Η Μαρία Στεργίου μας παρουσιάζει το Escape House Gaming

Μαρία Στεργίου
Μαρία Στεργίου. Από το προσωπικό της αρχείο.

Η Μαρία Στεργίου είναι νέα, γεμάτη καινοτόμες ιδέες και όραμα! Είναι μόλις ένα βήμα μακριά από το Πτυχίο της Αρχιτεκτονικής, όπως και από ένα επιτυχημένο επιχειρείν, καθώς οι ανησυχίες της δεν εξαντλούνται σε αφηρημένα σχέδια και ευφάνταστου τύπου περίοπτες κατασκευές που κοσμούν τα εργαστήρια μιας σχολής ή τα υψηλότερα ράφια της βιβλιοθήκης ενός εφηβικού δωματίου. Πολύ περισσότερο, φαίνεται ότι συνδυάζονται αριστοτεχνικά με την ψυχαγωγία που λαμβάνει χώρο στον προσωπικό μας περιβάλλον, ή ακόμα και με τη διαμονή μας σε ένα απλό δωμάτιο ξενοδοχείου.

Ο λόγος, λοιπόν, στην ίδια τη Μαρία, η οποία θα μας εξηγήσει καλύτερα από κάθε άλλον το τι ακριβώς οραματίστηκε, άρχισε να σχεδιάζει μετά δημιουργικής μανίας, και φυσικά, ετοιμάζεται να λανσάρει στη σύγχρονη αγορά της εναλλακτικής ψυχαγωγίας.

Επιμέλεια συνέντευξης: Γιώργος Ορφανίδης

Advertisements
Ad 14

 

Μίλησέ μας λίγο για τον εαυτό σου.

Ονομάζομαι Μαρία Στεργίου, και είμαι τελειόφοιτη αρχιτεκτονικής στο Α.Π.Θ. Έχω παρατηρήσει ότι δεν υπάρχει στιγμή της ημέρας που να μην σκέφτομαι ή να μην δημιουργώ κάτι, οπότε συχνά δοκιμάζω τις δυνατότητες μου σε διάφορα σχεδιαστικά πεδία. Όσον αφορά το αντικείμενο σπουδών μου, αυτό που πλέον έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον μου είναι η δυναμικότητα που μπορεί να αποδοθεί σε ένα σύστημα μέσω δομημένων επεμβάσεων.

Πώς προέκυψε η ιδέα του Escape House Game;

Το Σεπτέμβριο του 2019 είχαμε ήδη ξεκινήσει μαζί με μία φίλη μου, τη συγγραφή της ερευνητικής πτυχιακής μας εργασίας, που αφορούσε, ανάμεσα σε άλλα, τις διαδραστικές και αφηγηματικές δυνατότητες του χώρου. Το Escape House Game ξεκίνησε ως προσωπικό πείραμα σχετικά με την έρευνα, και ως ένα αστείο παιχνίδι για να διασκεδάσουμε μαζί με τους φίλους μου, τη βραδιά του αμερικανικού Halloween. Είχαμε περάσει πολύ ωραία, οπότε ένα χρόνο μετά, σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να τροποποιήσω το παιχνίδι, ώστε να πάρει τη μορφή προϊόντος.

Διαβάστε επίσης  Γιάννης Μητσόπουλος: " Κάθε φορά στην σκηνή είναι σαν πρώτη φορά"

Πρόκειται για ένα είδος ψυχαγωγίας που δεν είναι διαδεδομένο στον ελληνικό χώρο. Από που πηγάζουν τα ερεθίσματα και τα πρότυπά σου;

Τα δωμάτια απόδρασης, ναι, ίσως δεν είναι τόσο διαδεδομένα στον ελληνικό χώρο, όσο σε μερικές χώρες του εξωτερικού. Τα ερεθίσματα και τα πρότυπα που με οδήγησαν στη δημιουργία του συγκεκριμένου παιχνιδιού, εντοπίζονται κυρίως σε μυθιστορήματα μυστηρίου της Agatha Christie, σε παλιές ταινίες τρόμου και σε δωμάτια απόδρασης που έχω παίξει. Γενικά μου αρέσει η ιδέα ότι κάθε μυστήριο είναι ήδη λυμένο, με την απομυθοποίηση του να έγκειται στην αναγνώριση και το συνδυασμό των σωστών ενδείξεων.

Μαρία
Σχεδιάζοντας το Escape House Gaming. Από το προσωπικό της αρχείο Μαρίας Στεργίου.

Είναι δύσκολο ή χρονοβόρο να προετοιμάσουμε τον προσωπικό μας χώρο, ώστε να απολαύσουμε με την παρέα μας ένα τέτοιο διαδραστικό παιχνίδι;

Το στήσιμο του παιχνιδιού σε οποιοδήποτε χώρο κατοίκησης είναι πολύ εύκολο, αν ακολουθηθούν οι οδηγίες στο τεύχος οδηγιών. Χρειάζεται περίπου μία ώρα προετοιμασίας και το Escape House Game είναι έτοιμο προς επίλυση! Προκειμένου να το απολαύσουμε πραγματικά με την παρέα μας θα πρέπει να σκεφτούμε τις δυνατότητες μας, ώστε να αφήσουμε ένα κατάλληλο χρονικό περιθώριο επίλυσης, μέχρι τη λήξη του παιχνιδιού. Μία ή δύο ώρες θα είναι αρκετός χρόνος!

Εκτός από το χώρο του σπιτιού μας, πού αλλού θα μπορούσαμε να δοκιμάσουμε αυτή την εμπειρία; Μήπως, ακόμα και ένα δωμάτιο ξενοδοχείου θα μπορούσε να μετατραπεί σχετικά εύκολα σε ένα «δωμάτιο διαφυγής»;

Φυσικά! Το Escape House Game μπορεί να παιχτεί σε οποιοδήποτε χώρο κατοίκησης, όπως και σε ένα ξενοδοχείο. Η διαδικασία στησίματος είναι το ίδιο εύκολη, ωστόσο η εμπειρία του επισκέπτη θα διαφέρει, από την άποψη ότι δεν θα προσπαθεί να δραπετεύσει, αλλά να εισέλθει σε ένα ‘απαγορευμένο’ δωμάτιο.

Διαβάστε επίσης  Όλγα Νικολαΐδου: "Η συγγραφή οδηγεί στη συν-ανάγνωση"

Ο τρόπος που προωθείς τη δουλεία σου; Με άλλα λόγια, πώς θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε και εμείς ό,τι χρειάζεται, ώστε το επόμενο Σαββατοκύριακο να διαμορφώσουμε το σπίτι μας και να προσκαλέσουμε τους φίλους μας;

Το παιχνίδι είναι διαθέσιμο ως τεύχος οδηγιών, σε τρεις γλώσσες, μέσω της ευρωπαϊκής πλατφόρμας Ulule.  https://www.ulule.com/escapehouse-game/

Κοστίζει μόνο 10 ευρώ, και λαμβάνετε άμεσα το τεύχος σε ψηφιακή μορφή! Η καλή σας διάθεση, οι ελαστικοί περιορισμοί μετακίνησης και το ερευνητικό σας ένστικτο χρειάζονται, επίσης, ώστε να απολαύσετε το παιχνίδι.

Θα μπορούσατε, επίσης, να δείξετε την υποστήριξη σας:

https://www.instagram.com/escapehousegame/

Προσδοκίες για την εξέλιξή της στο προσεχές μέλλον;

Δύσκολο να εκφράσω προσδοκίες για την εξέλιξη του Escape House Game, εξαιτίας της πανδημίας, αλλά ελπίζω ότι όλοι θα μπορέσουμε να “αποδράσουμε” σύντομα από τα σπίτια μας, ξεπερνώντας φόβους και δυσκολίες του παρελθόντος!

Μαρία
Σχεδιάζοντας το Escape House Gaming. Από το προσωπικό της αρχείο Μαρίας Στεργίου.

Δοκιμάστε σήμερα, όχι αύριο, το Escape House Gaming. Ζήστε την απόλαυση της απόδρασης σε έναν χώρο από τον οποίο λόγω των τελευταίων συνθηκών όλοι μας λίγο ή πολύ παγιδευτήκαμε. Καιρός να σχεδιάσουμε την πολυπόθητη διαφυγή μας, έστω και υπό το πρίσμα ενός αλλιώτικου τρόπου. Η διασκέδασή σας είναι εγγυημένη!

Καλή επιτυχία στο νέο σου εγχείρημα Μαρία!

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Μαρία Στεργίου για τη συνέντευξη! 

Ο Γιώργος Ορφανίδης είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ του ΑΠΘ – σε συνεργασία (συνεπίβλεψη) με το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης ΙΙ. Σπούδασε Αρχαιολογία & Ιστορία της Τέχνης (ΒΑ, ΜΑ), Ιταλική Φιλολογία (ΒΑ), Μάνατζμεντ & Επικοινωνία (ΜΑ) στο ΑΠΘ. Εμπλουτίζει τις γνώσεις του παρακολουθώντας συστηματικά σεμινάρια από αναγνωρισμένους φορείς. Συμμετέχει σε συνέδρια και δημοσιεύει σε ακαδημαϊκά περιοδικά, τόμους, εγκυκλοπαίδειες, κ.ά. της Ελλάδας και του εξωτερικού. Έχει εργαστεί στο ΥΠΠΟΑ, καθώς και σε ένα πλήθος πολιτισμικών φορέων δημόσιου ή ιδιωτικού χαρακτήρα. Σήμερα, δραστηριοποιείται στον τομέα του Πολιτισμού-Τουρισμού & των Δημοσίων Σχέσεων.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Το αγόρι που δεν ήξερε τι θα πει φόβος

Είναι ευχή ή κατάρα να μη νιώθεις;  Σού αρέσουν οι
Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη

Η Περιπατητική Σχολή του Αριστοτέλη, γνωστή και ως «Λύκειον», βρισκόταν