Ταξιδεύοντας στο μαγευτικό Μαρακές

Εκπληκτικά παζάρια, πολύχρωμες πόλεις, παλάτια, τζαμιά, αρώματα, αμμόλοφοι και καμήλες συνθέτουν το μαγευτικό Μαρακές. Οι ακτές της Μεσογείου και ο Ατλαντικός Ωκεανός από τη μία, και οι αμμόλοφοι της Σαχάρας από την άλλη, δημιουργούν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για τον ταξιδιώτη. Μια πόλη γεμάτη κίνηση και ζωή, και με τη γοητεία της Ανατολής να αποθεώνει τη φυσική ομορφιά του Μαρακές.

Μαρακές

Το Μαρακές είναι πόλη στο νοτιοδυτικό Μαρόκο κοντά στη σχεδόν πάντοτε χιονισμένη οροσειρά του Άτλαντα. Το Μαρόκο αποτελεί μια αραβική χώρα και βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή της Αφρικής. Ανατολικά συνορεύει με την Αλγερία, νότια με την Μαυριτανία και βόρεια με την Ισπανία. Το Μαρακές αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μαρόκου μετά την Καζαμπλάνκα. Είναι κτισμένο δίπλα σε ένα δάσος με χουρμαδιές. Πρόκειται για μια εντυπωσιακά πολύχρωμη πόλη, με ανατολίτικο χαρακτήρα, παρά τη γεωγραφική της θέση. Εντυπωσιάζει τον επισκέπτη από την πρώτη κιόλας στιγμή με την αρχιτεκτονική των κατακόκκινων σπιτιών του και των, επίσης, κόκκινων και ψηλών τειχών του, με τις δεκάδες μνημειώδεις πύλες ισπανομαυριτανικής τεχνοτροπίας. Για το συγκεκριμένο λόγο, το Μαρακές είναι  γνωστό και ως “Κόκκινη Πόλη” ή “Αλ Χάμρα”. Συνδυάζει το παλιό με το σύγχρονο στοιχείο, διαθέτοντας  τις νεόκτιστες και καλόγουστες κατοικίες και την παλιά πόλη, την αποκαλούμενη Μεδίνα.

Μεδίνα

Μαρακές

Advertising

Advertisements
Ad 14

Η Μεδίνα αποτελεί το ιστορικό κέντρο της πόλης του Μαρακές και από το 1985 συγκαταλέγεται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Είναι πραγματικά τεράστια και χαώδης. Ο περιπατητής χάνεται μέσα στα δαιδαλώδη στενά της, αλλά σχεδόν παντού υπάρχουν πινακίδες που δείχνουν το δρόμο προς την κεντρική πλατεία, η οποία λειτουργεί ως σταθερό σημείο αναφοράς. Εδώ θα πάρετε μια γερή δόση της αραβικής κουλτούρας με έντονο το ανατολικό στοιχείο.

Διαβάστε επίσης  4+1 top προορισμοί για φυσιολάτρες στην Ελλάδα

Τζαμάα Ελ Φνα

Μαρακές

Στην καρδιά της Μεδίνα βρίσκεται η τεράστια και κοσμοπολίτικη πλατεία Τζεμάα Ελ Φνα. Εδώ, θα βρείτε πολύχρωμα φρούτα και φαγητά πάντοτε συνοδευμένα από κύμινο, το μπαχαρικό που λατρεύουν οι ντόπιοι. Τα εξωτικά αρώματα από τα μπαχαρικά διαποτίζουν τον αέρα και κάνουν τον ταξιδιώτη να χάνεται στην πανδαισία των χρωμάτων, των ήχων και των εικόνων του μαροκινού πολιτισμού, ο οποίος ξεδιπλώνεται απροκάλυπτα μπροστά του. Η πλατεία είναι γεμάτη με μουσικούς, γητευτές φιδιών, μαϊμούδες και ταχυδακτυλουργούς με τα περίτεχνα κόλπα τους. Γύρω της απλώνονται τα παραδοσιακά σουκς (παζάρια) με καταστήματα χειροποίητων ειδών, όπου μπορείτε να βρείτε κάθε είδους προϊόντα σε πολύ χαμηλές τιμές, χρησιμοποιώντας βέβαια τις ικανότητες σας στο διάλογο, κάνοντας παζάρια με τους μικροπωλητές.

Τζαμί Κουτούμπια

Μαρακές

Advertising

Κτήριο ιδιαίτερης ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας, που αποτελεί το σύμβολο του Μαρακές. Το όνομα έχει την ετυμολογία του στην αραβική λέξη koutoub, δηλαδή βιβλίο, καθώς εδώ βρισκόταν κάποτε η αγορά βιβλίων. Ο μιναρές του χρονολογείται τον 12ο αιώνα και αποτελεί το αρχέτυπο του τυπικού μαροκινού τζαμιού με τετράγωνο μιναρέ. Ωστόσο, η είσοδος του σε μη μουσουλμάνους είναι απαγορευτική.

Παλάτι  Μπαχία

Μαρακές

Το παλάτι Μπαχία αποτελεί μια όαση μέσα στα πολύβουα δρομάκια της πόλης, με εντυπωσιακές εσωτερικές σκιερές αυλές, κρήνες, πολυτελείς χώρους, κήπους αναψυχής και σιντριβάνια. Στο παλάτι πρωταγωνιστεί ένας κήπος έκτασης 8 εκταρίων και μια αυλή με εντυπωσιακό μαρμάρινο δάπεδο, διακοσμημένο με περίτεχνα ψηφιδωτά. Μια από τις πολλές αίθουσες του παλατιού διαθέτει δάπεδο από φαγεντιανή και η οροφή του καλύπτεται από εκπληκτικές μικρογραφίες.

Διαβάστε επίσης  4+1 χειμωνιάτικες εξορμήσεις για το σαββατοκύριακο

 

Παλάτι Eλ Μπαντί

Μαρακές

Το παλάτι είναι δημιούργημα του 16ου αιώνα και το όνομα του σημαίνει θαύμα. Η κατάσταση διατήρησής του δεν είναι τόσο καλή, αλλά μια βόλτα στα ερείπια του με τα κτίρια και την κεντρική μεγάλη πισίνα που τροφοδοτούνταν από τέσσερις άλλες σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει.

Advertising

 

Κήποι Μαζορέλ

Μαρακές

Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως όαση με τα δέντρα και τα πανέμορφα φυτά, που κοσμούν τον χώρο. Ιδρυτής τους είναι ο Γάλλος ζωγράφος Louis Majorelle, που έζησε στο Μαρακές για περίπου 40 χρόνια. Σήμερα, ανήκουν στην ιδιοκτησία του γνωστού σχεδιαστή Yves Saint Laurent. Η κεντρική βίλα λειτουργεί και ως μουσείο, φιλοξενώντας περιοδικές εκθέσεις.

Τάφοι των Σααντί

Μαρακές

Ένα υπέροχο μαυσωλείο της δυναστείας των Σααντί, χτισμένο στα τέλη του 16ου αιώνα. Τον 17ο αιώνα ο Μουλάι Ισμαέλ αποφάσισε να σφραγίσει την είσοδο του μαυσωλείου με ένα ψηλό τείχος, το οποίο δύσκολα ήταν προσπελάσιμο. Το μαυσωλείο ανακαλύφθηκε το 1917 τυχαία και τότε δημιουργήθηκε ένας διάδρομος για να διευκολύνει την πρόσβαση στο χώρο.

Advertising

Παραδοσιακά πιάτα

Ως βασικά υλικά χρησιμοποιούνται το σκόρδο, το κρεμμύδι, ο μαϊντανός, ο δυόσμος, τα αποξηραμένα φρούτα, οι ξηροί καρποί, το πλιγούρι και πολλά μπαχαρικά. Τα κρέατα που χρησιμοποιούνται είναι το αρνί και το κοτόπουλο. Κορυφαίο μαροκινό παραδοσιακό πιάτο είναι το ταζίν. Το ταζίν παίρνει το όνομά του από το κωνικό πήλινο σκεύος, στο οποίο ψήνεται το κρέας με το πλιγούρι για αρκετές ώρες σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μελώσει.

Διαβάστε επίσης  Τα πιο χιονισμένα βουνά της Ελλάδας

Το πολύχρωμο Μαρακές διαφέρει από τις υπόλοιπες πόλεις της αφρικανικής ηπείρου. Εντυπωσιάζει τον ταξιδιώτη με τον ξεχωριστό του χαρακτήρα και το δυναμισμό του και του προσφέρει δυνατές εμπειρίες και γνωριμία με ανθρώπους ξεχωριστούς μιας διαφορετικής κουλτούρας.

 

Πηγές:
athinorama.gr
huffingtonpost.gr
clickatlife.gr
reader.gr
versustravel.eu

 

Ζει στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια και σπουδάζει Αρχαιολογία και Ιστορία Τέχνης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Ενδιαφέρεται για τα πάντα, αλλά προτιμά να γράφει και να συζητά κυρίως για αυτά που της αρέσουν περισσότερο από όλα.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ο κορινθιακός ρυθμός

Ο κορινθιακός ρυθμός

Ο κορινθιακός ρυθμός  στην αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική ορίζεται από τους

Υποκατάσταση νικοτίνης: Ελαττώνει το κάπνισμα;

Το παρόν άρθρο Το παρόν άρθρο, με τίτλο Υποκατάσταση νικοτίνης: