
Το Λεωνίδιο είναι μια κωμόπολη της Αρκαδίας, η οποία τους χειμερινούς μήνες ντύνεται στα λευκά, λόγω της υψηλής ποσότητας χιονιού εκείνη την περίοδο. Το όρος Πέρνωνας ξεχωρίζει την Αρκαδία από την Λακωνία και είναι το κοντινότερο βουνό του Λεωνιδίου. Κοντά στον Πέρνωνα και στις ακτές του Μυρτώου πελάγους βρίσκεται ο λευκοντυμένος οικισμός. Ιδανικό τοπίο για επίσκεψη όλες τις εποχές του χρόνου, όμως έχει αγαπηθεί από τους αναρριχητές που το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Παρακάτω αναφέρονται περισσότερα στοιχεία για τον οικισμό της Πελοποννήσου.
Ιστορία
Όπως αναφέρεται σε αρχαίες αναφορές του Ρωμαίου αυτοκράτορα Παλαιολόγου Ανδρονίκου το 1293, το όνομα της κωμόπολης προήλθε από την εκκλησία του Αγίου Λεωνίδα. Οι κάτοικοι του χωριού χρησιμοποιούν μέχρι και σήμερα την τσακώνικη διάλεκτο, η οποία προήλθε από τη Δωρική διάλεκτο. Μάλιστα στα τσακωνικά ο οικισμός Λεωνίδιο ονομάζεται Αγιελήδι. Σύμφωνα με αναφορές, η ανάπτυξη στον οικισμό προήλθε τον 19ο αιώνα και συγκεκριμένα μετά το 1826, όταν ο τουρκικός στρατός του Ιμπραήμ Πασά κατέστρεψε τον παραδοσιακό ορεινό οικισμό της Αρκαδίας τον Πράστο και οι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο σημερινό Λεωνίδιο.
Ένα παραδοσιακό έθιμο το οποίο ισχύει μέχρι σήμερα είναι τα αερόστατα, τα οποία κατασκευάζονται από τους κατοίκους του Λεωνιδίου και το βράδυ της Ανάστασης πετιούνται στον ουρανό. Ένα έθιμο που ξεκίνησε το 19ο αιώνα και αγαπήθηκε από ντόπιους και μη, θεωρείται ότι έχει επιρροή από την Ασία. Τα αερόστατα είναι φτιαγμένα από καλάμι και χαρτί, το μέγεθός τους εκτιμάται έως τα 2 μέτρα και περίπου 100 αερόστατα καίγονται το βράδυ της Ανάστασης, καθώς σκορπίζονται στον ουρανό.

Σύγχρονη εποχή & Αξιοθέατα
Από την μια πλευρά αντικρίζεις το όρος Πέρνωνα και από την άλλη τη θέα της θάλασσας, δύο στοιχεία του οικισμού τα οποία τον κάνουν ξεχωριστό. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011, οι κάτοικοι ανέρχονται στους 3.826. Χαρακτηριστικό στοιχείο του οικισμού είναι ο κόκκινος βράχος του πάνω στον οποίον βρίσκεται το εικονιζόμενο μοναστήρι Έλωνας. Το Λεωνίδιο φημίζεται για την εξαιρετική αρχιτεκτονική και τη γραφικότητα που διαθέτει σαν χωριό. Πολλά αρχοντικά τα οποία διασώζονται μέχρι και σήμερα έχουν τη μορφή πύργου. Επιπλέον, ο παλιός δρόμος και η κεντρική αγορά θυμίζουν τον παλιό οικισμό.
Ιδανικό αξιοθέατο για επίσκεψη αποτελεί ο Πύργος Κωνσταντίνου Τσικαλιώτη, το αρχαιότερο αρχοντικό από την Τουρκοκρατία στον οικισμό Λεωνίδιο. Ένα αρχοντικό με βυζαντινή αρχιτεκτονική, το οποίο μπορείς να επισκεφθείς και να μάθεις την ιστορία και την παράδοση του τόπου. Ιδανικό αξιοθέατο για επίσκεψη είναι οι τρεις (3) αρχαίας κατασκευής ανεμόμυλοι, οι οποίοι βρίσκονται στο λόφο της νότιας κωμόπολης και η Φάμπρικα Πολιτισμού Λεωνιδίου στην οποία βρίσκονται εκθέματα από την οικονομική και ιστορική ζωή του 19ου και 20ού αιώνα. Επιπλέον, μπορείς να επισκεφθείς μερικές από τις παλιές εκκλησίες του τόπου όπως η Παναγία Χατζαλιού, η Αγία Αικατερίνη, ο Άγιος Ιωάννης κ.ά. Οι θερινές εκδηλώσεις στο Λεωνίδιο Αρκαδίας ποικίλουν, πανηγύρι για τον εορτασμό του Προφήτη Ηλία, διαγωνισμός μελιτζάνας με πολλές συμμετοχές από γευσιγνώστες και chef από Ελλάδα και εξωτερικό, θερινός κινηματογράφος κ.ά

Διαμονή & Σίτιση
Η διαμονή στο λευκοντυμένο οικισμό, ειδικά την χειμερινή περίοδο, είναι ονειρική. Ορεινή κωμόπολη μακριά από το θόρυβο της πόλης, με χιόνι και άριστη ποιότητα διαμονής και δοκιμής ντόπιων εδεσμάτων. Παραδοσιακά αρχοντικά, αγροκτήματα, ξενοδοχεία έως τεσσάρων(4) αστέρων, διαμερίσματα και βίλες είναι μερικές επιλογές για την άψογη διαμονή σου. Οι κάτοικοι του Λεωνιδίου είναι φιλόξενοι και παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.
Η κεντρική πλατεία του Λεωνιδίου εκτός από τα ψηλά καταπράσινα πλατάνια, περιλαμβάνει φυσικές πηγές νερού οι οποίες δεν σταματούν να κατρακυλούν καθαρό πόσιμο νερό. Στην πλατεία βρίσκεται ένα παραδοσιακό καφενείο το οποίο προσφέρει καφέ και ψητά της ώρας για να κάνεις την στάση σου. Επίσης, στην παραλία του οικισμού θα βρεις περισσότερα τοπικά μαγαζιά. Παραδοσιακό φαγητό του τόπου είναι η βραστή γίδα και το παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο.

Πηγές που χρησιμοποιήθηκαν για το άρθρο:
- Οι 100 ελληνικοί προορισμοί για φθινόπωρο και για χειμώνα. Ανακτήθηκε από: newsbeast.gr (Τελευταία πρόσβαση: 20/12/20 09:00)
- Πύργος Τσικαλιώτη: Το ωραιότερο κτίριο της Τουρκοκρατίας στην Πελοπόννησο. Aνακατήθηκε από: arcadiaportal.gr (Tελευταία πρόσβαση: 20/12/20 11:00)
- Πολιτισμός. Aνακτήθηκε από: leonidion.gr ( Τελευταία πρόσβαση: 20/12/20 12:00)
- Λεωνίδιο Αρκαδίας. Ανακτήθηκε από: wikipedia.org (Τελευταία πρόσβαση 20/12/20 11:25)