ΟΡΙΣΜΟΣ
Η φερριτίνη είναι μια καθολική ενδοκυτταρική πρωτεΐνη που αποθηκεύει σίδηρο και τον απελευθερώνει με ελεγχόμενο τρόπο. Παράγεται από σχεδόν όλους τους ζώντες οργανισμούς, και στον άνθρωπο, δρα ως ρυθμιστικό εργαλείο, έναντι της ανεπάρκειας σιδήρου και της υπερφόρτωσης σιδήρου.
Το επίπεδο φερριτίνης στο αίμα, υπό φυσιολογικές συνθήκες, αντιστοιχεί στα ολικά αποθέματα σιδήρου του σώματος.
Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς. Συνήθως ζητείται εξέταση της φερριτίνης σε περίπτωση που εκδηλώνονται συμπτώματα αναιμίας –κατάσταση στην οποία ο σίδηρος είναι χαμηλός, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια για να μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς.
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ
Συνήθως η εξέταση αυτή γίνεται όταν οι ασθενείς είναι νηστικοί και πάντα το πρωί. Σκοπός είναι να καταδείξει με σαφήνεια τα επίπεδα της φερριτίνης στο αίμα, δηλαδή πόσο σίδηρος υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Στην περίπτωση που υπάρχει έλλειψη τότε οι ασθενείς έρχονται αντιμέτωποι με το πρόβλημα της αναιμίας και αισθάνονται αδυναμία και κόπωση.
Στην περίπτωση αυτή η έλλειψη σιδήρου εμποδίζει την παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων και έτσι δεν μεταφέρεται οξυγόνο στο αίμα και στους ιστούς.
Σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ για τους άνδρες οι τιμές είναι 12-300 ng/mL και για τις γυναίκες: 12-150 ng/mL
ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΦΕΡΡΙΤΙΝΗΣ
Η παθολογική αύξηση της φερριτίνης του αίματος προέρχεται κυρίως από νοσήματα και καταστάσεις, που προκαλούν αύξηση του σιδήρου του σώματος, ανάπτυξη φλεγμονής ή καταστροφή ιστών με πλούσιες αποθήκες. Όταν ο οργανισμός υπερφορτώνεται με σίδηρο (π.χ. αιμοχρωμάτωση, μεταγγίσεις) εναποτίθεται σίδηρος σε ιστούς και δυσλειτουργεί το εκάστοτε όργανο, ανάλογα με τον ιστό εναπόθεσης.
ΧΑΜΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΦΕΡΡΙΤΙΝΗΣ
Τα χαμηλά επίπεδα της φερριτίνης σημαίνουν συνήθως ανεπάρκεια σιδήρου. Χωρίς αρκετό σίδηρο, ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει επαρκή επίπεδα αιμοσφαιρίνης. Χωρίς αυτό το συστατικό τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν μπορούν να μεταφέρουν οξυγόνο. Αυτό οδηγεί σε σιδηροπενική αναιμία.
Σε κάθε περίπτωση ο ετήσιος έλεγχος θεωρείται ένα από τα βασικά μέτρα πρόληψης ώστε να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή αν η φερριτίνη βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα, κι έτσι να αποφύγουμε τη σιδηροπενική αναιμία ή τη δυσλειτουργία ορισμένων οργάνων του σώματός μας.