
Όλο και περισσότερο έδαφος στις προτιμήσεις των νέων αλλά και μεγαλύτερων ανθρώπων κερδίζει η πεζοπορία, όχι άδικα αφού τα οφέλη της πεζοπορίας στην υγεία είναι πολλά. Η πεζοπορία δεν είναι απλό περπάτημα, ειδικότερα η ορεινή πεζοπορία προϋποθέτει αρχικά την μεταφορά προς το βουνό. Το επίπεδο δυσκολίας έχει να κάνει με τη διαδρομή και το υψόμετρο. Yπάρχει η επιλογή να κινηθούμε σε δάσος στα χαμηλά και όχι απαραίτητα προς την «κατάκτηση» μιας κορυφής. Υπάρχει επιπλέον η επιλογή της διάρκεια, της απόστασης, του μονοπατιού άρα και του εδάφους. Ότι και να επιλέξετε θα επωφεληθείτε από την άσκηση, την επαφή σας με τη φύση και τη συντροφικότητα στο βουνό.
-
Ελάττωση του Στρες και βελτίωση της ψυχικής υγείας.
Έρευνες έχουν διερευνήσει τα οφέλη της πεζοπορίας στην υγεία. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ακόμα και σύντομοι περίπατοι στο δάσος μειώνουν τα επίπεδα άγχους σε σχέση με αυτούς που γίνονται στην πόλη. Ακόμη αναπτύσσονται δεσμοί μεταξύ των μελών της ομάδας και προάγεται η συντροφικότητα.Η πεζοπορία αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών στον οργανισμό μειώνοντας τα επίπεδα του στρες, του θυμού και της κούρασης.Δημιουργεί μία γενικότερη αίσθηση ευεξίας και χαλάρωσης. Η πεζοπορία φτιάχνει τη διάθεση μας, μιας και μπορεί να μειώσει συμπτώματα της ήπιας και μέτριας κατάθλιψης.
2. Αύξηση της φυσικής κατάστασης
Η κίνηση σε μονοπάτια με εναλλαγές κλίσης βελτιώνει τους συνδέσμους και ενισχύει το μυικό σύστημα.H κατάβαση είναι στην πραγματικότητα αυτό που θα τονώσει τους μυες περισσότερο. Στην κάθοδο, οι γλουτιαίοι και οι τετρακέφαλοι λειτουργούν χωρίς διακοπή για να σταθεροποιήσουν τα γόνατα και τους γοφούς. Αυτοί οι μύες εκτελούν συνεχώς συσπάσεις, παρόμοιες με αυτές κατά την προπόνηση στο γυμναστήριο. Η πεζοπορία ωστόσο δεν είναι προπόνηση μόνο για το κάτω μέρος του σώματος. Η μεταφορά σάκου και η χρήση βοηθητικών μπαστουνιών κάνει ολόκληρο το σώμα να κινείται. Επιπλέον, η πεζοπορία σε ένα τραχύ, βραχώδες ή γεμάτο με ρίζες μονοπάτι ωθεί το σώμα να ενεργοποιήσει τους σπάνια χρησιμοποιούμενους μύες γύρω από τους γοφούς, τα γόνατα και τους αστραγάλους. Όλα αυτά βελτιώνουν τη σταθερότητα και την ισορροπία με αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου πτώσης.
Η Ορεινή Πεζοπορία είναι ένας τρόπος για να βελτιώσουμε την φυσική μας κατάσταση, να μένουμε αδύνατοι αλλά και να χάσουμε βάρος. Η αντοχή αυξάνεται άλλωστε με την αερόβια άσκηση. Σύμφωνα με μετανάλυση οι συμμετέχοντες σε πεζοπορικές ομάδες εμφανίζουν, μετά από ένα διάστημα, μείωση της αρτηριακής πίεσης, των παλμών της καρδιάς, της χοληστερίνης και του βάρους τους. Βελτίωση, αλλά σε μικρότερο βαθμό, παρατηρείται επίσης στο σάκχαρο. Σύμφωνα με άλλες μελέτες η πεζοπορία μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης γλαυκώματος, προστατεύει από το κοινό κρυολόγημα και μειώνει στο μισό τον κίνδυνο εμφανίσεως της νόσου Αλτσχάιμερ.
3. Ανάπτυξη ευφυΐας και δημιουργικότητας.
Η ικανότητα των συμμετεχόντων για συγκέντρωση και επίλυση προβλημάτων αυξάνεται όταν έχει προηγηθεί πεζοπορία στην φύση. Ο λόγος είναι απλός, το μυαλό κάνει διάλειμμα από το άγχος της καθημερινότητας και αρχίζει να προσεγγίζει με μεγαλύτερη προσοχή τα καθημερινά προβλήματα.
Βιβλιογραφία
Θεραπευτικό το περπάτημα με συντροφιά. Ανακτήθηκε από το Διαδίκτυο https://www.kathimerini.gr/800271/article/epikairothta/episthmh/8erapeytiko-to-perpathma-me-syntrofia
Πεζοπορία στο Βουνό – Στα Βουνά Για να Βρεις την Υγειά Σου. Ανακτήθηκε από το Διαδίκτυο https://www.terramare.com.gr/blog/pezoporia-sto-vouno-ygeia/
Mind & Body: What Hiking Does for Your Mental and Physical Health. Ανακτήθηκε από το Διαδίκτυο https://www.wta.org/go-outside/new-to-hiking/mind-body-what-hiking-does-for-your-mental-and-physical-health