Ο Αλέξανδρος Κτιστάκης σε μια συνέντευξη γεμάτη μουσική.

Ο Αλέξανδρος Κτιστάκης είναι εκείνος ο ερμηνευτής που μπορεί να καθηλώσει το κοινό με μία κιθάρα και μία φωνή. Ο τρόπος που μεταδίδει τη μουσική του στο κοινό, η χαρακτηριστική φωνή του και το πάθος του σε κάθε ερμηνεία είναι όλα εκείνα που θα γεμίσουν τις καρδιές του κόσμου σε κάθε του εμφάνιση. Ανυπομονούμε να τον ξανακούσουμε στο ανοιχτό θέατρο Γκράβας στις 19 Ιουλίου. Μέχρι τότε ακούμε και ξανακούμε τα τραγούδια του στο you tube και στα ακουστικά μας. Ο Αλέξανδρος Κτιστάκης είναι η νέα μας αγαπημένη αναζήτηση όταν ψάχνουμε καλή μουσική και καλοκαιρινό live.

Αλέξανδρε καλώς ήρθες στο maxmag. Στις 19/7 θα σε απολαύσουμε στο ανοιχτό θέατρο Γκράβας. Πόσο σημαντική είναι η επάνοδος στα live; Μίλησε μας για αυτή τη συναυλία;

 

Καλώς σας βρήκα. Η επάνοδος στα live είναι ανάσα για όλους μας. Για όσους παίζουμε και για όσους ακούμε μουσική. Είναι ένα βίωμα που μας κάνει καλύτερους. Είναι καιρός να επιστρέψουμε στις ζωές μας. Είναι καιρός να κοιτάξουμε μπροστά. Στο Θέατρο Γκράβας, παλιοί και νέοι συνεργάτες, θα παίξουμε τα καινούρια τραγούδια που θα κυκλοφορήσουν το Φθινόπωρο και τραγούδια άλλων που αγαπάμε.

Αλέξανδρος Κτιστάκης
προσωπικό αρχείο Αλέξανδρου Κτιστάκη

Αυτοί οι μήνες σιγής πόσο δημιουργικό σε βρήκαν Αλέξανδρε;

Η πρώτη καραντίνα ήταν ευεργετική. Σταμάτησα μετά από πολλά χρόνια που δούλευα συνεχόμενα, τελείωσα τον δίσκο, μάζεψα υλικό για τον επόμενο και διάβαζα ακατάπαυστα. Η δεύτερη δεν μπορώ να πω ότι ήταν ιδιαίτερα δημιουργική, αν εξαιρέσουμε το ότι μπήκαμε στο στούντιο και γράφουμε τον δίσκο, γιατί πάλι δουλεύω ασταμάτητα.

 

Οι σπουδές σου και το φάσμα που υπηρετείς τη μουσική είναι τεράστιο. Από μουσική για παραστάσεις, σύνθεση τραγουδιών, στίχο. Τι αγαπάς περισσότερο να κάνεις;

Διαβάστε επίσης  Συνέντευξη με τη Μαρία Συμενή

 

Ασχολούμαι και με τα τρία πεδία που αναφέρατε. Όμως σπουδές στη μουσική δεν έχω. Υπάρχει ακόμα ένας σπουδαίος μουσικός με το ίδιο ονοματεπώνυμο: Αλέξανδρος “Δράκος” Κτιστάκης. Εκείνος έχει σημαντικές σπουδές. Πρόσφατα μάλιστα είπαμε πως πρέπει να βρεθούμε να ανταλλάξουμε περίεργες ιστορίες που μας έχουν μπερδέψει. Δεν ξεχωρίζω πάντως κάποιο από τα τρία πεδία. Όλες οι δημιουργικές εργασίες, όλα τα δυνατά εκφραστικά και δημιουργικά μέσα, είτε μιλάμε για μουσικά όργανα είτε χαρτιά και πινέλα, εφόσον το κάθε μέσο χρησιμοποιείται με αγνότητα, μπορούν να οδηγήσουν σε εξαιρετικά αποτελέσματα.

 

Νομίζω πως κάθε νέος που θέλει να ακολουθήσει το μονοπάτι της μουσικής πρέπει να ξέρει τη δική σου ιστορία. Ένα εμπνευσμένο ταξίδι που ξεκινάει από τη Λάρισα. Αλέξανδρε μίλησε μας για το πώς ξεκίνησες.

Ξεκίνησα παίζοντας τραγούδια με μία μικρή κιθάρα που μου είχε πάρει ο νονός μου όταν ξεκινούσα το γυμνάσιο. Ο γονείς μου ήταν διστακτικοί στην αρχή, κυρίως γιατί την είχε πατήσει η αδερφή μου στα ωδεία. Πολύ αυστηρή εκπαίδευση που δεν ταιριάζει στα παιδιά. Η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν σκέφτηκα ότι θέλω να ασχοληθώ με τη  μουσική, ήξερα όμως πως δεν μπορώ χωρίς μουσική. Ούτε είχα σκεφτεί ποτέ ότι θα βγω να τραγουδήσω μπροστά σε κόσμο. Κι αυτό έτυχε. Δεν πίστευα ότι μπορεί να υπάρχουν κι άλλα συναισθήματα που δεν είχα ανακαλύψει ως τότε. Κατάλαβα ότι θέλω να ασχοληθώ με τη μουσική πιο σοβαρά το 2012 στο Ναύπλιο. Εκεί έγραψα την πρώτη μουσική για θέατρο, εκεί έγραψα τις πρώτες μου μελωδίες και εκείνη η περίοδος είναι που άκουσε ο Θανάσης να λέω την “Ουρά Του Αλόγου” και συνεργαστήκαμε. Με αγάπη, υπομονή, δουλειά, εξέλιξη και λίγη τύχη όλα μπορούν να συμβούν.

Διαβάστε επίσης  Παναγοπούλου Μαρία:"Ο έρωτας είναι αλήθεια"

Αλέξανδρος Κτιστάκης

Τι είναι αυτό που θέλεις πρωτίστως να δίνεις στον κόσμο μέσα από τα live σου;

Δεν ξέρω να απαντήσω ακριβώς, γιατί δεν ξεκινάω με σκοπό να δώσω κάτι συγκεκριμένο στον κόσμο. Θα είμαι χαρούμενος αν ξέρω ότι έφυγαν με χαμόγελο και με το ίδιο χαμόγελο ξυπνήσανε την άλλη μέρα.

 

Ποιες είναι η πλέον αγαπημένες σου συνεργασίες μέχρι τώρα; Οι παρέες και δη οι μουσικές τελικά, γράφουν ιστορία;

Σίγουρα η συνεργασία με τον Θανάση είναι η σημαντικότερη. Έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην πορεία μου, όχι τόσο στη μουσική όσο στην προσωπική. Φυσικά και το 2018 η γνωριμία με τον Σωκράτη ήταν καθοριστική στον να γίνω πιο αποφασιστικός. Αν εξαιρέσουμε τώρα τον Θανάση και τον Σωκράτη, οι συνεργασία μου με τον Κωνσταντίνο Ντέλλα στο θέατρο μπορώ να πω πως είναι πολύ ουσιαστική για μένα. Και φυσικά τα παιδιά που με στηρίζουν με την παρουσία τους στη σκηνή. Για τον αν οι παρέες γράφουν ιστορία; Η ιστορία θα δείξει. Από ότι φαίνεται οι σχέσεις των ανθρώπων που είναι καθαρές από εγωισμούς και ματαιοδοξίες μπορούν να καρποφορήσουν.

Είτε μιλάμε για μουσικά όργανα είτε χαρτιά και πινέλα, εφόσον το κάθε μέσο

χρησιμοποιείται με αγνότητα, μπορούν να οδηγήσουν σε εξαιρετικά αποτελέσματα.

 

Οι καλλιτέχνες καταθέτουν προσωπικά βιώματα και ιστορίες στα τραγούδια τους. Μίλησε μας για την ιστορία πίσω από τα δικά σου τραγούδια. 

Συνήθως είναι γραμμένα για να ξορκίσω το κακό. Χλευάζουμε ό,τι φοβόμαστε περισσότερο. Παράδειγμα το τραγούδι “Τα Μαύρα Μη Φοράτε” μιλάει για ένα μέρος όταν φεύγουμε από εδώ που είναι ηλιόλουστο, ο κόσμος γλεντάει, ο Χάρος έχει μείνει μόνος και παραπονεμένος και οι γονείς μου είναι εκεί σαν να μην έχει συμβεί τίποτα. Η αλήθεια είναι ότι οι γονείς μου έχουν φύγει από τη ζωή, ταλαιπωρήθηκαν με την αρρώστια και εγώ ψάχνω ένα ηλιόλουστο λιβάδι για να πετάξω εκεί το φόβο μου. Προσεχώς αισιοδοξία.

Για τον αν οι παρέες γράφουν ιστορία; Η ιστορία θα δείξει. Από ότι φαίνεται οι σχέσεις

των ανθρώπων που είναι καθαρές από εγωισμούς και ματαιοδοξίες μπορούν να καρποφορήσουν.

Αλέξανδρος Κτιστάκης
προσωπικό αρχείο Αλέξανδρου Κτιστάκη

Αλέξανδρε έχεις νέα τραγούδια που περιμένουν να συναντήσουν το κοινό; Τι μας ετοιμάζεις;

Διαβάστε επίσης  ΧαλκοManiacs: "Ακολούθα τον ήχο και θα μας συναντήσεις!!"

Αυτή την περίοδο είμαστε στο στούντιο και ηχογραφούμε τον πρώτο μου δίσκο. Έχει τέσσερα τραγούδια δικά μου, ένα εκ των οποίων θα πει η Ιουλία η Καραπατάκη, δύο ορχηστρικά επίσης δικά μου, μία διασκευή στο παραδοσιακό τραγούδι “Νερατζούλα Φουντωμένη”, σαν συνέχεια της διασκευής που είχαμε κάνει στην “Αντιγόνη” που ανέβηκε το 2018 στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ντέλλα. Εκεί είχα κάνει και την μουσική της παράστασης. Επίσης υπάρχουν και δύο τραγούδια σε μουσική του Κωσταντή Παπακωνσταντίνου και στίχους του Θανάση Παπακωνσταντίνου.

 

Που θα σε βρούμε το καλοκαίρι εφ’ όσον το επιτρέψουν και οι συνθήκες;

Να είμαστε καλά και έχουμε κάποιες εμφανίσεις. Γιάννενα, Τρίκαλα, Πελοπόννησο, Λάρισα, ίσως Κρήτη. Να είμαστε καλά πρώτα.

Σε ευχαριστούμε για την κουβέντα και ανυπομονούμε να σε απολαύσουμε από κοντά.

Ο Αλέξανδρος Κτιστάκης είναι εδώ στο fb

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Τα πέντε κορυφαία αρώματα που θυμίζουν καλοκαίρι.

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που η φρεσκάδα και η

Το μουσείο των ονείρων της Χαράς: ένα παιδικό βιβλίο μέσο κατανόησης της πολιστικής κληρονομιάς

Η υπόθεση «Το μουσείο των ονείρων της Χαράς» της Ελένης