Στο νοτιότερο νησί της ευρωπαϊκής ηπείρου, χωρίς μαγιό, χωρίς κινητό, τα βλέπεις όλα πιο καθαρά. Η Γαύδος εδώ και χρόνια είναι ταυτισμένη με την ελευθερία, εκεί που δεν υπάρχουν τράπεζες και αφεντικά, αλλά μόνο άνθρωποι με ολάκερη τη σημασία της λέξης. Η Ωγυγία, όπως ήταν γνωστή στα ομηρικά χρόνια, διαθέτει άγρια και απομονωμένα τοπία, αυθεντική φιλοξενία, γαλήνη και παραδεισένιες παραλίες. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι λίγοι και το νησί ηλεκτροδοτείται αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια.
Η Παλαιοχώρα και η Χώρα Σφακίων αποτελούν τις πύλες που σε οδηγούν στον επίγειο παράδεισο. Λίγες δεκάδες άνθρωποι επιβιβάζονται στο κατάστρωμα. Δύο με δυόμιση ώρες χρειάζονται για να φτάσει το πλοίο στον Καραβέ, το μικρό λιμάνι της Γαύδου.
Οι οικισμοί στη Γαύδο είναι πέντε. Το Καστρί αποτελεί την πρωτεύουσα του νησιού, το Σαρακήνικο θεωρείται το μέρος με τη βασική τουριστική υποδομή του νησιού με δωμάτια και ταβέρνες, και συμπληρώνουν η Άμπελος, το Ξενάκι και τα Βατσιανά. Στις διαδρομές μεταξύ τους, η ιδιαίτερη φύση της Γαύδου απλώνεται ολόγυρα. Από τους γυμνούς χωματόδρομους και το άγριο τοπίο μέχρι και το μικρό κέδρινο δάσος όλα καθομοιάζουν το χαμένο παράδεισο.
Η Γαύδος έχει εξελιχθεί σε προπύργιο των free campers και των γυμνιστών. Είναι ένας παράδεισος, που τον απολαμβάνουν τον χειμώνα μια χούφτα κάτοικοι, ο αριθμός των οποίων δεν φτάνει καν τριψήφιο νούμερο τα καλοκαίρια.
Η Άμπελος, ένας από τους κύριους οικισμούς της Γαύδου, αποτελεί τουριστικό πόλο έλξης, λόγω του φάρου που βομβαρδίστηκε από τους Γερμανούς το 1941 και αναστηλώθηκε πρόσφατα. Ο φάρος, με ύψος 14 μέτρα, κατασκευάστηκε το 1880 από τη Γαλλική Εταιρεία Οθωμανικών Φάρων και υπήρξε ο δεύτερος ισχυρότερος έπειτα από αυτόν της Γης του Πυρός. Από αυτό το σημείο θα απολαύσεις το το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα και την καλύτερη θέα στη Γαυδοπούλα.
Οι παραλίες
Οι ακτές στο βόρειο τμήμα της Γαύδου ποικίλουν από αυτές στο νότιο της. Άγριες στο νότιο τμήμα, αμμουδερές και ήσυχες στο βόρειο, βρίσκονται εκεί για να σε σαγηνέψουν και να βρεις σε αυτές το καταφύγιο σου.
Σαρακήνικο
Με αβαθή πεντακάθαρα νερά και μια απέραντη αμμουδιά που καταλήγει σε αμμόλοφους κατάφυτους με κέδρους στο ανατολικό και δυτικό άκρο της, το Σαρακήνικο αποτελεί την παραλία του νησιού με τις περισσότερες υποδομές, Γαύδος. Το όνομα της παραλίας προέρχεται από τους Σαρακηνούς πειρατές που την χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο. Εδώ κατασκηνώνουν κάθε καλοκαίρι πολλοί από τους επισκέπτες του νησιού. Κατά μήκος της υπάρχουν αρκετές ταβέρνες για φαγητό και μίνι μάρκετ για τα απαραίτητα και μερικά ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Στην πλαγιά του δυτικού άκρου της παραλίας βρίσκονται τα ιστορικά κτήρια όπου επί δικτατορίας Μεταξά, το νησί υπήρξε τόπος εξορίας για πολλούς κομμουνιστές. Σπουδαιότεροι από αυτούς ο Μάρκος Βαφειάδης και ο Άρης Βελουχιώτης.
Αη-Γιάννης
Η παραλία που ξεχωρίζει στη Γαύδο είναι αυτή του Αη-Γιάννη. Πρόκειται για ένα τοπίο απίστευτης φυσικής ομορφιάς, χάρη στο οποίο το Discovery Channel την ψήφισε πριν μερικά χρόνια ως τη δεύτερη καλύτερη παραλία στον κόσμο. Τα νερά είναι πεντακάθαρα και ρηχά και καταλήγει σε αμμόλοφους με κέδρους, ενώ μοιάζει με όαση, καθώς πρέπει να διανύσεις κανείς μια έρημο για να ζήσεις τη χαρά της ανακάλυψής της.
Τρυπητή
Φτάνοντας στην Τρυπητή στη Γαύδο θα βρεθείς αυτομάτως και στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης. Εκεί είναι αδύνατο να μη νιώσεις την ιδιαίτερη ενέργεια που εκπέμπει το μέρος αυτό.
Στο πιο νότιο σημείο του νησιού έχει τοποθετηθεί μια μεγάλη ξύλινη καρέκλα, την οποία έστησε μια ομάδα οχτώ ευρωπαίων επιστημόνων που αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί. Η 2,50 μέτρων ύψους καρέκλα που στέκει αγέρωχα στη γωνία του ακρωτηρίου, πάνω από τις σπηλιές και τα κύματα της θάλασσας συμβολίζει την ειρηνική φύση που δεσπόζει στο ευλογημένο αυτό νησί.
Η πετρώδης παραλία της Τρυπητής είναι προσβάσιμη με καΐκι από τον Καραβέ ή από μονοπάτια από τα Βατσιανά ή από τον Κόρφο.
Λαυρακάς
Δύο χιλιόμετρα δυτικά από τον Αη Γιάννη βρίσκεται η απόμερη παραλία του Λαυρακά. Η χρυσαφένια άμμος και τα καταγάλανα νερά του Λαυρακά αποτελούν πλέον ένα καλά κρυμμένο μυστικό, αφού η πρόσβαση στην παραλία γίνεται μόνο με τα πόδια.
Ποταμός
Ο Ποταμός κρύβει όλη την ομορφιά του νησιού στη Γαύδο σε μερικά τετραγωνικά χιλιόμετρα γης. Η παραλία βρίσκεται στην άκρη ενός φαραγγιού και σκεπάζεται από κοκκινωπή άμμο, το χρώμα της οποίας οφείλεται στα αργιλώδη πετρώματα της περιοχής.
Η Γαύδος θεωρείται το καρνάγιο των ψυχών. Στο νησί της Καλυψώς έρχεσαι είτε γιατί ψάχνεις το νόημα της ζωής είτε γιατί το έχεις ήδη βρει.