Ρόδι – Ο ιερός καρπός

Το ρόδι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το οποίο έχει γίνει αρκετά δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Από την αρχαιότητα όμως κιόλας, φαίνεται να είναι σύμβολο της γονιμότητας αλλά και της καλής τύχης.

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), κάλιο, φυτικές ίνες και σίδηρο, ενώ δεν περιέχει πολλές θερμίδες. Φαίνεται ότι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, ενώ έχει φανεί πως ο χυμός του ροδιού έχει 2- 3 φορές περισσότερη αντιοξειδωτική δράση από ότι το κόκκινο κρασί ή το πράσινο τσάι.
Ακόμη, ο χυμός του ροδιού χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς, καθώς έχει αντιβηχικές, επουλωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Αποτελεί καλή πηγή βιταμίνης Κ, τόσο που τα 100 γρ. σπόρων ροδιού παρέχουν περίπου το 16% της ημερήσιας ανάγκης σε βιταμίνη Κ ενός ενήλικα. Η βιταμίνη Κ συμβάλλει στη σκελετική υγεία, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην εναπόθεση ασβεστίου στα οστά.

Συμβάλλει έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων αλλά και κατά της γήρανσης του δέρματος. Επίσης, ρίχνει την πίεση του αίματος και θεωρείται ότι βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του προστάτη, αλλά και στην ­επιβράδυνση της ανάπτυξής τους. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της χρόνιας διάρροιας και δρα έναντι βακτηριακών λοιμώξεων, ενώ είναι πολύ πιθανό να δρα ευεργετικά για τους άνδρες με στυτική δυσλειτουργία.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Πώς θα το προσθέσετε στην διατροφή σας:
Το ρόδι μπορεί να καταναλωθεί είτε σαν φρούτο είτε σαν χυμός σαν ενδιάμεσο γεύμα. Μπορείτε όμως να το προσθέσετε στην σαλάτα σας, σε γλυκά, στο γιαούρτι, ακόμη και στο ρύζι. Ένας άλλος τρόπος για να το καταναλώσετε είναι σαν αφέψημα βράζοντας μία φλούδα ροδιού.

Πώς να τα καθαρίσετε:
Όσο δύσκολο κι αν σας φαίνεται δεν είναι, απλά απαιτεί λίγο περισσότερο χρόνο απ’ ότι κάποιο άλλο φρούτο. Ο τρόπος λοιπόν που καθαρίζεται το ρόδι θυμίζει πολύ το πορτοκάλι, καθώς κόβετε κυκλικά και αφαιρείτε τη φλούδα στο μέρος του κοτσανιού και τη χαράζετε μέχρι το κάτω μέρος, χωρίς να πιέζετε πολύ το μαχαίρι. Στη συνέχεια, ανοίγετε το ρόδι στη μέση και αφαιρείτε τους σπόρους.

Advertising

Γεννημένη στον Πειραιά, με σπουδές πάνω στην διατροφή και με μεγάλη αγάπη για το ραδιόφωνο. Αδυναμία στη μουσική αλλά και στον κινηματογράφο, καθώς δηλώνω cinephile! Μαζί θα μιλήσουμε για θέματα που αφορούν κυρίως την διατροφή, αλλά και τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Περισσότερα από τη στήλη: Σώμα & Υγεία

Σώμα & Υγεία

Δόντια: το κρυφό στέκι των μικροβίων

Τα δόντια που φημίζονται για την ομορφιά και όχι για την εργατιά τους Τα δόντια…

Σώμα & Υγεία

Δυσανεξία στη λακτόζη: Τι μπορώ τελικά να καταναλώσω;

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι ένα σύνδρομο που το καταλαβαίνεις ότι το “έχεις” όταν μετά…

Σώμα & Υγεία

Προϊόντα ομορφιάς: Οι αποχρώσεις που δεν είναι εμφανείς

Πρότυπα ομορφιάς: Οι πίνακες που ποτέ δεν μπορούν να πετύχουν μια καλή πόζα Από πολλά…

Σώμα & Υγεία

Το φαινόμενο του placebo και nocebo: Όταν ο νους επηρεάζει το σώμα

Η ψυχολογία και η ιατρική συναντώνται με εντυπωσιακό τρόπο στο φαινόμενο του placebo και του…

Σώμα & Υγεία

Ο απόλυτος οδηγός άσκησης στην περίοδο

Η περίοδος είναι κάτι που επηρεάζει κάθε γυναίκα διαφορετικά, όχι μόνο στη διάθεση ή την…

Σώμα & Υγεία

Skincare: Πώς αλλάζει ανάλογα με τις φάσεις του έμμηνου κύκλου;

Το δέρμα αλλάζει κατά τις διαφορετικές φάσεις του έμμηνου κύκλου λόγω των ορμονικών διακυμάνσεων. Οι…

Σώμα & Υγεία

Ψυχολογία και χρόνιες ασθένειες: Ο ρόλος της ψυχολογικής υποστήριξης σε ασθενείς με καρκίνο

Ο καρκίνος δεν αποτελεί μόνο μια σωματική νόσο αλλά και μια βαθιά ψυχολογική εμπειρία που…