Η ημικρανία είναι μία νευρολογική κατάσταση, που μπορεί να προκαλέσει πολλαπλά συμπτώματα. Συχνά, χαρακτηρίζεται από έντονους, εξουθενωτικούς πονοκεφάλους. Στα συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνονται, η ναυτία, η δυσκολία στην ομιλία, το μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα, καθώς και ευαισθησία στο φως και τον ήχο.
Δεν υπάρχει όριο ηλικίας εμφάνισης της ημικρανίας. Μπορεί να εμφανιστεί στη παιδική ή στην μετέπειτα ενήλικη ζωή με τις γυναίκες να είναι πιο επιρρεπείς.
Για μερικούς ανθρώπους, εμφανίζεται ένα προειδοποιητικό σύμπτωμα, γνωστό ως αύρα. Η αύρα, μπορεί να περιλαμβάνει αναλαμπές φωτός, αλλαγή διάθεσης.
Δεν εμφανίζεται μόνο πριν την έναρξη της ημικρανίας, αλλά σε μερικούς ανθρώπους συμβαίνει κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Διαρκεί συνήθως από 20 έως 60 λεπτά.
Η φάση επίθεσης, δηλαδή η διάρκεια των συμπτωμάτων της ημικρανίας, διαρκεί μέχρι και 72 ώρες. Στη φάση αυτή, υπάρχει έντονο μούδιασμα άκρων, τρομερός πονοκέφαλος κυρίως στη μία πλευρά του κεφαλιού, ναυτία και αρκετά από τα συνοδά συμπτώματα της αύρας. Ευαισθησία στο φως, στο άγγιγμα.
Στη φάση ανάρρωσης, πολλά άτομα νιώθουν εξουθενωμένα και μπερδεμένα για μια ολόκληρη μέρα. Άλλοι πάλι, νιώθουν έντονο συναίσθημα ενθουσιασμού και ενεργητικότητας.
Τι πυροδοτεί την ημικρανία:
- Ορμονικές αλλαγές στις γυναίκες
- Αλκοόλ
- Στρες
- Αισθητικά ερεθίσματα
- Αλλαγές στις συνήθειες ύπνου
- Αλλαγή καιρού
- Φάρμακα (όπως τα από του στόματος αντισυλληπτικά)
- Διατροφικές συνήθειες
brightside.me
Παράγοντες Κινδύνου:
- Οικογενειακό ιστορικό
- Ηλικία ( με κύρια έναρξη στην εφηβεία και peak στην ηλικία των 30)
- Φύλο (γυναίκες σε μεγαλύτερο ποσοστό)
- Ορμονικές αλλαγές
Θεραπεία:
Τα φάρμακα σε συνδυασμό με τεχνικές αυτοβοήθησης, μπορούν να ωφελήσουν στη πρόληψη ή/και ελάττωση της έντασης στην ημικρανία. Συχνά, δεν είναι αντιμετωπίσιμη. Πρόσφατες μελέτες, όμως, προτείνουν μεθόδους μη φαρμακευτικής προσέγγισης που υπόσχονται τη καταπολέμηση της.
Συνολικά, οι προληπτικές εφαρμογές για τη θεραπεία της ημικρανίας, έχουν επίδραση, σε έναν από τους δύο ασθενείς. Γενικά, δεν υπάρχει φάρμακο εκλογής και για αυτό προτείνεται η μη φαρμακευτική προσέγγιση.
Δίαιτα: Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2019, έγινε εστίαση στη φλεγμονή που μπορεί να είναι άμεση συνέπειας της διατροφής που ακολουθεί το άτομο, καθώς θεωρείται σημαντικός παράγοντας στη σχέση ημικρανία- διατροφή.
Έχουν παρατηρηθεί αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών κυτοκινών σε παχύσαρκα άτομα, ενώ τα επίπεδα αυτά ομαλοποιούνται ύστερα από απώλεια βάρους.
Δύο υπότυποι παθολογικών κυτοκινών και λεπτίνης (ορμόνη κορεσμού) υποστηρίζεται ότι εμπλέκονται στη παθοφυσιολογία της ημικρανίας. Ύστερα από ενδεδειγμένη δίαιτα παρατηρήθηκε ομαλοποίηση αυτών των ορμονών και τελικά μείωση της έντασης των συμπτωμάτων ημικρανίας.
Δίαιτες που προτείνονται:
- Χαμηλής περιεκτικότητας σε Νάτριο
- Δίαιτα Vegan (για μείωση της φλεγμονής)
- Διαλειμματική Νηστεία
- Κέτο, η οποία πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 1920 για τη θεραπεία της ανθεκτικής σε φάρμακα ημικρανίας. Βοηθά στη μεγάλη παραγωγή κετονών και τελικά, στη ρύθμιση της νευρωνικής διέγερσης και μείωση της φλεγμονής.
Συμπληρώματα Διατροφής με κυριότερα τη ριβοφλαβίνη (Β2), συνένζυμο Q10, μαγνήσιο.
- Ριβοφλαβίνη: διαπιστώθηκε ότι βοηθά στη παραγωγή μιτοχονδριακών συμπλοκών και η χορήγησή της οδήγησε στη βελτίωση κλινικών και βιοχημικών ανωμαλιών σε άτομα που παθαίνουν ημικρανίες.
- Συνένζυμο Q10: βοηθά στη μεταφορά ηλεκτρονίων στα μιτοχόνδρια.
- Μαγνήσιο: Οδηγεί στη ρύθμιση του μεταβολισμού, ενώ έχει παρατηρηθεί ελάττωση των επιπέδων Μαγνησίου στον εγκέφαλο σε άτομα με ημικρανίες.
Διέγερση (Νευροδιαμόρφωση): Αποτελεί διακρανική μαγνητική διέγερση συνεχούς ρεύματος. Η μέθοδος αυτή, αν και είναι αποκρουστική στο άκουσμα της, συντελεί στη διέγερση του εγκεφάλου για τη σωστή επεξεργασία πληροφοριών στο κορτικοθάλαμο του εγκεφάλου. Ύστερα από 5 συνεχόμενες καθημερινές συνεδρίες, παρατηρήθηκαν θετικά αποτελέσματα στους πάσχοντες.
Διέγερση του νεύρου του κόλπου: Πραγματοποιείται μέσω εμφύτευσης ηλεκτροδίων στο χειρουργείο κυρίως για τη θεραπεία της επιληψίας και της μείζονος κατάθλιψης. Μελέτες σε ζώα, και τελικά σε ανθρώπους, έδειξαν ευεργετικά αποτελέσματα και για την ημικρανία.
Συμπεριφορική Θεραπεία- Νευροανάδραση: Η συγκεκριμένη διαμορφώθηκε καθώς πιστεύεται ότι υπερβολικές συναισθηματικές αντιδράσεις μπορεί να πυροδοτήσουν την εμφάνιση ημικρανίας. Σκοπός της θεραπείας είναι η αλλαγή και η εξάλειψη συμπεριφορών που προκαλούν δυσφορία, και υποβοήθησης του ατόμου να ελέγχει πτυχές της δικής του εγκεφαλικής δραστηριότητας ( στρες, συναίσθημα).
Η εμφάνιση ημικρανιών και η επικράτηση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα στη ζωή του ατόμου προσβάλλουν τη ποιότητα ζωής του.
Είναι απαραίτητη η παρακολούθηση από γιατρό, η καταγραφή των συμβάντων και η λήψη κατάλληλης προφυλακτικής αγωγής. Παρόλα αυτά, διάφοροι μη φαρμακευτικοί μηχανισμοί ανέρχονται συνεχώς στο προσκήνιο με στόχο την εξασφάλιση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής. Μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει πανάκεια θεραπεία για την ημικρανία, το σίγουρο όμως είναι ότι οι έρευνες δε σταματούν εδώ.
ΠΗΓΕΣ:
Gianluca Coppola, Cherubino Di Lorenzo, Mariano Serrao, Vincenzo Parisi , Jean Schoenen, Francesco Pierelli (2019). Pathophysiological targets for non-pharmacological treatment of migraine
Mayo Clinic. Migraine Symptoms and Causes. (Available at: Mayoclinic.org Last access: 18/4/2021)
Nall Rachel (2017). Everything You Want to Know About Migraine. (Available at: healthline.com Last update: 18/4/2021).