Στέφανος Σάμιος: Συμβουλές για πορτραίτο σε studio

Ο Στέφανος Σάμιος είναι, ένας καταξιωμένος επαγγελματίας στον χώρο της διαφημιστικής φωτογραφίας. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία, και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μία σημαντική παρουσία στην εικαστική φωτογραφία. Είναι αναπληρωτής διευθυντής, του κλάδου φωτογραφίας στο Κολέγιο AKTO Art & Design. Επιπλέον, έχει μοιραστεί μαζί μας, κάποιες απλές τεχνικές λήψης πορτραίτου σε studio.

Ο Στέφανος Σάμιος,στην πραγματικότητα δεν πιστεύει ότι χρειάζονται πάρα πολλά πράγματα, για να βγει ένα επιτυχημένο πορτραίτο. Θεωρεί ότι το επιθυμητό αποτέλεσμα, έρχεται με τον πιο απλό τρόπο και με τον πιο απλό εξοπλισμό.

Στέφανος Σάμιος

Ο ίδιος δηλώνει: «Η βασική μου άποψη πάντα ήταν και παραμένει η ακόλουθη: σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται εξωτικός και πανάκριβος εξοπλισμός, ούτε επαγγελματίες μοντέλα, προκειμένου κανείς να επιτύχει υψηλής αισθητικής αποτελέσματα στο πορτραίτο. Τα μόνα που χρειάζονται οπωσδήποτε είναι τεχνική, δημιουργικότητα, εφευρετικότητα και βασικά εργαλεία.»

Αρχικά πιστεύει, πως δεν χρειάζονται πολλά φώτα για να γίνει μια καλή φωτογράφιση. Ένα shoft box για παράδειγμα, είναι αρκετό. Μία πηγή φωτός είναι αρκετή για να αποδεσμεύσει τον φωτογράφο, από την ανησυχία και την συνεχή ρύθμιση των φώτων.

Στέφανος Σάμιος

Ακόμη κάτι που τονίζει, είναι η καλή επικοινωνία με το μοντέλο και η διατήρηση χαλαρού κλίματος, κατά τη διάρκεια της φωτογραφίας. Αυτό που στ’ αλήθεια προσφέρει, αυτό το κλίμα είναι η άνεση και από τις δύο πλευρές να συμμετέχουν δημιουργικά, στην φωτογράφιση και να αφεθούν ελεύθεροι για να βγει ένα καλό αποτέλεσμα.

Κάτι πολύ σημαντικό,όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι το μοντέλο. Δεν είναι σε καμία περίπτωση, αναγκαίο να προσλάβουμε επαγγελματίες μοντέλα, για να φωτογραφίσουμε. Μπορούμε να βρούμε άτομα από το κοντινό μας περιβάλλον, που πιστεύουμε ότι η ενέργεια τους είναι ταιριαστή με το κόνσεπτ μιας φωτογράφισης, αλλά και με την αισθητική μας. Άλλωστε, είναι αυτή η απλότητα και η χημεία την σχέσης μας με το φωτογραφιζόμενο πρόσωπο, που θα μας δώσει το χαλαρό κλίμα που προαναφέραμε.

Διαβάστε επίσης  Eugène Atget: ύμνος στην ασπρόμαυρη φωτογραφία

Στέφανος Σάμιος

Πιο τεχνικά, ο Στέφανος Σάμιος πιστεύει ότι μία απλή DSLR κάμερα είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε, για υψηλής αισθητικής φωτογραφίες πορτρέτων. Κατά τη γνώμη του, ένα ανοιχτό γκρι χάρτινο φόντο, αποτελεί μία ευέλικτη λύση. Και αυτό γιατί με τον κατάλληλο φωτισμό, μπορεί να φανεί ως και λευκό, ενώ αν φωτιστεί λιγότερο μένει στην απόχρωση του ή βγαίνει και πιο σκούρο. Αυτό διευκολύνει την διαδικασία, καθώς δεν χρειάζεται πάνω από ένα φόντο για να βγάλουμε οποιοδήποτε αποτέλεσμα θέλουμε. Με λίγα λόγια, δεν χρειάζεται να αλλάζουμε φόντο για να βγάλουμε μία διαφορετική φωτογραφία.

Στέφανος Σάμιος

Αυτές είναι μερικές συμβουλές από τον Στέφανο Σάμιο και εμένα, για τις φωτογραφίες πορτρέτων με υψηλή αισθητική, όμως με πολύ λιγότερα υλικά.

Γειάαα σας !!! Με λένε Δάφνη ασχολούμαι ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία και το θέατρο. Αγαπώ τα ταξίδια , τις πρωινές βόλτες και τα βιβλία ! Θα τα λέμε εδώ για φωτογραφικά θέματα και άλλα!

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Γαμήλιο Ταξίδι

Γαμήλιο Ταξίδι: Πώς να το κάνετε ξεχωριστό

Είναι γεγονός ότι το γαμήλιο ταξίδι ή μήνας του μέλιτος
Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Είναι βοηθητικά τα βιβλία για γονείς;

Το παιδί ήρθε χωρίς manual! Τι κάνουμε; Η βιβλιοθήκη που