
Κωνσταντινούπολη ή όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε απλώς “Πόλη“. Τι να πει κανείς για αυτήν; Δεν είναι μόνο ο διαφορετικός ανατολίτικος τρόπος ζωής ή τα μέρη της. Πιο πολύ θα έλεγα η Κωνσταντινούπολη είναι ένα μέρος που σου προκαλεί ένα ασυνήθιστα ευχάριστο, για τον πρωτόγνωρο χαρακτήρα του, συναίσθημα. Θα το νιώσεις είτε ταξιδεύεις πρώτη είτε πολλοστή φορά σε αυτήν. Ξελογιάζει οποιονδήποτε δηλώνει ερωτευμένος. Και όταν λέω ερωτευμένος, εννοώ κυρίως με την ποικιλομορφία των εμπειριών της ζωής. Με το δυνατό συναίσθημα του να νιώθεις ότι είσαι κομμάτι ενός τόπου που δεν είχες ξανά επισκεφτεί και που είναι τόσο -έστω φαινομενικά- διαφορετικός από τον δικό σου.
Αξιοσημείωτες πρώτες εντυπώσεις:
Όταν φτάσει κανείς στην Κωνσταντινούπολη, είναι αδύνατον να μην προσέξει τους καλοδιατηρημένους δρόμους της. Μεγάλοι σε πλάτος ώστε να εξυπηρετούν τους 15 εκατομμύρια κατοίκους της χωρίς να δημιουργείται σύγχυση στο μάτι του επισκέπτη. Η ομαλότητα αυτή δημιουργεί χώρο για να παρατηρήσει κανείς την φιλικότητα της πόλης προς την φύση. Μακροσκελή παρτέρια με γκαζόν και πολύχρωμα λουλούδια, που καθημερινά μοιάζουν σαν να έχουν μόλις περιποιηθεί, περιβάλλουν κάθε δρόμο. Ενώ λοιπόν μαγεύεσαι από τα μεγάλα και επιβλητικά κτήρια και καταστήματα, αυτό δεν σημαίνει ότι χάνεσαι μέσα στο μουντό κλίμα μιας τσιμεντένιας πόλης. Μάλιστα κάθε Απρίλιο φυτεύουν σε όλη την πόλη 100 εκατομμύρια τουλίπες για να υποδεχτούν την άνοιξη!

Δεν θα υπερβάλλω όταν πω πως σε κάθε μαγαζί, ή ακόμα και σε κάποιον κεντρικό δρόμο, υπάρχει μία φωτογραφία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Συνήθως δεν κοσμούν τους τοίχους των σπιτιών ή των καταστημάτων τους και τους αφήνουν άδειους και λευκούς. Παρόλα αυτά ο εθνικός τους ήρωας ποτέ δεν λείπει από το πλάνο. Ο Μουσταφά Κεμάλ ονομάστηκε από τους Τούρκους Ατατούρκ, που σημαίνει “ο πατέρας των Τούρκων”, καθώς από τα ερείπια της Οθωμανικής αυτοκρατορίας δημιούργησε το κράτος της Τουρκίας με τα γεωγραφικά όρια της όπως μας είναι γνωστά σήμερα.
Αξιοθέατα:
Το μνημείο που δίνει αίγλη σε ολόκληρη την Κωνσταντινούπολη είναι φυσικά η Αγία Σοφία. Μεγαλοπρεπής, κουβαλώντας ιστορία αιώνων στο όνομά της, ο αλλοτινός ορθόδοξος ναός, λειτουργεί σήμερα ως μουσείο. Στο αντίκρυσμά της απορείς για το μέγεθός της. Καθώς πλησιάζεις νιώθεις πολύ μικρός δίπλα της και χρειάζεται προσπάθεια να φτάσεις το βλέμμα σου στο ύψος της. Το πραγματικό δέος όμως το αισθάνεσαι όταν πια έχεις μπει στον ναό. Το κλίμα μίας άλλης, βυζαντινής εποχής, αποτυπώνεται στους τοίχους της μέσω των ψηφιδωτών. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ξεναγό, εάν σας ενδιαφέρει να μάθετε τι κρύβει μέσα του ο ναός, καθώς δεν υπάρχουν πολλές επιγραφές. Στα αριστερά του ναού υπάρχει μία μεγάλη πλάκα με ένα βαθούλωμα κάπου στην μέση του. Εκεί η επισκέπτες κάνουν ουρά για να ακουμπήσουν την εσοχή αυτή καθώς, όπως λέγεται, φέρνει τύχη σε όποιον την αγγίξει.

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να νιώσεις τον ανατολίτικο τρόπο ζωής σε όλες τις πτυχές του από το να επισκεφθείς την αγορά Capal Carsi. Πρόκειται για μία τεράστια σκεπαστή αγορά, όπου μπορείς να βρεις προϊόντα κάθε είδους. Από παραδοσιακά φαγητά, μέχρι είδη ρουχισμού, ναργιλέδες, χειροποίητα διακοσμητικά/κοσμήματα και φυσικά, πολλά μπαχαρικά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να βιαστείτε στην αγορές σας και ποτέ να μην συμβιβαστείτε με την πρώτη τιμή. Τα λεγόμενα “παζάρια” στις αγορές τους αποτελούν καθημερινότητα για τους Τούρκους και είναι σχεδόν αυτονόητο ότι ο καταστηματάρχης και ο πελάτης θα μπουν στην διαδικασία αυτή. Οπότε, ένα χαμογελάκι παραπάνω και ένα merhaba (σημαίνει “γεια” και ακούγεται “μεραμπά”) δεν πιστεύω πως θα βλάψει στην αγορά Capal Carsi.

Τελευταίος και πολυσυζητημένος. Τραγούδια και ποιήματα αμέτρητα έχουν γραφτεί για αυτόν. Δεν θα μπορούσε να είναι άλλος, παρά ο πορθμός του Βοσπόρου. Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι ακούμε για αυτόν σε αμέτρητα τραγούδια, διηγήματα, ποιήματα, ή τον χρησιμοποιούμε ακόμη και σε καθημερινές μας φράσεις. Τον νιώθουμε οικείο χωρίς να τον έχουμε επισκεφθεί ποτέ. Εκτός αν θεωρήσουμε επίσκεψη τις ματιές που ρίχνουμε στους χάρτες και τυχαία πέσει πάνω του το μάτι μας. “Να εδώ είναι ο Βόσπορος”. Ξέρουμε την τοποθεσία του, δεν ξέρουμε όμως το μαγικό του κλίμα. Η αλήθεια είναι πως πάντα επικρατεί ένας κρύος αέρας, ακόμα και την καλοκαιρινή περίοδο. Αυτό είναι όμως το χαρακτηριστικό του. Δεν θα σας πω για την θέα του και την ελευθερία που νιώθεις σε κάθε ανοιχτή θάλασσα. Θα σας πω να απολαύσετε την κρουαζιέρα σας σε αυτόν και να νιώσετε το κλίμα που θα σας διαπερνά. Εκείνη τη στιγμή, θα το καταλάβετε.

Γαστρονομία:
Η Τουρκία είναι ιδιαίτερα γνωστή για την ανατολίτικη κουζίνα της. Παρόλο που είναι αρκετά διαφορετική από την δική μας, θα έλεγα πως είναι πολύ κοντά στις γεύσεις μας. Και αυτά είναι τα ιδιαίτερα πιάτα τους που θα πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε αν επισκεφθείτε την Κωνσταντινούπολη:
- Μπακλαβάς: Στην Ελλάδα είναι ένα πολύ συνηθισμένο και αγαπημένο σιροπιαστό γλυκό. Στην Κωνσταντινούπολη, όμως, φτιάχνεται λίγο διαφορετικά. Αντί για μέλι, χρησιμοποιούν σιρόπι ζάχαρης και πρόβειο βούτυρο που δίνει μία πιο δυνατή και διαφορετική γεύση. Οπτικά μπορεί να μην διαφέρει, αλλά υπόσχομαι πως μία δοκιμή θα είναι αρκετή να σας κάνει να αφήσετε την Πόλη με κουτιά μπακλαβά για το σπίτι
- Κιουνεφέ: Η προέλευση του γλυκού είναι αραβική. Πρόκειται για λεπτή και τραγανή στρώση από καταϊφι με επικάλυψη μιας στρώσης τυριού, μέσα σε σιρόπι και πασπαλισμένη με στρώσεις από πράσινο φιστίκι Αιγίνης.
- Λουκούμια και Σουτζούκια: Μπορεί να χρησιμοποιούμε και εμείς αυτόν τον όρο, αλλά για να περιγράψουμε διαφορετικό έδεσμα. Τα λουκούμια στην Κωνσταντινούπολη φτιάχνονται σε τετραγωνισμένες λωρίδες, οι οποίες πωλούνται είτε ολόκληρες είτε κόβονται σε κομμάτια. Μέσα έχουν διάφορα είδη ξηρών καρπών. Στα μαγαζιά που μπορείτε να τα αγοράσετε πάντα υπάρχει ποικιλία από γεύσεις. Μην διστάσετε να ζητήσετε να δοκιμάσετε αν δεν είστε σίγουροι τι να πρωτοδιαλέξετε. Οι πωλητές ποτέ δεν θα αρνηθούν.


Πριγκιποννήσια:
Μία μικρή εξόρμηση με ferry boat προσφέρει η Κωνσταντινούπολη, στα κοντινά Πριγκιποννήσια. 9 μικρά νησάκια απερίγραπτης ομορφιάς, με το μεγαλύτερο να φέρει το όνομα Πρίγκηπος. Αποτελεί μοναδική εμπειρία και ξεχωρίζει από άλλα του είδους του, καθώς η μεταφορά μέσα στο νησί γίνεται με άμαξες που τις σέρνουν άλογα. Μην σας παραξενέψει αν το άλογο τρέχει παραπάνω από αυτό που θεωρούμε εμείς φυσιολογικό έχοντας ίσως ανέβει σε παϊτόνι. Αφεθείτε στον έμπειρο οδηγό να σας ανεβάσει με το άλογό του σε ανηφόρες που δεν θα μπορούσαν να διασχιστούν διαφορετικά. Εκεί μπορείτε να χαρείτε την θέα ολόκληρου του νησιού.

Χρήσιμα tips:
- Το νόμισμά τους είναι η τούρκικη λίρα, επομένως θα χρειαστεί να κάνετε ανταλλαγή χρημάτων. 1 ευρώ ισυδυναμεί με 6,5 τούρκικες λίρες.
- Η ώρα της Τουρκίας είναι μία ώρα μπροστά από την ώρα Ελλάδος.
- Όταν κάποιος ντόπιος σου προσφέρει τσάι να το δεχτείς. Αυτό σημαίνει ότι σε έχει συμπαθήσει και το θεωρούν αγένεια να το απορρίψεις. Εξάλλου, όλα τα τσάι τους είναι ιδιαίτερα και αξίζει να τα δοκιμάσετε.
- Ξεκινήστε την συζήτησή σας με ένα “günaydın” (ακούγεται γκιουνάιντιν) που σημαίνει καλημέρα. Καθώς δεν είναι σύνηθες στην Τουρκία να μιλάνε αγγλικά (δεν τους αρέσει ιδιαίτερα), η ένδειξη ότι ξέρετε έστω τα στοιχειώδη στην γλώσσα τους θα τους κάνει να σας συμπαθήσουν.
- Προσοχή στις απομιμήσεις. Η Κωνσταντινούπολη φημίζεται για την αγορά προϊόντων απομιμήσεων ακριβής μάρκας. Μην ξεχνάτε όμως ότι, παρόλο που τα προϊόντα αυτά δεν είναι 100% κακής ποιότητας, αυτό δεν σημαίνει ότι αξίζουν την τιμή που προσφέρονται. (π.χ τσάντες Michael Kors κ.τ.λπ)
Πηγές:
- Travelstyle.gr
- Wikipedia.org
- TripAdvisor.gr
- ArtTravel.gr