδατανθράκων ανά 100 g. Οι άνθρωποι μπορούν να τα προσθέσουν σε μια ομελέτα με ασπράδια αυγού για ένα υγιεινό πρωινό με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Advertising

Μερικές έρευνες δείχνουν ότι τα μανιτάρια μπορούν να διατηρήσουν την υγεία της καρδιάς και να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων και διαβήτη τύπου 2.

Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να θυσιάζουν τα αγαπημένα τους φρούτα και λαχανικά όταν μειώνουν την πρόσληψη υδατανθράκων.

Επίσης, μια δίαιτα που μειώνει την πρόσληψη υδατανθράκων δεν σημαίνει ότι τα γεύματα πρέπει να αποτελούνται μόνο από πρωτεΐνες. Προσθέστε μερικά από τα παραπάνω φρούτα και λαχανικά για να κάνετε ένα γεύμα πιο ενδιαφέρον και να ενισχύσετε τη θρεπτική του αξία.

Περισσότερα από τη στήλη: Σώμα & Υγεία

Σώμα & Υγεία

Ψυχολογία και χρόνιες ασθένειες: Ο ρόλος της ψυχολογικής υποστήριξης σε ασθενείς με καρκίνο

Ο καρκίνος δεν αποτελεί μόνο μια σωματική νόσο αλλά και μια βαθιά ψυχολογική εμπειρία που…

Σώμα & Υγεία

Ο ρόλος του ψυχολόγου στη θεραπεία της ημικρανίας

      Από την απαξίωση στην αναγνώριση «Δεν θέλω να εξετάσω μια γυναίκα με…

Σώμα & Υγεία

Υποθυρεοειδισμός: Χρειάζεται να προσέχουμε τη διατροφή μας;

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει επαρκείς ποσότητες…

Σώμα & Υγεία

ΔΕΠΥ και διατροφή: Τι ξέρουμε, τι ερευνούμε, πού στοχεύουμε;

Η “πολυχρωμία” της ΔΕΠΥ: Η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, γνωστή και ως ΔΕΠΥ, έχει…

Σώμα & Υγεία

Κοινοί μύθοι για το αν κοιμόμαστε καλά

Ο ύπνος αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του τρόπου ζωής μας και το να κοιμόμαστε επαρκώς…

Σώμα & Υγεία

Μικρο‑προπονήσεις: Άσκηση για πολυάσχολους

Η καθημερινότητα που μας «κρατάει ακίνητους» Ο σύγχρονος τρόπος ζωής χαρακτηρίζεται από έντονο ρυθμό, πίεση…

Σώμα & Υγεία

Θες να αντιληφθείς την προσωπικότητα κάποιου; Απλό! Δες το μενού του.

Προσωπικότητα: η διάσταση με τις πολλές διαστάσεις Ο καθένας μας είναι διαφορετικός. Πώς το αντιλαμβανόμαστε;…