Στέφανος Σιταράς: Quick Talk με τον ταλαντούχο σκηνοθέτη

Στέφανος Σιταράς
Στέφανος Σιταράς

Λίγες μέρες πριν ανακοινωθεί το δεύτερο lockdown, συναντήσαμε τον διακεκριμένο και πολλά υποσχόμενο σκηνοθέτη, Στέφανο Σιταρά. Έχοντας κάνει και οι δύο τεστ και όντας Covid free, βρεθήκαμε στο studio και  παραχώρησε μια εκ βαθέων -3ωρη-συνέντευξη/podcast. Και φυσικά οι 3 ώρες δεν μας έφτασαν για να συζητήσουμε όλα όσα ήθελα! Από τα 13 του, όταν και παρακολούθησε ένα εξάμηνο σεμινάριο σκηνοθεσίας στο Παρίσι, O Στέφανος Σιταράς δεν έχει σταματήσει να εξελίσσεται και να μας εκπλήσσει. Εκείνο ήταν άλλωστε και το ‘σημείο χωρίς επιστροφή’, όπως το χαρακτηρίζει ο ίδιος.

Μέσα στον Οκτώβριο μάλιστα, θα έκανε πρεμιέρα και η καινούργια του ταινία, ‘Ο Πύραυλος’. Όμως, λόγω της πανδημίας έχει μετατεθεί για την Άνοιξη. Αγαπάει πολύ τα βιβλία. Αποτελούν πηγή έμπνευσης για τον ίδιο. Όπως και οι γονείς του. Ο Στέφανος Σιταράς μάς μιλάει για τον χαμό του πατέρα του και για την μεγάλη στήριξη των γονιών του στο να ακολουθήσει το επάγγελμα που τον κάνει ευτυχισμένο. Την σκηνοθεσία.

Έχει πολύ υπομονή, μιας και τα γυρίσματα του Πυραύλου διήρκεσαν 5 χρόνια. Γιατί δέχθηκε αρνητικά σχόλια για την φρασεολογία στον ‘Πύραυλο’; Πώς ήταν η φοιτητική ζωή στην Βοστόνη; Ποια η σύνδεση της ψυχοθεραπείας με την θρησκεία;Πώς ένα θέμα υγείας τον έχει κάνει πιο δυνατό; Για αυτά και πολλά ακόμη, keep on reeding!

Μπορείς να ακούσεις όλη την συνέντευξη/podcast εδώ  

Secret guest, ο Βαγγέλης Νάκης. Βραβευμένος Instagrammer, δημιουργός ταινιών κοινωνικού περιεχομένου και φίλος του Στέφανου. Μάλιστα, ο Βαγγέλης έχει δει τον ‘Πύραυλο’ και έτσι μπορεί να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες για την ταινία που όλοι αναμένουμε με αγωνία να δούμε. Στο τέλος, ο Στέφανος απαντάει τις δικές σας ερωτήσεις. Enjoy!

 

00:25-08:20

‘Τα πολλά καπέλα που φοράει’

Ποιος είναι ο Στέφανος; Ανάμεσα στις ιδιότητές σου σαν σκηνοθέτης, σεναριογράφος, παραγωγός, ποια υπερτερεί μέσα σου;

Έχω αναγκαστεί να είμαι πολλά πράγματα. Αν έπρεπε να επιλέξω, δηλαδή αν είχα άπειρο χρόνο και άπειρο budget, θα ήμουν αυστηρά και μόνο σκηνοθέτης. Επειδή τα πράγματα τα έφεραν έτσι, κάνω πολλά πράγματα μόνος μου, το οποίο δεν θέλω να συνεχίσει. Ο Πύραυλος θέλω να πιστεύω ότι ήταν η τελευταία ταινία, στην οποία ‘ φόρεσα τόσα διαφορετικά καπέλα’. Αλλά στην επόμενη ταινία μου θα ξέρω τις δουλειές των υπόλοιπων ατόμων. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό ένας σκηνοθέτης να έχει περάσει από όλες τις δουλειές. Πρώτον, για να μην σε κοροϊδέψουν. Δεύτερον, για να ξέρεις να ενθαρρύνεις, να εμψυχώσεις, να καθοδηγήσεις και να περιγράψεις την δουλειά στον άλλο. Μόνο αν ξέρεις, μπορείς να το κάνεις αυτό.‘Όσο πιο πολλά πράγματα είσαι, τόσο περισσότερες ευκαιρίες σου δίνονται. Μάθε λίγο από κάθε αρένα και αυτό θα σε πάει μπροστά.

Στέφανος Σιταράς

Θέλω να δώσεις μια συμβουλή σε όλους τους νέους που μας ακούνε και θέλουν να ασχοληθούν με τον καλλιτεχνικό κλάδο. Επίσης, 1-2 συμβουλές που σου έχουν δώσει και σε έχουν βοηθήσει στην μέχρι τώρα πορεία σου.

Αν πας να ικανοποιήσεις τους πάντες, αν πας να φτιάξεις κάτι για τους άλλους, είναι μια σίγουρη συνταγή για αποτυχία. Πρέπει όταν είσαι καλλιτέχνης να εξομολογείσαι. Αλλιώς δεν κάνεις τίποτα!

Διαβάστε επίσης  Leon Vitali: Έφυγε από τη ζωή το δεξί χέρι του Stanley Kubrick

Μια συμβουλή που μου έχουν δώσει είναι: όταν πάω και βλέπω μια ταινία ή ένα έργο τέχνης, μην μου δείξεις αυτό που νομίζεις ότι θα μου αρέσει, δείξε μου αυτό που θα αρέσει σε εσένα. Πολλοί νέοι έχουν χαθεί στο τι θα αρέσει στους άλλους και δεν βλέπουν τον εαυτό τους μέσα σε αυτό. Αν πας να φτιάξεις κάτι για τους άλλους, είναι σίγουρη συνταγή για αποτυχία. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να φτιάξεις κάτι που θα κάνει εσένα να περάσεις  καλά.

Πρέπει όταν είσαι καλλιτέχνης να εξομολογείσαι αλλιώς δεν κάνεις τίποτα. Πολλές φορές υπάρχει κάτι που βγαίνει  από μέσα σου, πολύ προσωπικό, και θέλει να εκφραστεί. Υπάκουσέ το. Μην σκέφτεσαι πως θα το κρίνουν οι άλλοι. Μια συμβουλή που μου έχουν δώσει για την τέχνη είναι αυτή. Να κάνεις αυτό που σου αρέσει. Να φανταστείς τον εαυτό σου θεατή σε μια αίθουσα. Τι θα ήθελε να δει;

Συμβουλή που θα έδινα εγώ στους νέους είναι να μάθουν να έχουν ιδέες, να διαβάζουν. Όσο περισσότερη πληροφορία φέρεις στην τέχνη σου από άλλες αρένες, τόσο καλύτερη τέχνη θα φτιάξεις.

Σχήμα συναίσθημα-αντικείμενο συναισθήματος

08.30-16.28

Άρχισες να ασχολείσαι από πολύ μικρός με την σκηνοθεσία. Πώς ένα 13χρονο παιδί ξέρει τι κλάδο θέλει να ακολουθήσει;

Ξεκίνησα να δημιουργώ ταινίες από πολύ μικρός. Στα 7-8 είχαμε μια κάμερα στο σπίτι με κασέτες. Τα Σαββατοκύριακα ερχόντουσαν φίλοι μου στο σπίτι και γυρνούσαμε σκετσάκια. Οι γονείς μου με άφησαν ελεύθερο να πειραματιστώ με αυτό. Όταν ήμουν 13, το καλοκαίρι ήμουν στις Σπέτσες. Εκείνο το καλοκαίρι ήταν το πρώτο που ήμουν στην ‘cool παρέα’. Μέχρι τότε ήμουν λίγο ο απ΄’έξω. Ίσως και γιαυτό να ξεκίνησε η ανάγκη μου να αφηγηθώ και να κάνω σκηνοθεσία. Και για να ενταχθώ στην cool παρέα και σαν διέξοδο. Είναι μια διαφυγή αλλά και ο τρόπος μου να υπάρχω.

Στέφανος Σιταράς
Στέφανος Σιταράς

Το πρώτο καλοκαίρι στην ‘Cool’ παρέα

Είχα βρει ότι γίνεται ένα σεμινάριο κάπου στο Παρίσι έξι εβδομάδων, από το New York Film Academy για σκηνοθεσία. Είχα τρελαθεί! Ήταν μια επιλογή που είχα τότε στα 12-13. Θα παραμείνω στο καλοκαίρι των Σπετσών ή θα πάω στο Παρίσι να κυνηγήσω τον κινηματογράφο;

Πώς ξεκίνησε η ανάγκη του να δημιουργεί και να σκηνοθετεί

Το εξάμηνο σεμινάριο σκηνοθεσίας στο Παρίσι στα 13 του

Είχα περάσει καλά. Ήταν πολύ hands on. Είχαμε γυρίσει ταινίες με film. Αυτός ο ενάμισης μήνας στο Παρίσι στα 13 μου ήταν νομίζω το σημείο χωρίς επιστροφή. Ήξερα πως ό,τι και να γίνει στη ζωή μου θα κυνηγήσω και θα πετύχω να γίνω σκηνοθέτης.

Η στήριξη των γονιών του

Μερικές φορές, είναι λίγο πιο σημαντική η πραγματικότητά σου, παρά τα όνειρά σου.

16.30-18.55

Relax map και το Τρίτο μάτι που πρέπει να αξιοποιήσουμε σωστά

Mπορεί να είσαι το ποντίκι που τρέχει στον λαβύρινθο, ή ο επιστήμονας που βλέπει το ποντίκι να τρέχει. Μερικές φορές μπορεί να είσαι και τα δύο.

Διαβάστε επίσης  Νίνα Μαζάνη: Η Νύχτα μυρίζει γιασεμί...

Τρακάρισμα και συμβουλή του John Καγιούλη

Πριν 2-3- μήνες, έκανα ένα γύρισμα στο Πόρτο Χέλι με τον Καγιούλη και τράκαρα. Είμαι οκ προφανώς, αλλά το είχα πάρει πολύ άσχημα. Το αυτοκίνητο για εμένα είναι ένα εργαλείο ζωήςγια την δουλειά μου και για την προσωπική μου ζωή. Έρχεται λοιπόν ο Καγιούλης και μου λέει: ‘Στέφανε, απλά είσαι χωρίς όχημα.Έχεις την υγεία σου; Την έχεις. Έχεις χτυπήσει πουθενά;  Όχι.’

Αυτός είναι ένα τρόπος να βγαίνεις από το πρόβλημα. Πάντα είχα ένα τρίτο μάτι, που έβλεπε την ζωή μου απ’έξω. Το έχουν πολλοί άνθρωπο αυτό. Απλά αξιοποίησέ το!

 

Στέφανος Σιταράς
Στέφανος Σιταράς

 

19.00-26.00

Συμβουλή για ομιλητές

Exposure therapy

O θάνατος του πατέρα του και το παράδειγμα ζωής στην ημέρα της κηδείας του

Ψυχοθεραπεία, taboo και πώς συνδέεται η θρησκεία

26.10- 31.00

Πιστεύω  ότι υπάρχουν καλές ιδέες από κάθε μέτωπο. Η Αριστερά έχει φανταστικές ιδέες. Η Δεξιά έχει φανταστικές ιδέες. Έχουν και οι δύο πολύ κακές ιδέες, κάτι που έχουμε δει και ιστορικά. Αυτό που θα έπρεπε να κάνει κάποιος νοήμον, είναι, αντί να αντικαταστήσει ένα μεγάλο μέρος του εαυτού του με την ιδεολογία του, να ταξιδέψει μέσα από κάθε ιδέα και θα πάρει αυτά που του ταιριάζουν.

Συντηρητισμός και Αριστερά

Στέφανος Σιταράς
Στέφανος Σιταράς

Ιδεολογίες και Ατομική ευθύνη

Είναι πιο χρήσιμο για εσένα τις πιο πολλές φορές , αν η ζωή σου πάει χάλια, να παραδεχθείς ότι φταις. Γιατί όσο κατηγορείς τα γύρω σου, τόσο πιο πολύ παραμένεις δέσμιος σε αυτό που ζεις. Βλέπω πολλούς ανθρώπους αυτή τη στιγμή που έχουν τόσες πολλές δυνατότητες και δεν τις αξιοποιούν. Γιατί ; Γιατί “το σύστημα είναι άδικο”. Ο “κόσμος είναι άδικος”. “Αφού μπροστά πάνε μόνο αυτοί που έχουν λεφτά και γνωριμίες”.

Η ασφάλεια της στασιμότητας

31.25- 38.30

Ζωή στην Αμερική

Η φοιτητική  ζωή στην Βοστώνη,

Τα πάρτι με νερωμένη μπύρα και η εμπειρία της ζωής στην Αμερική για 7 χρόνια και η έκθεση στο διαφορετικό

Ήθελα την Αμερική. Γιατί στον κινηματογράφο, τον οποίο εγώ αγαπώ και πρεσβεύω, είναι Νο1. Αυτό που διαπίστωσα είναι ότι η Αμερική δεν είναι μια χώρα, αλλά πάρα πολλές.

Στέφανος Σιταράς

Η εμπειρία της Αμερικής, άσχετα με το αν θα ξαναγυρίσω ποτέ, με έκανε πολύ πιο επιεική στο διαφορετικό. Όχι μόνο οπτικά, ή φυλετικά, αλλά και πολύ πιο βαθιά. Στην Νέα Ορλεάνη, γνώρισα ανθρώπους που δεν είχαν ούτε μια κοινή βάση ύπαρξης με εμένα. Είχαμε τελείως άλλο τρόπο σκέψης.  H Αμερική σου προσφέρει συμπυκνωμένα την εμπειρία του διαφορετικού.

Γενικά μην παραμένεις στάσιμος στα ίδια και στα γνώριμα. Είναι πολύ ασφαλές. Καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο αλλά όπως λέει και η γνωστή ρήση: “Τα καράβια είναι πιο ασφαλή στο λιμάνι, αλλά δεν φτιάχτηκαν για αυτό”.

Θα έμενε μόνιμα Αμερική;

38.50-44.00

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της Ελλάδας και της Αμερικής στον χώρο του σινεμά

Το καλό που έχει το σινεμά στην Ελλάδα είναι ότι γιατί στην Αμερική είναι όλοι πάρα πολύ επαγγελματίες, αν δεν έχεις ένα μεγάλο budget είναι πολύ δύσκολο να κάνεις ταινία. Εδώ, γιατί είμαστε λίγο πολύ και φίλοι όλοι μας και γιατί λειτουργούμε με τις χάρες είναι πιο εύκολο. Δεν είναι πάντα καλό αυτό. Αλλά είναι χρήσιμο αν είσαι ένας σκηνοθέτης, όπως ήμουν εγώ. Οι φίλοι σου είναι εκεί για σένα. Η Αμερική δεν στο δίνει αυτό. Η ζωή στην Ευρώπη έχει ένα προτέρημα. Στην Αμερική η ζωή είναι πολύ με check points. Σπίτι, γραφείο, δουλειά, γυμναστήριο, εστιατόριο, σπίτι. Στην Ελλάδα υπάρχει η βόλτα.

Διαβάστε επίσης  Ballerina: Κανείς δεν μπορεί να πάρει καλύτερη εκδίκηση από τον φίλο σου
44.00-50.00

‘Ο Πύραυλος’

Είναι πολύ δύσκολο για ένα σκηνοθέτη να βρει διανομή και αίθουσες. Μετά από 5 χρόνια γυρισμάτων, μετά από πολλές περιπέτειες, διαφωνίες, συζητήσεις, βρέθηκε εταιρία διανομής. Η Audio Visual πήρε τον Πύραυλο και τον πίστεψε πολύ! Φυσικά μετά ήρθε η πανδημία και το καθυστερούμε μέχρι την Άνοιξη. Δεν με πειράζει. Όταν έχω φτιάξει κάτι σε 5 χρόνια,  5 μήνες παραπάνω δεν είναι τίποτα.

Ο Πύραυλος είναι μια ταινία που πιστεύω ότι θα αναγνωρίσει ο κόσμος. Δεν είναι η κωμωδία της σάτιρας. Είναι η κωμωδία της αναγνώρισης. Ο Πύραυλος είναι μια ταινία στην οποία θα δεις τον εαυτό σου. Δεν έχει στημένο λόγο, που έχουν πολλές Ελληνικές ταινίες. Αυτό πιστεύω ότι θα αρέσει πολύ στον κόσμο, γιατί θα βλέπει τους φίλους του και τον εαυτό του πάνω στην οθόνη.

Έβλεπα πράγματα που μου άρεσαν και τα έβαζα στην ταινία. Ο Στάθης που είναι κολλητός μου, είναι και απίστευτος πρωταγωνιστής. Δεν δημιούργησα την ταινία, την βρήκα!Αυτός ο τελευταίος χαβαλές της ζωής μου, αυτός ο Πύραυλος, αυτή η αυθόρμητη ταινία, έχει κάτι μαγικό. Και το λέω αυτό γιατί δεν είναι ακριβώς δική μου. Είναι των παιδιών. Βλέπω τα παιδιά και βλέπω κάτι μαγικό σε αυτούς.

Στέφανος Σιταράς

Τα 5 χρόνια γυρισμάτων του Πυραύλου

Η φρασεολογία και τα taboo

50.00-59.00

Guest Βαγγέλης Νάκης

‘Πίσω στα δικά μας’ και αρνητικά σχόλια

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στα video κοινωνικού περιεχομένου

Συνεργασία Στέφανου και Βαγγέλη

Influencing και το πιο σημαντικό βραβείο που έχει λάβει ο Βαγγέλης

1.00.43-1.10.40

Θέμα υγείας και αντιμετώπιση

Πρέπει να το έμαθα όταν ήμουν 15-16 ετών. Είχα κάποιες ενοχλήσεις, κάποιους πονοκεφάλους, όχι κάτι φοβερό. Αλλά όντας σε ιατρικό περιβάλλον, κάναμε διάφορες εξετάσεις. Ένα βράδυ, ήρθε ο πατέρας μου σπίτι με τις ακτινογραφίες, και μου είπε ότι ένα μεγάλο κομμάτι του εγκεφάλου λείπει. Στο κενό αυτό, υπάρχει μια κύστη. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, αν αυτή η κύστη σπάσει, υπό οποιαδήποτε κατάσταση πίεσης ή αγγειοδιαστολής, εγώ να πάθω εγκεφαλικό και να μείνω στον τόπο. Δεν θυμάμαι ακριβώς πώς το πήρα τότε.

Στέφανος Σιταράς
Στέφανος Σιταράς

Έρχεται η στιγμή στην ζωή κάθε ανθρώπου που μαθαίνει ότι δεν είναι άτρωτος, ότι το σώμα μας δεν είναι τέλειο  και ότι είμαστε ευάλωτοι. Εμένα μου ήρθε νωρίς. Το να δίνουμε όνομα στα πράγματα είναι το πρώτο βήμα για να τα κάνουμε δικά μας και να τα ξεπερνάμε.

  • 1.10-1.19

Q&A με τις δικές σας ερωτήσεις!

Βρείτε τον Στέφανο εδώ

Και εδώ το προφίλ του ‘Πυραύλου’

Ακούστε ολόκληρο το Podcast εδώ

 

Απόφοιτος της Παντείου, ασχολούμαι με Marketing και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Αξιοποιώ τον ελεύθερο χρόνο μου, γράφοντας άρθρα και κάνοντας συνεντεύξεις κυρίως για θέματα περιβάλλοντος, τηλεόρασης, ομορφιάς και well-being. Το motto μου: "If you can dream it, you can do it." Γι'αυτό ονειρευτείτε χωρίς όρια!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Οι ψάθινες τσάντες είναι το απόλυτο καλοκαιρινό αξεσουάρ.

Οι ψάθινες τσάντες, ιδιαίτερα δημοφιλείς τους καλοκαιρινούς μήνες, αποτελούν

Αφιέρωμα στον συγγραφέα Νίκο Γιαννακόπουλο

Τον συγγραφέα, Νίκο Γιαννακόπουλο τον γνωρίσαμε μέσα από τις εκδόσεις