In Search of Darkness: Μια ωδή στις ταινίες τρόμου του ’80

Αν είστε φαν των ταινιών τρόμου και του ανέμελου κινηματογράφου της δεκαετίας του ’80, τότε το In Search of Darkness είναι για εσάς.

Αν αναρωτιέστε μήπως υπάρχει κάποιο ντοκιμαντέρ για ταινίες τρόμου του ’80, που να ικανοποιεί τους φαν και μη του είδους, τότε διαβάστε τη παρακάτω κριτική.

Ένα αφιέρωμα στις ταινίες τρόμου του ’80

Το In Search of Darkness είναι ένα ντοκιμαντέρ 4 (και βάλε) ωρών, που δημιουργήθηκε από φαν των ταινιών τρόμου για τους φαν των ταινιών τρόμου και μη.

Συγκεκριμένα, το In Search of Darkness μας παρουσιάζει έναν τεράστιο αριθμό ταινιών τρόμου (πραγματικά τεράστιο) της δεκαετίας του 1980. Ταινίες slasher, κοσμικού τρόμου, gore και όποια άλλη υποκατηγορία μπορείτε να βάλετε στο μυαλό σας, βρίσκονται στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ και αναλύονται από άτομα του κινηματογράφου ή από απλούς φαν.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Ας τα πάρουμε  όμως από την αρχή. Το In Seach of Darkness μας παρουσιάζεται σε διάφορες ενότητες. Οι ενότητες αυτές αφορούν διάφορους τομείς των ταινιών τρόμου της περασμένης δεκαετίας του ’80. Τομείς όπως οι τάσεις των κινηματογραφόφιλων της εποχής, οι σκηνοθετικές τάσεις, τα ειδικά εφέ, η αλλαγή στο ύφος των ταινιών κατά τη διάρκεια του ’80 και πολλά άλλα.

Κάθε ξεχωριστή ενότητα συνοδεύεται και από κάποιες ταινίες, που οι δημιουργοί έκριναν απαραίτητο να αναλύσουν. Ταινίες γνωστές και ταινίες θρυλικές. Ταινίες που δεν θυμούνται ούτε οι ίδιοι οι σκηνοθέτες και ταινίες που έγιναν cult με την κακή τους ποιότητα (ή το αντίθετο).

Διαφορετικές οπτικές…

Όμως η ομορφιά και το δυνατό σημείο αυτού του ντοκιμαντέρ δεν κρύβονται απλά στην ανάλυση αυτών των ταινιών με απρόσωπη αφήγηση και πλάνα ταινιών. Αυτό θα ήταν πολύ βαρετό και ανούσιο για το συγκεκριμένο είδος documentary και δεν θα έδινε την ανάλογη ευχαρίστηση στους θεατές.

Αντίθετα, αυτό που επιλέγουν να κάνουν εδώ οι δημιουργοί για καλή τους τύχη (και δική μας) είναι να μαζέψουν ένα πραγματικό μεγάλο αριθμό ατόμων που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο συνδέονται με τον χώρο του κινηματογράφου. Θρυλικές μορφές όπως οι σκηνοθέτες John Carpenter και Larry Cohen. Οι ηθοποιοί Keith David, Doug Bradley , Tom Atkins και πολλές άλλες μορφές του χώρου. Ωστόσο, για να μην κάνει το ντοκιμαντέρ μονοδιάστατο ο σκηνοθέτης David Weiner επέλεξε να φέρει και φαν των ταινιών τρόμου του ’80, είτε αυτοί είναι απλά σινεφίλ, είτε πιο νέοι ηθοποιοί του Hollywood ή και άτομα που μεγάλωσαν με αυτές τις ταινίες.

Advertising

… και ποικιλομορφία

Έτσι με βάση τα παραπάνω, στο In Search of Darkness βλέπει κανείς μια ποικιλομορφία όσον αφορά τις απόψεις  τις οπτικές και τις κριτικές αυτών των ταινιών. Στο συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ υπάρχουν άτομα που λατρεύουν μια  ταινία και άλλα που τη μισούν. Υπάρχουν φαν που κρίνουν μια ταινία και σκηνοθέτες που υπερασπίζονται το πόνημα τους. Αυτό είναι προσφέρει μια αντικειμενικότητα στο In Search of Darkness και δεν προωθεί καμία ταινία, εις βάρος μια άλλης.

Επιπλέον, το In Search Of Darkness αναλύει τόσες πολλές ταινίες που πραγματικά δεν μπορώ καν να τις θυμηθώ όλες. Αυτό μόνο θετικό μπορεί να είναι γιατί έμαθα ταινίες τις οποίες δεν είχα ακούσει καν. Επίσης, άκουσα κριτικές για ταινίες που έχω ήδη δει που δεν μου είχαν περάσει καν από το μυαλό.

Το μόνο αρνητικό που έχω να προσάψω στο documentary αυτό είναι ότι πολλές φορές αναλώνεται στα ίδια franchises και δεν δίνει “χώρο” για ανάλυση σε ξεχωριστές ταινίες. Ναι μεν ήταν ενδιαφέρον να δω ανάλυση για ολόκληρο το franchise του Halloween αλλά θα ήθελα να μάθω και για περισσότερες άγνωστες και μη ταινίες του ’80.

Επίσης, θα επιθυμούσα μεγαλύτερη βαρύτητα σε συγκεκριμένες ταινίες, οι οποίες ένιωσα ότι δεν “έλαβαν” τον απαραίτητο χρόνο στο ντοκιμαντέρ.

Advertising

Ένα ντοκιμαντέρ για όλους

Συνοπτικά, το In Search of Darkness είναι ένα μοναδικό αφιέρωμα στις ταινίες τρόμου της έξαλλης δεκαετίας του ’80 και την κληρονομιά αυτών των ταινιών.

Είναι ένα ντοκιμαντέρ που όπως είπα στην αρχή δημιουργήθηκε από λάτρεις του είδους και φυσικά αυτό φαίνεται σε πολλά σημεία.

Το In Search of Darkness είναι μια “μάζωξη” που τιμά τους δημιουργούς και τους φαν που δημιούργησαν τις ταινίες αυτές και τις διατηρούν με την αγάπη τους μέχρι και σήμερα!

Mε λένε Στέφανο Κυριαζίδη και σπουδάζω Κοινωνική Εργασία . Λατρεύω τις ταινίες , την μουσική , τα βιβλία , τις επιστήμες και οτιδήποτε μπορεί να μου προσφέρει γνώσεις . Έγινα αρθρογράφος για να εξασκήσω την γραφή μου, να μιλήσω για αυτά που μου αρέσουν και να κάνω τα μάτια του κόσμου να ματώσουν !!!

Περισσότερα από τη στήλη: Specials

Specials

“Χειμερινά” σινεμά που αγαπάμε στην Αθήνα – Το σινεμά μετά το θερινό

Η Αθήνα κρύβει πολλά υπέροχα «χειμερινά» σινεμά που μπορούν να σου κρατήσουν επάξια συντροφιά μέχρι…

Specials

Γιατί οι κλασικές πριγκίπισσες της Disney αξίζουν υπεράσπισης;

Για δεκαετίες, οι κλασικές πριγκίπισσες της Disney, όπως η Χιονάτη, η Σταχτοπούτα, η Ωραία Κοιμωμένη,…

Specials

Φτηνά Τσιγάρα: Πώς περίμενες να είναι ο Αύγουστος στην Αθήνα

Ο μέσος Έλληνας έχει δει σίγουρα πολλά στιγμιότυπα από τα «Φτηνά Τσιγάρα» στα σόσιαλ, ειδικά…

Specials

«Γροθιές στην Τσέπη» στον κήπο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας

Μια μοναδική προβολή κάτω από τα αστέρια: «Γροθιές στην Τσέπη» στον κήπο του Διαχρονικού Μουσείου…

Specials

Έπρεπε ο Paul Giamatti να κερδίσει το Όσκαρ Α’ Ανδρικού για το «The Holdovers»;

Ήταν δίκαιο και δεν έγινε τελικά πράξη να στεφθεί o Paul Giamatti νικητής στη 96η…

Specials

4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου “Κύματα” στην Κεφαλονιά!

Το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου “Κύματα” που θα λάβει χώρα στην Κεφαλονιά ξεκινάει στις 24…

Specials

Γιατί η τελετή των Όσκαρ τα τελευταία χρόνια είναι τόσο βαρετή;

Η Απονομή των Αμερικάνικων Βραβείων Όσκαρ τα τελευταία ιδίως χρόνια, είναι εξαιρετικά δύσκολη στην παρακολούθησή…