Η τροφή και η πείνα στις τριτοκοσμικές χώρες

πείνα στην Αφρική
πηγή: Unsplash

Σε πολλές περιοχές της Αφρικανικής Περιφέρειας βρίσκεται σε εξέλιξη μια βαθιά στροφή από τις μεταδοτικές στις μη μεταδοτικές ασθένειες. Ασθένειες που οφείλονται στην έλλειψη τροφίμων, τη πείνα, τον χρόνιο υποσιτισμό και την εύρεση φτηνών και κακών τροφών.

Οι τέσσερις κύριες ασθένειες που επικρατούν είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις (όπως εμφράγματα και εγκεφαλικό), οι καρκίνοι, οι χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού (όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και το άσθμα) και ο διαβήτης.

Τί λένε πρόσφατα στοιχεία γύρω από την πείνα;

Στην Αφρική, η πείνα αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Η πανδημία του COVID-19 , οι συγκρούσεις, η ξηρασία, τα οικονομικά δεινά και οι ακραίες καιρικές συνθήκες αντιστρέφουν χρόνια προόδου. Από το 2019, 234 εκατομμύρια Αφρικανοί της Υποσακχάριας Αφρικής ήταν χρόνια υποσιτισμένοι, περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Σε ολόκληρη την Αφρική, 250 εκατομμύρια άνθρωποι βίωναν πείνα , που είναι σχεδόν το 20% του πληθυσμού.

Η τάση προς μια ανθυγιεινή διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι και φτωχή σε φρούτα και λαχανικά σημαίνει ότι τα παιδιά στην υποσακχάρια Αφρική είναι υπέρβαρα αλλά υποσιτισμένα επειδή λαμβάνουν περισσότερες από αρκετές θερμίδες αλλά όχι αρκετά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να εξελιχθούν σε υγιείς ενήλικες.

Ο υποσιτισμός, συμπεριλαμβανομένου του υποσιτισμού και των διατροφικών ελλείψεων εξακολουθούν να είναι κύριες αιτίες θανάτου και ασθενειών, ειδικά μεταξύ ευάλωτων και κοινωνικά μειονεκτούντων ατόμων όπως οι γυναίκες και τα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

Το 11,3% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι αντιμέτωπη με την πείνα.

Αυτό είναι περίπου 805 εκατομμύρια άνθρωποι που υποσιτίζονται σε καθημερινή βάση, καταναλώνοντας λιγότερες από τις συνιστώμενες 2.100 θερμίδες την ημέρα.

Ο κόσμος παράγει αρκετή τροφή για να ταΐσει και τα 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Εκείνοι που πεινούν είτε δεν έχουν γη για να καλλιεργήσουν τρόφιμα ή χρήματα για να τα αγοράσουν.  10 χώρες που σημείωσαν τη μεγαλύτερη επιτυχία στη μείωση του συνολικού αριθμού των πεινασμένων αναλογικά με τον εθνικό τους πληθυσμό είναι η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βραζιλία, η Κούβα, η Γεωργία, η Γκάνα, το Κουβέιτ, ο Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, η Ταϊλάνδη και η Βενεζουέλα.

Διαβάστε επίσης  9D Cocoon: Απροσέγγιστο αλλά λατρεμένο

Ποιες είναι πι αιτίες της πείνας;

Η φτώχεια είναι η κύρια αιτία της πείνας. Οι αιτίες της φτώχειας περιλαμβάνουν την έλλειψη πόρων των φτωχών, την εξαιρετικά άνιση κατανομή εισοδήματος στον κόσμο και εντός συγκεκριμένων χωρών, τις συγκρούσεις και την ίδια την πείνα.

Το 2010, υπολογίζεται ότι 7,6 εκατομμύρια παιδιά, περισσότερα από 20.000 την ημέρα, πέθαναν. Η κακή διατροφή παίζει ρόλο τουλάχιστον στους μισούς από αυτούς τους θανάτους.

Σχεδόν το 98% της παγκόσμιας πείνας υπάρχει σε υπανάπτυκτες χώρες.  Σχεδόν 1 στα 15 παιδιά στις αναπτυσσόμενες χώρες πεθαίνει πριν από την ηλικία των 5 ετών, τα περισσότερα από αυτά από αιτίες που σχετίζονται με την πείνα.

Ενώ η πείνα υπάρχει παγκοσμίως, 526 εκατομμύρια πεινασμένοι άνθρωποι ζουν στην Ασία.  Πάνω από το ένα τέταρτο των υποσιτισμένων ανθρώπων στον κόσμο ζει στην Υποσακχάρια Αφρική. Σχεδόν 1 στους 4 ανθρώπους σε αυτήν την περιοχή πεινάει χρόνια.

Όταν μια μητέρα υποσιτίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το μωρό γεννιέται επίσης υποσιτισμένο. Κάθε χρόνο, 17 εκατομμύρια παιδιά γεννιούνται με αυτόν τον τρόπο λόγω της έλλειψης διατροφής της μητέρας πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.  Ομοίως, οι γυναίκες που πεινούν είναι τόσο ελλιπείς σε βασικά θρεπτικά συστατικά (όπως ο σίδηρος) που 315.000 πεθαίνουν κατά τη διάρκεια του τοκετού από αιμορραγία κάθε χρόνο.

Τι συμβαίνει με τη τροφή;

Στις αρχές του 2012. Λόγω των χαμηλών βροχοπτώσεων, των φτωχών συγκομιδών και των εκτοξευόμενων τιμών των τροφίμων, η περιοχή Σαχέλ της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής αντιμετώπισε μια τεράστια επισιτιστική κρίση στην οποία περισσότεροι από 18 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και σχεδόν 1 εκατομμύριο παιδιά κινδύνευαν του οξέος υποσιτισμού.

Διαβάστε επίσης  Η επιρροή του καιρού στην ιστορία και τον πολιτισμό (III)

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση της Oxfam μπόρεσε να προσεγγίσει περισσότερους από 1,1 εκατομμύρια άνδρες, γυναίκες και παιδιά με σωτήρια βοήθεια. Οι λιγότερο ασταθείς καιρικές συνθήκες και οι αυξημένες συγκομιδές σιτηρών άρχισαν να παρουσιάζουν σταθερή βελτίωση στην επισιτιστική ασφάλεια σε ολόκληρη την περιοχή. Ωστόσο, οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες στον Νίγηρα, τη Σενεγάλη, την Μπουρκίνα Φάσο, το Τσαντ, τη Μαυριτανία και το Μάλι έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στις καλλιέργειες των ανθρώπων, στην υγεία τους και στις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάκαμψης.

Η Αφρική αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή τη χειρότερη επισιτιστική κρίση.

Εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν πεθαίνουν κάθε μήνα. Η κλιματική αλλαγή, η αύξηση του πληθυσμού και οι περιφερειακές συγκρούσεις έχουν δημιουργήσει τεράστιες ελλείψεις τροφίμων σε πολλές χώρες της Αφρικής.

Η άμεση παροχή τροφής και νερού, καθώς και μακροπρόθεσμες λύσεις καθίστανται επείγουσες εκκλήσεις. Υπάρχουν πολλοί διεθνείς οργανισμοί, μη κερδοσκοπικοί, αλληϋποστήριξης και βοήθειας παγκοσμίως που μπορεί ο καθένας να ανατρέξει για να προσφέρει ατομικά ή συλλογικά την όποια βοήθεια οικονομική ή σε τρόφιμα για να ενισχυθεί το πρόγραμμα έναντι του υποσιτισμού στις πληγείσες χώρες.

Πηγές και οργανισμοί εξάλειψης της πείνας

  1. WHO Africa
  2. https://www.oxfam.org.au/
  3. https://www.dosomething.org/
  4. https://www.worldvision.org/
  5. https://worldrelief.org/

Σπούδασα βιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και εκπόνησα μεταπτυχιακές σπουδές στη Μοριακή διατροφολογία στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Είμαι κάτοχος διπλώματος και διαπιστευμένη Life coach και στον παρόντα χρόνο επιμορφώνομαι συνεχώς σε θέματα Διαπροσωπικής νευροβιολογίας . Μου αρέσει το διάβασμα και η συγγραφή με ιδιαίτερη αγάπη στην ποίηση και την αρθρογραφία.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Friday the 13th

«Friday the 13th»: Η αρχή της διάσημης σειράς ταινιών και η «γέννηση» του Jason Voorhees

Το 1980, ο Αμερικανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Sean S. Cunningham,

Το «KinoFest» επιστρέφει για 5η χρονιά στην Πάτρα!

Ένα ακόμα κινηματογραφικό γεγονός επιστέφει στην Πάτρα και αυτόν τον