
Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι γενικά χαμηλά σε λιπαρά και θερμίδες, αλλά περιέχουν ποικίλες ποσότητες σε υδατάνθρακες και σάκχαρα. Για άτομα που προσπαθούν να διαχειριστούν την πρόσληψή υδατανθράκων είναι χρήσιμο να γνωρίζουν το περιεχόμενο τους. Η κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών μπορεί να συμβάλει στην μείωση εμφάνισης ασθενειών, όπως του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.
Τα φρούτα τείνουν να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες από τα περισσότερα λαχανικά, επειδή περιέχουν φυσικά σάκχαρα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να τα αποφεύγουν.
Τα παρακάτω είναι κάποια επιλογή φρούτων με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες:
1. Καρπούζι
Αυτό το καλοκαιρινό φρούτο έχει την χαμηλότερη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες με μόνο 7,55 g ανά 100 g φρούτων.
Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Α και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, καθιστώντας το μια εξαιρετική τροφή.
Τέλος μπορεί επίσης να οδηγήσει σε συναίσθημα πληρότητας παρέχοντας λιγότερες θερμίδες.
2. Φράουλες
Τα μούρα είναι μια δημοφιλής επιλογή για τους ανθρώπους που παρακολουθούν την πρόσληψη υδατανθράκων. Οι φράουλες έχουν τους λιγότερους υδατάνθρακες από οποιοδήποτε μούρο.
Κάθε μερίδα 100 g φράουλας παρέχει 7,68 g υδατανθράκων.
Είναι επίσης εξαιρετικές πηγές καλίου και βιταμίνης C.
3. Αβοκάντο
Το αβοκάντο είναι φρούτο με σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Για κάθε 100 γραμμάρια αβοκάντο, ένα άτομο λαμβάνει περίπου 8,53 γραμμάρια υδατανθράκων.
Επίσης είναι μια καλή πηγή μονοακόρεστων λιπών. Αυτά τα λίπη μπορούν να προστατέψουν αποτελεσματικά την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία.
Τα λαχανικά είναι μια σημαντική πηγή θρεπτικών συστατικών. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμα ως μέρος μιας ελεγχόμενης σε υδατάνθρακες δίαιτας για την παροχή θρεπτικών συστατικών ενώ περιορίζουν την πρόσληψη υδατανθράκων.
Γενικά, όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε νερό, τόσο χαμηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ανά 100 γραμμάρια. Ακολουθούν οι επιλογές λαχανικών με τους λιγότερους υδατάνθρακες.
1. Αγγούρι
Το αγγούρι είναι μια αναζωογονητική και θρεπτική προσθήκη σε οποιαδήποτε σαλάτα. Όταν ένα άτομο ξεφλουδίζει το δέρμα, περιέχει μόλις 2,16 g υδατανθράκων ανά 100 g μερίδα.
Τα αγγούρια με το δέρμα προσαρτημένα παρέχουν 3,63 g υδατανθράκων, καθιστώντας το ένα υψηλόβαθμο λαχανικό με χαμηλό υδατάνθρακα , είτε ένα άτομο του αρέσει να τρώει το δέρμα είτε όχι.
Ωστόσο, τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά του αγγουριού βρίσκονται στο δέρμα. Για το λόγο αυτό, οι άνθρωποι πρέπει να προσπαθούν να τρώνε το δέρμα μαζί με το υπόλοιπο αγγούρι. Όσοι ακολουθούν δίαιτα ελεγχόμενη με υδατάνθρακες θα πρέπει να εξετάσουν έναν τύπο αγγουριού με λεπτό δέρμα, όπως ένα περσικό αγγούρι. Τα αγγλικά αγγούρια τείνουν να έχουν παχύτερο δέρμα, πράγμα που θα αύξανε τον αριθμό των υδατανθράκων.
2. Σέλινο
Το σέλινο είναι ένα ευέλικτο λαχανικό που ταιριάζει καλά με σαλάτες και κατσαρόλες.
Αυτό το λαχανικό παρέχει την ίδια ποσότητα υδατανθράκων με το μαρούλι παγόβουνου (2,97 g ανά 100 g).
Μπορεί να προσθέσει μια ικανοποιητική υφή σε πολλά γεύματα ως μέρος οποιασδήποτε δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων.
3. Μανιτάρια
Τα μανιτάρια παρέχουν μόνο 3,26 g υδατανθράκων ανά 100 g. Οι άνθρωποι μπορούν να τα προσθέσουν σε μια ομελέτα με ασπράδια αυγού για ένα υγιεινό πρωινό με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.
Μερικές έρευνες δείχνουν ότι τα μανιτάρια μπορούν να διατηρήσουν την υγεία της καρδιάς και να μειώσουν τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων και διαβήτη τύπου 2.
Οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να θυσιάζουν τα αγαπημένα τους φρούτα και λαχανικά όταν μειώνουν την πρόσληψη υδατανθράκων.
Επίσης, μια δίαιτα που μειώνει την πρόσληψη υδατανθράκων δεν σημαίνει ότι τα γεύματα πρέπει να αποτελούνται μόνο από πρωτεΐνες. Προσθέστε μερικά από τα παραπάνω φρούτα και λαχανικά για να κάνετε ένα γεύμα πιο ενδιαφέρον και να ενισχύσετε τη θρεπτική του αξία.