Μηναδάκη Ελπίδα: “Μέσα από τα βιβλία μου με ενδιαφέρει τα παιδιά να ψυχαγωγούνται, να παιδαγωγούνται, να ταξιδεύουν, να ονειρεύονται, αλλά και να λαμβάνουν μηνύματα με αξίες”

Μηναδάκη Ελπίδα
Μηναδάκη Ελπίδα

Η κυρία Μηναδάκη Ελπίδα αγαπάει τα παραμύθια και την τέχνη. Πιστεύει ότι μέσα από τη δύναμη των παραμυθιών, η τέχνη ταξιδεύει. Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη τέχνη από το να αφηγείσαι μια ιστορία και να δίνεις στα παιδιά φτερά. Γιατί την μεγαλύτερη αλήθεια την βρίσκουμε πάντα μέσα στα παραμύθια!
Σπούδασε Δημοσιογραφία και Διαφήμιση. Έχει εργαστεί ως κειμενογράφος σε διαφημιστικές εταιρίες ενώ έχει συνεργαστεί με διάφορα Μέσα Ενημέρωσης. Έχει ασχοληθεί με το θέατρο, τη μουσική, τη στιχουργική και με την αφήγηση παραμυθιών με φίλους. Επίσης έχει εκδώσει το οικολογικό παραμύθι “Λίτσα, η Σακουλίτσα” από τις εκδόσεις Οσελότος, με θέμα την ανακύκλωση, “Το ταξίδι της κόκκινης ομπρέλας” από τις εκδόσεις Κέδρος, με θέμα την Γέννηση της Αφροδίτης του Μποτιτσέλι, “Η μπαλαρίνα που δεν χόρευε“, του οποίου πηγή έμπνευσης αποτέλεσε ο πίνακας “η χορεύτρια” του Ντεγκά. Είναι μέλος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου – Ελληνικού Τμήματος της IBBY. Έχει συμμετάσχει σε εκδόσεις ομαδικών διηγημάτων και διδάσκει μαθήματα δημιουργικής γραφής για μικρούς συγγραφείς για παιδιά σε βιβλιοπωλεία, πολυχώρους, σχολεία και Δήμους. Τα δύο τελευταία βιβλία έχουν διασκευαστεί θεατρικά και έχουν ανεβεί σε θεατρική σκηνή.

Σήμερα, με μεγάλη χαρά, για δεύτερη φορά, συζητάμε μαζί της στο MAXMAG με αφορμή το καινούριο της βιβλίο “Τα φανταστικά κουμπιά και η βροχή των αστεριών“, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λιβάνη. Είναι ένα τρυφερό βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και πρώτων τάξεων δημοτικού. Σκοπός  του είναι τα παιδιά να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα της συνεργασίας, της αποταμίευσης, των στόχων, της πίστης στη δύναμη του εαυτού. Σας ευχαριστούμε κυρία Μηναδάκη για την όμορφη συνέντευξη.

Διαβάστε επίσης  Κερδίστε δυο αντίτυπα του βιβλίου “Ριφιφί στο μουσείο”

Επιμέλεια συνέντευξης: Γιαννοπούλου Στέλλα

1. Κυρία Μηναδάκη Ελπίδα, σύμφωνα με το βιογραφικό σας, έχετε σπουδάσει δημοσιογραφία. Ήταν κάτι που επιθυμούσατε από την παιδική σας ηλικία;

Nαι. Βασικά ήταν δύο οι αγάπες μου. Δημοσιογραφία και Υποκριτική.

2. Τι είναι αυτό που θέλετε να περάσετε μέσα από τα βιβλία σας;

Με ενδιαφέρει πάντα τα παιδιά να ψυχαγωγούνται και να παιδαγωγούνται ταυτόχρονα. Να ταξιδεύουν και να ονειρεύονται μέσα από κάθε ιστορία, αλλά την ίδια στιγμή να λαμβάνουν μηνύματα με αξίες.

3. «Τα φανταστικά κουμπιά και η βροχή των αστεριών». Γιατί να το επιλέξει κάποιος; Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται;

Είναι μια παραμυθένια ιστορία για τη φιλία και τη συνεργασία. Πρωταγωνιστής είναι ένα σκυλάκι που κάνει τα πάντα για τον τόπο του, ώστε να το ξαναδεί όπως πρώτα. Μας υπενθυμίζει ότι οι δικοί μας άνθρωποι, οι αξίες μας και ο τόπος μας έχουν πάντα προτεραιότητα, ακόμα και σε δύσκολες εποχές. Απευθύνεται σε παιδιά κυρίως από 7-11 ετών.

Μηναδάκη Ελπίδα
Μηναδάκη Ελπίδα

4. Στο «Φανταστικοχώρι», όλα ολοκληρώθηκαν με επιτυχία. Θεωρείτε ότι, στην πραγματική ζωή, η «καλή κατάληξη» είναι θέμα τύχης ή προνοητικότητας (αποταμίευση, κ.λπ.);

Η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς, όπως λένε. Πιστεύω στην τύχη, αλλά και οι ‘προνοητικοί’ χειρισμοί συμβάλλουν καθοριστικά.

5. Τελικά το καλό πάντα κερδίζει;

Ναι. Μπορεί να μην φαίνεται αμέσως, αλλά στο τέλος κερδίζει. Κι αν δεν συμβαίνει αυτό, ίσως να μην ήταν τόσο καλό ή κάτι έπρεπε να μας διδάξει.

6. Σε παλαιότερη συνέντευξή σας έχετε πει «Με τις φίλες μου κάναμε συναγωνισμό ποια θα πει την πιο… φανταστική ιστορία». Ποιος ο ρόλος της φιλίας στη ζωή σας.

Η φιλία είναι πολύ σημαντική για μένα. Είναι σημείο αναφοράς. Οι καλοί φίλοι είναι σαν οικογένεια. Είναι δίπλα σου, σχεδιάζεις πράγματα μαζί τους και μοιράζεσαι τις πιο σημαντικές στιγμές σου. Ειδικά τώρα με την καραντίνα, νομίζω κάποιους εκτίμησα περισσότερο. Φυσικά, μέσα από όλο αυτό που περάσαμε, ξεσκαρτάραμε και πολλούς.

Διαβάστε επίσης  Κανένα ταξίδι δε σε χώρεσε – Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

7. Ποια είναι τα επόμενα συγγραφικά σας βήματα;

Πρόκειται να κυκλοφορήσει μια επανέκδοση του προηγούμενου παιδικού μου βιβλίου “ Η Μπαλαρίνα που δεν Χόρευε” από τις εκδόσεις Υδροπλάνο που θα περιλαμβάνει μουσική αφήγηση και τραγούδι. Επίσης, ετοιμάζεται μια ομαδική έκδοση με ιστορίες από εξαιρετικούς συναδέλφους συγγραφείς από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά και μια ακόμα παιδική σειρά είναι στα σκαριά.

Μηναδάκη Ελπίδα
Μηναδάκη Ελπίδα

8. Πιστεύετε ότι με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας τα παιδιά αποφεύγουν την επαφή με βιβλίο;

Η τεχνολογία είναι κομμάτι της σημερινής πραγματικότητας. Δεν μπορούμε να την παραβλέψουμε. Κι ευτυχώς που υπάρχει. Έχει βοηθήσει πολύ να “εξαπλωθεί” το έργο πολλών δημιουργών. Και τα e-books είναι επίσης μια εξέλιξη του βιβλίου. Όμως όσο γονείς και παιδιά το αγαπούν, θα συνεχίσει να υπάρχει.

9. Πιστεύετε ότι το σχολείο προωθεί τη λογοτεχνία ή μήπως την καταδικάζει;

Θεωρώ ότι θα μπορούσε να την αναδεικνύει με πολύ καλύτερο εκπαιδευτικό τρόπο, ώστε τα παιδιά να την αγαπήσουν και να μην την αντιμετωπίζουν ως σχολικό μάθημα. Υπάρχουν εξαιρετικοί δάσκαλοι που εμπνέουν τα παιδιά, αλλά δυστυχώς και το αντίθετο.

10. Ποια είναι τα δικά σας κριτήρια κατά την αγορά ενός παιδικού βιβλίου;

Η εικονογράφηση, η πρωτοτυπία της ιστορίας και το συναίσθημα που μου προκαλεί. Και ευτυχώς υπάρχουν καταπληκτικά παιδικά βιβλία που συγκινούν μικρούς και μεγάλους.

Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο σας.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος
Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που