Στοματική υγιεινή: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

στοματική υγιεινή

Η στοματική υγιεινή αφορά την προστασία των δοντιών από διάφορες παθήσεις όπως είναι η πλάκα και η ουλίτιδα. Ταυτόχρονα, όμως, είναι σύμμαχος καλής υγείας, καθώς η κακή υγεία των δοντιών και των ούλων μπορεί να προκαλέσουν νοσήματα που φαινομενικά φαίνεται να μη συνδέονται με την υγιεινή του στόματος. Για το λόγο αυτό, λοιπόν, θα πρέπει να φροντίζουμε την υγεία του στόματος και των δοντιών μας σε καθημερινή βάση.

Μέθοδοι στοματικής υγιεινής

   Είναι αλήθεια, ότι ένα καλό βούρτσισμα μπορεί να μας γλιτώσει από πολλά και σημαντικά προβλήματα και πρέπει να γίνει καθημερινή μας συνήθεια ήδη από την παιδική ηλικία. Ας δούμε μερικές βασικές μεθόδους για την προστασία των δοντιών και του στόματός μας:

Advertising

Advertisements
Ad 14
  • Καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών: Ένα βασικό όπλο για την υγεία του στόματός μας αποτελεί το συχνό και σωστό βούρτσισμα των δοντιών. Η οδοντόβουρτσα απομακρύνει από τα δόντια τα υπολείμματα τροφών, ενώ η οδοντόκρεμα εκτός από τον καθαρισμό των δοντιών τα ενδυναμώνει μέσω χρήσιμων συστατικών που περιέχει, όπως είναι παραδείγματος χάριν το φθόριο.
  • Στοματικά διαλύματα: Τα στοματικά διαλύματα χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά μετά το βούρτσισμα. Ωστόσο, χρήσιμο είναι να αναφερθεί ότι δεν πρέπει να αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση το βούρτσισμα. Κατά κύριο λόγο, τα στοματικά διαλύματα που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να περιέχουν και φθόριο ώστε να συμβάλλουν και στην υγεία των δοντιών.
  • Οδοντικό νήμα: Το οδοντικό νήμα πρέπει να χρησιμοποιείται τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και συμβάλλει στον καθαρισμό των περιοχών όπου η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να εισχωρήσει.
  • Βουρτσάκια μεσοδοντίων: Τα βουρτσάκια μεσοδοντίων είναι μικρά βουρτσάκια σε διάφορα μεγέθη τα οποία χρησιμοποιούνται από άτομα που έχουν οδοντιατρικές γέφυρες για τον καθαρισμό κάτω από τις θήκες των δοντιών.
Διαβάστε επίσης  Άσκηση για γυναίκες άνω των 50 ετών

Για την σωστή προστασία των δοντιών οι οδοντίατροι συνιστούν:

  • Σωστό βούρτσισμα των δοντιών με διάρκεια τουλάχιστον 3 λεπτών.
  • Καθημερινό βούρτσισμα των δοντιών τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα.
  • Χρήση οδοντόκρεμων και στοματικών διαλυμάτων που περιέχουν φθόριο.
  • Αποφυγή τροφών που βλάπτουν τα δόντια.
  • Χρήση οδοντικού νήματος τουλάχιστον μία φορά την ημέρα.
  • Συχνή επίσκεψη στον οδοντίατρο (κάθε 6 μήνες).

Ονομάζομαι Κατερίνα Δροσοπούλου! Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Λάτρης της καλής μουσικής και των ταξιδιών, δε χάνω ποτέ ευκαιρία να ανακαλύπτω νέα μέρη. Αγαπώ τις ατέλειωτες συζητήσεις με φίλες και δε θα ακούσεις ποτέ όχι από μένα σε κάποια πρόταση για έξοδο.
Υπέρμαχη οπαδός της φράσης: «Μέρα χωρίς να χαμογελάς, είναι χαμένη μέρα»
E-mail επικοινωνίας: cathrindrosopoulou@gmail.com

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Προσχολική ψυχοκινητική ανάπτυξη: Διαφορές φύλου

Το παρόν άρθρο Υπάρχουν διαφορές μεταξύ αγοριών και κοριτσιών στην

Το πρώτο ψέμα κερδίζει: μία γυναίκα, πολλές προσωπικότητες

«Συναντάς μία άγνωστη γυναίκα σε ένα πάρτι… Σου μοιάζει.. και