Υγιεινή Φυτική Διατροφή: Συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού;

Πηγή εικόνας:Υγιεινή Φυτική Διατροφή

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Υγιεινή Φυτική Διατροφή: Συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού; παρουσιάζει πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα σχετικά με τη σχέση μιας υγιεινής (ή ανθυγιεινής) φυτικής διατροφής και της εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε ένα δείγμα Ιρανών γυναικών.

Η προσήλωση σε μια υγιεινή φυτική διατροφή η οποία περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και όσπρια, μπορεί να είναι ωφέλιμη για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, κυρίως για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση γυναίκες, σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Health, Population and Nutrition.

Η Souni και οι συνεργάτες της (2025) αξιολόγησαν τη συσχέτιση μεταξύ της φυτικής διατροφής και του υγιεινού και του ανθυγιεινού αναφορικά με τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε ένα δείγμα γυναικών στο Ιράν. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 133 Ιρανές γυναίκες με καρκίνο του μαστού και 265 γυναίκες χωρίς νεοπλαστικές νόσους.

Για την αξιολόγηση της διατροφικής πρόσληψης, οι συμμετέχουσες στην έρευνα συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο FFQ (Food Frequency Questionnaire) το οποίο αποτελείται από 168 στοιχεία.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Όλα τα τρόφιμα χωρίστηκαν σε τρεις κύριες κατηγορίες:

  • ζωικές τροφές (διάφορες τροφές ζωικής προέλευσης, κρέας, ψάρι/θαλασσινά, γαλακτοκομικά, αυγά και ζωικό λίπος)
  • ανθυγιεινές φυτικές τροφές (ζαχαρούχα ποτά, γλυκά/επιδόρπια, χυμοί φρούτων, επεξεργασμένα δημητριακά και πατάτες), &
  • υγιεινές φυτικές τροφές (φρούτα, ξηροί καρποί, τσάι/καφές, λαχανικά, όσπρια, φυτικά έλαια και δημητριακά ολικής αλέσεως).

Αποτελέσματα

  • Οι ερευνητές βρήκαν ότι η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού ήταν χαμηλότερη στο υψηλότερο τριτημόριο της υγιεινής φυτικής διατροφής σε σύγκριση με το χαμηλότερο τριτημόριο.
  • Επιπλέον, οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση στο δεύτερο και τελευταίο τριτημόριο της υγιεινής φυτικής διατροφή είχαν χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού από εκείνες στο πρώτο τριτημόριο.
  • Επιπλέον, στις γυναίκες στο προεμμηνορυσιακό στάδιο στο υψηλότερο τριτημόριο της ανθυγιεινής φυτικής διατροφής, οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού αυξήθηκαν σε σύγκριση με το χαμηλότερο τριτημόριο.

Συμπεράσματα

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι η προσήλωση σε μία υγιεινή φυτική διατροφή πρότυπο η οποία περιλαμβάνει λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και όσπρια, φαίνεται να είναι ευεργετική για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

  • Οι ερευνητές βρήκαν μια σημαντική αντίστροφη σχέση μεταξύ του δείκτη της υγιεινής φυτικής διατροφής και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Δηλαδή, όσο υψηλότερος ήταν ο δείκτης της υγιεινής διατροφής τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού
  • Ωστόσο, δεν παρατηρήθηκε σημαντική συσχέτιση μεταξύ του δείκτη της φυτικής διατροφής και της ανθυγιεινής φυτικής διατροφής με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
  • Επιπλέον, η ανάλυση η οποία βασίστηκε στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση έδειξε μια αντίστροφη σχέση μεταξύ της ανθυγιεινής φυτικής διατροφής και του κινδύνου καρκίνου του μαστου στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ενώ παρατηρήθηκε άμεση σχέση μεταξύ της ανθυγιεινής φυτικής διατροφής και του κινδύνου καρκίνου του μαστού στις γυναίκες στο προεμμηνορυσιακό στάδιο.  

Βιβλιογραφία

Souni, F., Mansouri, F., Jafari, F., Sharifi, R., PourvatanDoust, S., Shateri, Z., Nouri, M., & Rashidkhani, B. (2025). The association between plant-based diet indices and the risk of breast cancer: a case-control study. Journal of health, population, and nutrition44(1), 127. https://doi.org/10.1186/s41043-025-00879-2

Σπούδασα Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2008) και ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης στην Ανάπτυξη του Παιδιού στο Τμήμα Ψυχολογίας και Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (2012). Το 2014, ξεκίνησα διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου. Τον Δεκέμβριο του 2018, υπερασπίστηκα επιτυχώς τη διατριβή μου με τίτλο (στην ελληνική γλώσσα): Η διερεύνηση της οργάνωσης του λεξιλογίου σε παιδιά που μιλούν Ελληνικά με δυσκολίες στη γλώσσα και τον αλφαβητισμό. Η διδακτορική διατριβή μπορεί να βρεθεί εδώ: https://discovery-pp.ucl.ac.uk/id/eprint/10077333/

Περισσότερα από τη στήλη: Σώμα & Υγεία

Σώμα & Υγεία

Πρωτεΐνες αίματος: Η σχέση τους με τη γήρανση

Πρωτεΐνες αίματος: Η σχέση τους με τη γήρανση Μια πρωτοποριακή μελέτη η οποία ανέλυσε πάνω…

Σώμα & Υγεία

Bρυγμός: Ορισμός, αιτίες και αντιμετώπιση

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Bρυγμός: Ορισμός, αιτίες και αντιμετώπιση, θα ορίσει τον βρυγμό, τις…

Σώμα & Υγεία

Μονοθεραπεία με εσκεταμίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Μονοθεραπεία με εσκεταμίνη για τη θεραπεία της κατάθλιψης, θα παρουσιάσει…

Σώμα & Υγεία

Διαχείριση βάρους: Η προσέγγιση «30-30-30»

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Διαχείριση βάρους: Η προσέγγιση «30-30-30», θα παρουσιάσει πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα…

Σώμα & Υγεία

Σύνδεση μεταξύ του καταρράκτη και της άνοιας

Τα μάτια και η όραση συνδέονται πολύ στενά με τον εγκέφαλο, αλλά πόσο ισχυρή είναι…

Σώμα & Υγεία

Προγεννητική έκθεση στον καπνό: Δυσμενείς επιπτώσεις στα παιδιά

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Προγεννητική έκθεση στον καπνό: Δυσμενείς επιπτώσεις στα παιδιά, θα παρουσιάσει…

Σώμα & Υγεία

Σχέση μητρικής υπέρτασης στην εγκυμοσύνη και νευροανάπτυξης πρόωρων βρεφών

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο, με τίτλο Σχέση μητρικής υπέρτασης στην εγκυμοσύνη και νευροανάπτυξης…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Παρεμβάσεις προφορικού λόγου σε παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές

Παρεμβάσεις προφορικού λόγου σε παιδιά με νευροαναπτυξιακές διαταραχές Οι νέοι/νέες

Πρεμιέρα για το Τόσο κοντά, Τόσο μακριά (2025)

Η ταινία Τόσο κοντά, Τόσο μακριά έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές