Umami: Ποια είναι και πού κρύβεται η “πέμπτη γεύση”;

umami
Πηγή εικόνας: irenamacri.com

Μετά το αλμυρό, το γλυκό, το πικρό και το ξινό, το umami (όχι δεν είναι είδος σούσι) αποτελεί την πέμπτη γεύση που αναγνωρίζουν οι ανθρώπινοι γευστικοί κάλυκες. Ανακαλύφθηκε το 1908 από τον Ιάπωνα χημικό Dr. Kikunae Ikeda του πανεπιστημίου του Τόκυο, αλλά επισήμως αναγνωρίστηκε ως η πέμπτη γεύση το 2000.

Είναι γεγονός ότι δεν θα ακούσεις ποτέ κανέναν να λέει “εγώ δεν είμαι του γλυκού, είμαι του umami”. Ωστόσο, οι γεύσεις που συνδυάζει το umami περιλαμβάνουν μερικές από τις πιο διάσημες (και όχι αδίκως) παγκόσμιες γαστρονομικές προτάσεις. Από τα μακαρόνια με κιμά ή κόκκινη σάλτσα και τυρί ως τις τηγανιτές πατάτες και τα οστρακοειδή, το “umami” ξέρει να μιλάει στους γευστικούς κάλυκες μικρών και μεγάλων, απαιτητικών και μη, Δυτικών και Ανατολικών, Βορείων και Νοτίων.

Πού οφείλεται η γεύση umami;

Η πέμπτη γεύση οφείλεται στην παρουσία του γλουταμινικού αμινοξέος και των ριβονουκλεοτιδίων 5-ινοσινετικό και 5-γουανυλικό, ενώ ο συνδυασμός των τριών μορίων ενισχύει την αίσθηση της γεύσης umami. Έχει παρατηρηθεί επιπλέον, ότι η γευστική εμπειρία που προσφέρει καθένα από τα παραπάνω συστατικά αν καταναλωθεί μεμονωμένα, δεν είναι τόσο ευχάριστη όσο μπορεί να γίνει κατά την ανάμιξή του με άλλα συστατικά.

Advertising

Advertisements
Ad 14

umami
Πηγή εικόνας: bcbstwelltuned.com

Σε γενικές γραμμές, η 5η γεύση μπορεί να θεωρηθεί ότι πλησιάζει τη γεύση του κρέατος, των μανιταριών και του αλμυρού ενώ τα τρόφιμα με την πιο έντονη umami γεύση είναι οι λιαστές ντομάτες, η παρμεζάνα, ο γαύρος, τα φύκια, τα μανιτάρια, το ζαμπόν και προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση.

Πού το συναντάμε κυρίως;

Τρόφιμα που προσφέρουν μια χαρακτηριστική εμπειρία umami είναι τα ακόλουθα:

  • Φύκια kombu
  • Προϊόντα σόγιας όπως soy sauce, miso soup, και φασόλια σόγιας
  • Παλαιωμένα τυριά όπως το ροκφόρ, η παρμεζάνα, το τσένταρ, η γκούντα και το έμενταλ
  • Λαχανικά Kimchi (λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση, κάτι σαν τις πίκλες)
  • Εκχύλισμα μαγιάς Marmite
  • Πράσινο τσάι
  • Ψάρια όπως ο τόνος, οι σαρδέλες, το σκουμπρί, ο γαύρος και ο μπακαλιάρος
  • Θαλασσινά όπως οι γαρίδες και τα οστρακοειδή
  • Κρέατα όπως το χοιρινό, το μοσχάρι, το κοτόπουλο και το μπέικον
  • Μανιτάρια
  • Ντομάτες
  • Πατάτες
  • Ρίζα Λωτού
  • Σκόρδο
  • Καλαμπόκι

 

What’s next;

Advertising

Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τροφών με έντονη umami γεύση μπορεί να συμβάλλει στην βελτίωση της ξηροστομίας, που ταλαιπωρεί κυρίως ηλικιωμένο πληθυσμό. Ο λόγος είναι ότι το umami προάγει την παραγωγή σιέλου από τους σιελογόνους αδένες, ανακουφίζοντας έτσι από το αίσθημα ξηρότητας. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί ότι το umami μπορεί να ενισχύσει την γευστικότητα τροφίμων που προορίζονται για κατανάλωση από ηλικιωμένους ενώ θα μπορούσε δυνητικά να καταστήσει την υγιεινή διατροφή μια πιο εύκολη υπόθεση αναβαθμίζοντας κατά πολύ τις γεύσεις. Γενικά, η χρήση umami τροφίμων στη μαγειρική, αρκεί για να καταστήσει εύγευστα πολλών ειδών πιάτα χωρίς καν να απαιτείται η προσθήκη αλατιού σε αυτά. Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρατήρηση ότι τα συστατικά που δημιουργούν το αίσθημα της γεύσης umami είναι ικανά να αυξήσουν το αίσθημα πληρότητας και κορεσμού που παρέχεται από  πρωτεΐνες περιεχόμενες σε ζωμούς.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια γεύση που επάξια κερδίζει μια θέση ανάμεσα στις βασικές μας γεύσεις και μπορεί εύκολα να ενταχθεί στη γαστρονομική κουλτούρα οποιουδήποτε λαού ή ατόμου.

Είμαι απόφοιτος προπτυχιακού προγράμματος φαρμακευτικής και μεταπτυχιακών σπουδών διατροφολογίας. What a journey it was αλλά άξιζε τον κόπο από την πρώτη έως την τελευταία ημέρα! Εκτός από φαρμακοποιός, αυτοαποκαλούμαι και μπαλαρίνα, αφού το κλασικό μπαλέτο είναι δεύτερη φύση μου. Εξάλλου όπως είχε πει η Martha Graham ~dance is the hidden language of the soul ~

Περισσότερα από τη στήλη: Σώμα & Υγεία

Σώμα & Υγεία

Σοκαριστική Αλήθεια για τη Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ): Όταν η Εικόνα του Σώματος Γίνεται Εμμονή

Τι είναι η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ); https://i.pinimg.com/1200x/59/0c/08/590c0844b6d7d7f87df67e84d71001d7.jpg Η Σωματοδυσμορφική Διαταραχή (ΣΔΔ) είναι μια σοβαρή ψυχική…

Σώμα & Υγεία

Πρωτεΐνες αίματος: Η σχέση τους με τη γήρανση

Πρωτεΐνες αίματος: Η σχέση τους με τη γήρανση Μια πρωτοποριακή μελέτη η οποία ανέλυσε πάνω…

Σώμα & Υγεία

Bρυγμός: Ορισμός, αιτίες και αντιμετώπιση

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Bρυγμός: Ορισμός, αιτίες και αντιμετώπιση, θα ορίσει τον βρυγμό, τις…

Σώμα & Υγεία

Μονοθεραπεία με εσκεταμίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Μονοθεραπεία με εσκεταμίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης, θα παρουσιάσει…

Σώμα & Υγεία

Διαχείριση βάρους: Η προσέγγιση «30-30-30»

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Διαχείριση βάρους: Η προσέγγιση «30-30-30», θα παρουσιάσει πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα…

Σώμα & Υγεία

Σύνδεση μεταξύ του καταρράκτη και της άνοιας

Τα μάτια και η όραση συνδέονται πολύ στενά με τον εγκέφαλο, αλλά πόσο ισχυρή είναι…

Σώμα & Υγεία

Υγιεινή Φυτική Διατροφή: Συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Υγιεινή Φυτική Διατροφή: Συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού; παρουσιάζει…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

The House with Laughing Windows

«The House with Laughing Windows»: Η πιο νοσηρή ταινία giallo που γυρίστηκε ποτέ

Συχνά συναντά κανείς το magnum opus του Pupi Avati, ενός
Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στη Σύγχρονη Εποχή

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα

Η επιθυμία για ένα χρυσαφί μαύρισμα δεν είναι καινούριο φαινόμενο,