Γιάννης Πολίτης: “Ξεκίνησα να γράφω από μια πηγαία εσωτερική ανάγκη”

Ο 26χρονος Ελληνοκύπριος, Γιάννης Πολίτης, έχει κατακτήσει τις καρδιές περίπου 80.000 ατόμων στο Instagram και 65.000 χρηστών του Facebook. Τα αποφθέγματα που δημοσιεύει από το 2014 στις ομώνυμες σελίδες του στα social media έχουν γίνει viral αμέτρητες φορές και έχουν συγκινήσει πολύ κόσμο. Όπως δηλώνει ο ίδιος , «συλλέγει στιγμές από τον καιρό που θυμάται τον εαυτό του». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τον οδηγήσει όχι μόνο στην δημιουργία των σελίδων του , αλλά και στην συγγραφή 2 βιβλίων. Τον Οκτώβριο του 2016, σε ηλικία 23 ετών, ο Γιάννης Πολίτης συνέγραψε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Συλλέκτης Στιγμών”, ενώ τον Ιανουάριο του 2020 ακολούθησε το δεύτερο βιβλίο με τίτλο “Συλλέκτης Στιγμών – Ένα Σκοτάδι Λευκό”. Στην συνέντευξη που μας παραχώρησε, ο Γιάννης Πολίτης μάς μίλησε για τα βιβλία του , για τις σελίδες του στα social media και την απήχηση που έχουν στο κοινό, και ,επίσης, μας είπε και κάποιες πληροφορίες για τον ίδιο. Πάμε να τον γνωρίσουμε!

Επιμέλεια συνέντευξης: Νικολέττα Καστρινάκη

 

Πως ξεκίνησε η ενασχόληση σας με την συγγραφή και πως η προώθηση της δουλειάς σας μέσω Instagram; Ποια ήταν τα κίνητρα και οι στόχοι σας;

Advertisements
Ad 14

Ξεκίνησε, όταν σπούδαζα στην Αγγλία. Ήταν αρκετά απρόσμενο το ξεκίνημα. Το συγκεκριμένο διάστημα περνούσα μια ιδιαίτερη φάση και έψαχνα συνεχώς να βρω κάτι που να εκφράσει όλα όσα βίωνα ή ήθελα να πω και δεν έβρισκα. Μου βγήκε αυθόρμητα λοιπόν. Ξεκίνησα να γράφω από μια πηγαία εσωτερική ανάγκη.
Στη συνέχεια, είχα δείξει κάποια κείμενα που έγραψα σε φίλους και χωρίς πολύ σκέψη, μετά από λίγο, άρχισα να τα κοινοποιώ αρχικά στον προσωπικό μου λογαριασμό στο Facebook. Τα μηνύματα από γνωστούς δεν άργησαν να εμφανίζονται, καθώς, επίσης, και τα πρώτα likes. Φυσικά, οτιδήποτε αρχίζει έχει πάντα και τα θετικά και τα αρνητικά του. Ένιωσα μέσα στις πρώτες εβδομάδες και μια μερίδα ανθρώπων να έχουν διαφορετική άποψη για όλο αυτό και να θεωρούν πως είναι λάθος που εκφράζω όλα όσα νιώθω δημόσια. «Δεν σε νοιάζει που ξέρουν όλοι όλα όσα αισθάνεσαι;» Στην αρχή με έκανε να μπλοκάρω η σκέψη και μόνο, αλλά γρήγορα αντιλήφθηκα πως είχα βρει τον τρόπο να μην με επηρεάζει.
Το Instagram το ξεκίνησα λίγους μήνες αργότερα, αφού πρώτα προηγήθηκε ένα blogspot που δημιούργησα. Δεν είχα ούτε κίνητρα ούτε στόχους. Το έκανα καθαρά γιατί βοηθούσε πρώτα εμένα. Και αυτό για να είμαι ειλικρινής ισχύει μέχρι και σήμερα. Είναι ο δικός μου τρόπος να εκφραστώ. Θα μου πεις, γιατί όμως τα μοιραζόσουν; Και η απάντηση είναι, δεν ξέρω… Αλήθεια. Αυτό όμως που μπορώ να πω με σιγουριά είναι πως τόσο η αγάπη του κόσμου αλλά και το γεγονός ότι έβλεπα πως όσα αισθάνομαι, τα αισθάνονται κι άλλοι με ώθησε να συνεχίσω.
Το γεγονός ότι βρήκα «συνοδοιπόρους» στη διαδρομή, μου έδωσε ένα επιπλέον κίνητρο να εκφράζομαι δημόσια χωρίς να με
πειράζουν τα σχόλια γιατί κατάλαβα πως είναι κάτι που αγγίζει κι άλλους. Χωρίς να το πολύ σκεφτώ και μετά από μια παρότρυνση φίλου, ένιωσα πως είναι «χρέος μου» να το κάνω. Όσο παράλογο κι αν ακούγεται…

Διαβάστε επίσης  Τα social media μας κάνουν αντικοινωνικούς και εσωστρεφείς;

Είναι αξιοπρόσεχτη η απήχηση που έχετε στον κόσμο του Instagram. Τι σχόλια σας στέλνουν συνήθως οι αναγνώστες σας;

Νιώθω πολύ τυχερός γιατί πραγματικά τα μηνύματα που λαμβάνω καθημερινά είναι αμέτρητα. Προσπαθώ να απαντάω σε όλους. Είναι πολύ συγκινητικό όλο αυτό που χτίστηκε μέσα σε λίγα μόνο χρόνια και δεν θα σου κρύψω ότι μου αρέσει. Είναι μια όμορφη σχέση. Έτσι μπορώ να το χαρακτηρίσω. Τα σχόλια είναι ως επί το πλείστον θετικά. Τα αρνητικά σχόλια που έλαβα προσωπικά μέσα σε αυτά τα χρόνια, μπορεί να είναι μετρημένα στα δάκτυλά. Και αυτό, για να πω την αλήθεια είναι κάτι που με εξέπληξε. Όλα τα μηνύματα είναι καλοδεχούμενα.
Προσπαθώ συνεχώς να βελτιώνω τον τρόπο γραφής μου και αυτό, είναι κάτι που πηγάζει πρώτα από μέσα μου αλλά και γιατί θέλω να εξελίσσομαι και ταυτόχρονα να «εξέλισσω» μαζί μου και τον αναγνώστη που με ακολουθεί.

Πως αισθανθήκατε ,όταν το πρώτο σας quote έγινε viral;

Αισθάνθηκα αυτό που είπα και πιο πάνω. Ότι τα προβλήματα είναι εκεί έξω και λίγο πολλοί όλοι μας βιώνουμε παρόμοια. Όποτε θα πω ότι ένιωσα παρά πολύ όμορφα που δεν ήμουν μόνος μου. Ένιωσα μια αλλιώτικη σύνδεση και κατανόηση. Και αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ.

Γιάννης Πολίτης
Γιάννης Πολίτης

Από που εμπνέεστε για αυτά τα quotes;

Θα ακουστεί κλισέ αλλά είναι η αλήθεια. Εμπνέομαι από τη ζωή την ίδια. Λίγο τα προσωπικά μου βιώματα, λίγο των φίλων μου, του περίγυρού μου, λίγο οι ταινίες, τα βιβλία, η καθημερινότητα, οι σχέσεις οι ίδιες. Όλα αυτά μαζί σε συνδυασμό, μου δίνουν έμπνευση. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ακόμη κι αν δεν έχω βιώσει κάποια κατάσταση, η πέννα μου με παρασύρει. Πραγματικά πιστεύω πως κάποιες φορές με «ευνουχίζει». Κάθε κείμενο βγαίνει αυθόρμητα. Αφήνω τον ρυθμό να με συνεπάρει. Οπότε, νιώθω πως τα βιώνω όλα, ακόμη κι αυτά που δεν μου «ανήκουν».

Διαβάστε επίσης  Η εποχή του #χάσταγκ. Από τον Σπύρο Παπαπέτρου

Έχετε γράψει τα βιβλία «Συλλέκτης στιγμών» και «Συλλέκτης στιγμών-Ένα Σκοτάδι Λευκό». Ποιο είναι το περιεχόμενο των 2 αυτών βιβλίων; Αποτελεί το ένα sequel του άλλου ,όπως καταλαβαίνουμε από τους τίτλους;

Γιάννης Πολίτης
Γιάννης Πολίτης

Και τα δυο βιβλία κατατάσσονται κάτω από την κατηγορία «Αυτοβελτίωσης». Και τα δυο βιβλία είναι χωρισμένα σε 3 κεφαλαία που τα ονόμασα κύματα. Γιατί όπως εξηγώ τα πάντα ανατρέπονται σε δευτερόλεπτα. Τα θεωρώ δυο όμοια βιβλία απλά και μόνο γιατί είναι δομημένα στις ίδιες αρχές.. Κατά τ’ αλλά είναι δυο βιβλία πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Κι αυτό έχει να κάνει με την εξέλιξη, την ωρίμανση μέσα στον χρόνο και την εμπειρία.
Το πρώτο βιβλίο είναι χωρισμένο σε κύματα αγάπης, κύματα θλίψης και κύματα ζωής. Ενώ το νέο μου βιβλίο Συλλέκτης Στιγμών – Ένα Σκοτάδι Λευκό είναι χωρισμένο στα κύματα ανάγκης, κύματα κραυγής, κύματα ελπίδας.
Είναι και τα δυο βιβλία γεμάτα από quotes και μικρές ιστορίες. Ο σκοπός είναι να σε ταξιδέψω σε συλλεκτικές στιγμές και όλα αυτά τα συναισθήματα που σε κάνουν αυτές να αισθάνεσαι. Συνοδεύονται επίσης και από φωτογραφικό υλικό από αξιόλογους νέους καλλιτέχνες. θεωρώ πως ο συνδυασμός είναι αυτός που κάνει τα βιβλία αυτά ξεχωριστά. Να μου επιτρέψεις να τα χαρακτηρίσω «βιβλία του σήμερα και ταυτόχρονος διαχρονικά». Και όσοι αναγνώστες τα αποκτούν, κατανοούν απόλυτα τι εννοώ.
Κρατάω πάντα τα καλύτερα κείμενα μου για τα βιβλία μου. Αυτά που ανεβάζω στα social media εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, δεν είναι αυτά που υπάρχουν μέσα στα βιβλία Αυτό γιατί ήθελα να έχει πάντα, ένα προνόμιο ο αναγνώστης που αγοράζει τα βιβλία μου.

Μιλήστε μας λίγο για εσάς. Πριν ξεκινήσετε να ασχολείστε με την συγγραφή, ποια ήταν η κύρια ασχολία σας; Έχετε κάνει σπουδές πάνω στην συγγραφή κειμένων;
Έκλεισα πριν λίγες μέρες τα 27. Είμαι μισός Ελλαδίτης μισός Κύπριος (μπαμπάς Ελλαδίτης, μαμά Κύπρια). Τον τελευταίο ένα χρόνο ζω μεταξύ Λεμεσού και Αθήνας. Πηγαινοέρχομαι κάθε μήνα και είναι κάτι που μ’ αρέσει πολύ. Είναι όμορφο να αλλάζεις παραστάσεις. Σπούδασα νομική στο πανεπιστήμιο του Essex στην Αγγλία, παρ’ όλα αυτά δεν το εξάσκησα. Πήγα για ένα εξάμηνο στο Los Angeles και δούλεψα σαν Event Producer Assistant σε ένα μεγάλο και γνωστό event venue όμως δεν έμεινα περισσότερο αν και θα ήθελα, μιας και δεν κατάφερα να εξασφαλίσω την Working Visa. Πιστεύω όμως πως όλα γίνονται για κάποιο λόγο.Αυτή τη στιγμή έχω τη δίκη μου διαφημιστική «boutique» εταιρία με έδρα την Κύπρο με πελάτες σε Κύπρο και Ελλάδα. Αυτή είναι και η κύρια ασχολία μου. Το γράψιμο το έχω πολύ πιο ρομαντικά μέσα στο μυαλό μου. Είναι μια ωραία διέξοδος και μια αγάπη που υπάρχει εδώ και κάποια χρόνια που στη συνέχεια εξελίχθηκε και στη συγγραφή των δύο μου βιβλίων. Όμως σε καμία περίπτωση δεν το θεωρώ σαν την κύρια ασχολία μου και πιστεύω αυτό είναι που το κάνει πιο όμορφο. Γράφω μόνο όταν νιώθω πως έχω κάτι να πω. Δεν πιέζω ποτέ τον εαυτό μου και ίσως να είναι αυτός ένας απ’ τους λόγους που οι αναγνώστες μου αγάπησαν τον τρόπο γραφής μου.

Διαβάστε επίσης  Σπίτι από φύλλα, ένας αφηγηματικός λαβύρινθος
Γιάννης Πολίτης
Γιάννης Πολίτης

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να περιμένουμε ένα καινούριο βιβλίο από εσάς στο προσεχές μέλλον;
Στο άμεσο μέλλον θα κυκλοφορήσει σε ebook το πρώτο μου βιβλίο στα Αγγλικά και θα μπορεί κάποιος να το αποκτήσει από όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες όπως Amazon Kindle, Apple Books κλπ.
Αυτή τη περίοδο προσπαθώ, επίσης, να ολοκληρώσω ακόμη ένα «project» που αν όλα πάνε καλά θα κυκλοφορήσει πριν το τέλος του 2020. Δεν είναι βιβλίο, αλλά υπόσχομαι πως θα το έχετε μαζί σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ελπίζω να σας αρέσει! Θα σας πω κι αλλά όταν έρθει ο καιρός. Κατά τ’ αλλά δεν έχω στα σχέδια μου να κυκλοφορήσω σύντομα άλλο βιβλίο. Αυτό θα το δείξει η έμπνευση και ο χρόνος. Άλλωστε πέρασαν μόνο λίγοι μήνες από την κυκλοφορία του βιβλίο μου «Συλλέκτης Στιγμών – Ένα Σκοτάδι Λευκό.
Τα όνειρα και τα σχέδια είναι ωραία, αλλά η ζωή η ίδια είναι αυτή που αποφασίζει ποια είναι η «κατάλληλη» στιγμή και κάτω από ποιες «συγκυρίες» και εγώ περιμένω κάθε φορά να με εκπλήξει.

Θα βρείτε τον Γιάννη Πολίτη στους παρακάτω συνδέσμους:

facebook: https://www.facebook.com/ypolitis/

instagram: https://www.instagram.com/yiannispolitis/?hl=el

 

Διαβάστε παλαιότερη συνέντευξη του Γιάννη Πολίτη στο maxmag εδώ

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Φρύδια

Φρύδια: 5 tips για ένα άψογο αποτέλεσμα

Φρύδια, ή αλλιώς ο καμβάς του προσώπου μας και αυτό διότι

Космобет – Нове ліцензійне онлайн казино Cosmobet.ua

Рік заснування 2024 Мінімальний депозит 100 грн Advertisements Мінімальний вивод