
Τα τελευταία χρόνια είναι πολύ διαδεδομένες οι χορτοφαγικές δίαιτες. Σε αυτήν την κατηγορία, ανήκει και η δίαιτα των Pescetarian. Τι σημαίνει, όμως, ο συγκεκριμένος όρος; Προέρχεται από τη λέξη pesce, που στα ιταλικά σημαίνει ψάρι και από τον όρο vegeterian. Πρόκειται για μια νέα, σχετικά, μορφή χορτοφάγων, καθώς εμφανίστηκε το 1993, ενώ η χορτοφαγία εμφανίστηκε το 1839.
- Τι είναι και τι καταναλώνουν
Pescetarian είναι η μορφή της χορτοφαγίας, στην οποία, εξαιρούνται τα κρέατα και τα πουλερικά αλλά συμπεριλαμβάνονται στη διατροφή τα ψάρια και τα θαλασσινά. Τι επιτρέπεται να καταναλώσει, όμως, ένας pescetarian;
- Ψάρια
- Θαλασσινά
- Τόφου
- Γάλα
- Τυρί
- Φρούτα
- Λαχανικά
- Όσπρια
- Ξηρούς Καρπούς
- Ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ψωμί, καστανό ρύζι
- Superfoods, όπως, για παράδειγμα κινόα
- Τι αποφεύγεται
- Κόκκινο κρέας
- Πουλερικά
- Βούτυρο/Μαργαρίνη
- Αλκοόλ
- Τρόφιμα που περιέχουν Trans Λιπαρά
- Τα οφέλη
Ένα μεγάλο όφελος της δίαιτας Pescetarian, είναι η υψηλή κατανάλωση των Ω-3 λιπαρών οξέων. Γιατί είναι σημαντικό; Αρχικά, γιατί συμβάλλει στην μείωση των φλεγμονών. Κατά δεύτερον, γιατί μειώνει αισθητά και βοηθά να ελεγχθεί η <<κακή>> χοληστερόλη. Αυτό οφείλεται, στη δράση των Ω-3, που μειώνουν τα τριγλυκερίδια, τα οποία αποτελούν μια μορφή χοληστερόλης. Ακόμη, τα Ω-3 μειώνουν την αρτηριακή πίεση, ενώ λειτουργούν ευεργετικά στην υγεία του εγκεφάλου και στη νευρική λειτουργία.
Μεγάλες ποσότητες Ω-3 εντοπίζουμε στον σολομό, τον τόνο, το σκουμπρί και τη ρέγκα. Φαίνεται, επίσης, σύμφωνα με μελέτες, πως οι Pescetarian εμφανίζουν μειωμένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή ή διαβήτη. Επιπροσθέτως, τα Ω-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς.
- Κίνδυνοι και μειονεκτήματα
Εκτός από τα οφέλη, στην αντίπερα όχθη εγκυμονούν και κάποιοι κίνδυνοι από την υιοθέτηση της συγκεκριμένης δίαιτας. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην κατανάλωση υδραργύρου. Ο υδράργυρος είναι ένα στοιχείο που περιέχεται στα περισσότερα ψάρια και αν δεν καταναλωθεί με μέτρο, ενδέχεται να αποβεί ιδιαίτερα τοξικός για το νευρικό μας σύστημα. Είναι πολύ σημαντικό, οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες να μην καταναλώνουν πάνω από 2 μερίδες ψάρι την εβδομάδα, καθώς ο υδράργυρος ενδέχεται να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου.
Όπως κάθε χορτοφαγική δίαιτα, έτσι και οι Pescetarian κινδυνεύουν να εμφανίσουν διατροφικές ελλείψεις. Κρίνεται αναγκαίο, να υπάρχει διατροφική ποικιλία στην κατανάλωση των τροφών, ούτως ώστε να καλύπτονται όλες οι ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα, με τη συγκεκριμένη δίαιτα υπάρχει ο κίνδυνος να μην καλύπτονται οι πρωτεϊνικές απαιτήσεις, αλλά με σωστό σχεδιασμό μπορεί να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο εμπόδιο.
Πηγές άρθρου:
Pescetarian diet: principles and health benefits + recipes – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: fitrobin.com ( τελευταία πρόσβαση: 20-5-21 )
Δίαιτα Pescatarian – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: mednutrition.gr ( τελευταία πρόσβαση: 20-5-21 )
Τι σημαίνει να είναι κανείς Pescatarian; – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: itrofi.gr ( τελευταία πρόσβαση: 20-5-21 )