Πολύποδες παχέος εντέρου και διατροφή

Αποτέλεσμα εικόνας για colon polyps

Οι πολύποδες παχέος εντέρου είναι μάζες ιστού που προβάλλουν στον εντερικό αυλό. Είναι βλάβες μισχωτές ή άμισχες, καλοήθεις ή κακοήθεις, βλεννογόνιες, υποβλεννογόνιες ή μυϊκές, δηλαδή παρουσιάζουν μεγάλη ετερογένεια. Οι συχνότεροι πολύποδες είναι οι εξής:

Νεοπλασματικοί: αδένωμα (σωληνώδες και σωληνολαχνωτό), λαχνωτό αδένωμα
Αμαρτώματα: καρκίνωμα, νεανικός πολύποδας
Φλεγμονώδεις: πολύποδας Peutz-Jeghers, φλεγμονώδης πολύποδας (ψευδοπολύποδας)
Αταξινόμητοι: καλοήθης λεμφικός πολύποδας, υπερπλαστικοί πολύποδες
Μικτοί: λίπωμα, λειομύωμα, καρκινοειδές

Η πολυποδίαση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για την παρουσία πολλών πολυπόδων στο παχύ έντερο.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Αποτέλεσμα εικόνας για πολύποδες εντέρου

Η συχνότητα των πολυπόδων στον γενικό πληθυσμό ανέρχεται σε 9-60% (οι περισσότεροι από αυτούς είναι μικροί πολύποδες που δεν ανευρίσκονται παρά μόνο στις νεκροτομές). Τα πολυποειδή αδενώματα ανευρίσκονται περίπου στο 25% των ασυμπτωματικών ενηλίκων σε τυχαίο διαγνωστικό έλεγχο με κολονοσκόπηση. Ο επιπολασμός των αδενωμάτων είναι 30% στην ηλικία των 50 ετών, 40% σε εκείνη των 60, 50% στην ηλικία των 70 και 55% στα 80 έτη. Η μέση ηλικία εμφάνισης είναι τα 55 έτη, δηλαδή περίπου 5-10 έτη κάτω από τη μέση ηλικία ασθενών με καρκίνο παχέος εντέρου και ορθού. Περίπου το 50% των πολυπόδων ανευρίσκονται στο σιγμοειδές και το ορθό. Αυξημένη επίπτωση αδενωμάτων έχει αναφερθεί σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού.

Οι φλεγμονώδεις πολύποδες δεν έχουν κακοήθη δυνητικότητα και η ανάπτυξη καρκίνου συγκριτικά με τα αμαρτώματα είναι σπάνια. Οι υπερπλαστικοί πολύποδες δεν είναι νεοπλασματικοί και δεν εξαλλάσσονται. Αντιθέτως, τα αδενώματα είναι προκαρκινωματώδεις αλλοιώσεις. Μάλιστα η πλειοψηφία των αδενοκαρκινωμάτων του παχέος εντέρου στη Β. Αμερική και την Ευρώπη θεωρείται ότι εξελίσσονται από αδενώματα. Περίπου το 25% των ασθενών με πέντε ή περισσότερους αδενωματοειδείς πολύποδες έχουν σύγχρονο καρκίνο παχέος εντέρου κατά την αρχική κολονοσκόπηση, ενώ ασθενείς με οικογενή αδενωματώδη πολυποδίαση πεθαίνουν από καρκίνο σε μικρότερη ηλικία εκτός αν γίνει κολεκτομή.

Αποτέλεσμα εικόνας για colon polyps

Advertising

Γίνεται, λοιπόν, φανερή η ανάγκη πρόληψης αλλά και έγκαιρης διάγνωσης της νόσου. Ας δούμε, αρχικά, ποιοι είναι οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου. Ήδη αναφέρθηκε η ηλικία (αύξηση πιθανοτήτων μετά τα 50 με μέση ηλικία τα 55 έτη). Επιπλέον παράγοντες κινδύνου αποτελούν οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου (ελκώδης κολίτιδα και νόσος Crohn), καθώς φυσικά και το οικογενειακό ιστορικό. Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση καπνού και αλκοόλ, όπως και για την παχυσαρκία, την έλλειψη άσκησης και τον αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Προφανώς η διατροφή σχετίζεται με τον σακχαρώδη διαβήτη και την παχυσαρκία, αλλά επηρεάζει και ανεξάρτητα τις πιθανότητες ανάπτυξης πολυπόδων στο παχύ έντερο.

Όπως έχει αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο (link: http://www.maxmag.gr/soma-igia/karkinos-pies-trofes-voithoun-stin-prolipsi/) ο καρκίνος του παχέος εντέρου ευνοείται από δίαιτα πτωχή σε φυτικές ίνες και πλούσια σε λίπη. Με τον ίδιο μηχανισμό προκαλείται και η ανάπτυξη πολυπόδων. Ο αντίστροφος μηχανισμός, αυτός που συμβάλλει στην πρόληψη, έχει ως εξής: τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες επιταχύνουν τη διέλευση των κοπράνων δια του εντέρου και έτσι ελαττώνεται ο χρόνος έκθεσης του βλεννογόνου του κόλου σε δυνητικά καρκινογόνα, ενώ συγχρόνως μειώνεται η συγκέντρωση αυτών των καρκινογόνων λόγω της αύξησης του όγκου των κοπράνων.

Τονίζεται, λοιπόν, η σημασία κατανάλωσης τροφών ολικής αλέσεως και πλούσιων σε φυτικές ίνες, η μείωση εκείνων που είναι πλούσιες σε λίπη, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ και η μη χρήση καπνού. Η φυσική άσκηση, βεβαίως, παράλληλα με τη διατήρηση υγιούς βάρους σώματος συμβάλλουν στην πρόληψη εμφάνισης πολυπόδων. Όσον αφορά στη γενετική προδιάθεση και το θετικό οικογενειακό ιστορικό, στην περίπτωση που αυτό είναι θετικό καλό είναι να υπάρξει γενετική καθοδήγηση και προληπτικός έλεγχος.

Είμαι φοιτητής ιατρικής και συγγραφέας. Ο συνδυασμός της επιστήμης με την τέχνη, της ιατρικής με τη λογοτεχνία, είναι για μένα η ιδανική δημιουργική έκφραση. Δείγματα του έργου μου μπορείτε να βρείτε στο blog μου greekauthor.com.

Περισσότερα από τη στήλη: Σώμα & Υγεία

Σώμα & Υγεία

Σοκαριστική Αλήθεια για τη Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ): Όταν η Εικόνα του Σώματος Γίνεται Εμμονή

Τι είναι η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ); https://i.pinimg.com/1200x/59/0c/08/590c0844b6d7d7f87df67e84d71001d7.jpg Η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ) είναι μια σοβαρή ψυχική…

Σώμα & Υγεία

Πρωτεΐνες αίματος: Η σχέση τους με τη γήρανση

Πρωτεΐνες αίματος: Η σχέση τους με τη γήρανση Μια πρωτοποριακή μελέτη η οποία ανέλυσε πάνω…

Σώμα & Υγεία

Bρυγμός: Ορισμός, αιτίες και αντιμετώπιση

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Bρυγμός: Ορισμός, αιτίες και αντιμετώπιση, θα ορίσει τον βρυγμό, τις…

Σώμα & Υγεία

Μονοθεραπεία με εσκεταμίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Μονοθεραπεία με εσκεταμίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης, θα παρουσιάσει…

Σώμα & Υγεία

Διαχείριση βάρους: Η προσέγγιση «30-30-30»

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Διαχείριση βάρους: Η προσέγγιση «30-30-30», θα παρουσιάσει πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα…

Σώμα & Υγεία

Σύνδεση μεταξύ του καταρράκτη και της άνοιας

Τα μάτια και η όραση συνδέονται πολύ στενά με τον εγκέφαλο, αλλά πόσο ισχυρή είναι…

Σώμα & Υγεία

Υγιεινή Φυτική Διατροφή: Συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Υγιεινή Φυτική Διατροφή: Συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού; παρουσιάζει…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η τέχνη ως εργαλείο για την κατανόηση ψυχικών διαταραχών

Η τέχνη λειτουργεί ως εξερευνητής της ψυχής—ειδικά σε διαταραχές όπως

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων Οι επαναλαμβανόμενες