Αρχή της τηλεοπτικής σεζόν και νέα προγράμματα κάνουν την εμφάνισή τους· σειρές, εκπομπές μόδας, μαγειρικής και φυσικά δε θα μπορούσαν να λείψουν τα λεγόμενα reality και talent shows. Όμως, αναρωτιέμαι· μήπως ήρθε η ώρα να αναζητήσουμε κάτι διαφορετικό στην ελληνική τηλεόραση και να μην αρκούμαστε σε φθηνές αντιγραφές ξενόφερτων προγραμμάτων; Σίγουρα δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Θα προσπαθήσω, όμως, να βρίσκω για μας προγράμματα που μπορούν να μας ψυχαγωγήσουν, προγράμματα που βάζουν το μυαλό μας να σκέφτεται, μας ωφελούν και μας προσφέρουν κάτι διαφορετικό από τα υπόλοιπα.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ
Η πρώτη πρόταση γι’ αυτή την εβδομάδα ακούει στο όνομα «Αρχαίων δράμα», μία εκπομπή προβαλλόμενη στην ΕΡΤ2. Στο «Αρχαίων δράμα» ένας άνθρωπος του θεάτρου συνδιαλέγεται με νέους ηθοποιούς για μία αρχαία τραγωδία ή κωμωδία και ταυτόχρονα γίνεται μία συλλογική προσπάθεια να «φωτιστούν» οι αθέατες πλευρές του μελετώμενου κάθε φορά έργου. Μέσα ,όμως, από την μελέτη αυτή, τίθενται ζητήματα, όπως πόσο ριζοσπαστικό είναι το θέατρο; Πόσο διαφορετικά σκεφτόταν ο αρχαίος Έλληνας πολίτης; Πώς αντιλαμβάνονταν τον κόσμο και τον άνθρωπο οι μεγάλοι τραγικοί και ο Αριστοφάνης; Μπορούν άραγε να «μιλήσουν» στην εποχή μας, μία εποχή εντελώς διαφορετική από τη δική τους και εν τέλει ποια είναι αυτά τα ερωτήματα που έθεταν και θέτουν στον άνθρωπο μέσα από τα έργα τους;
Όσον αφορά το τελευταίο, πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν το εξής· όλα αυτά τα ερωτήματα που ετίθεντο από τους ποιητές δεν απαντώνταν από τους ίδιους, μα από το κοινό. Εξάλλου, όπως σχολιάζει πολύ σωστά ο κ. Στάθης Λιβαθινός στην εν λόγω εκπομπή που παρουσίαζε τη «Μήδεια» του Ευριπίδη, «το αρχαίων δράμα είναι η τέχνη του διαλόγου». Διαλεγόταν ο ποιητής με τους θεατές, δεν μονολογούσε, δεν κατηύθυνε τη σκέψη του θεατή σε αυτό που πίστευε ο ίδιος. Και ο διάλογος – ο οποίος εκλείπει σήμερα – είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας.
Αυτή, λοιπόν, ήταν η πρόταση γι’ αυτή την εβδομάδα. Μία εκπομπή που μπορεί να μας φέρει κοντά σε ένα σημαντικό κομμάτι του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, του πολιτισμού μας, από τον οποίο απομακρυνόμαστε και μας απομακρύνουν σταδιακά. Μία εκπομπή που μπορεί να μας προβληματίσει για τον τρόπο που δρούμε και -κυρίως- που σκεφτόμαστε σήμερα αλλά -και γιατί όχι- να αποτελέσει εφαλτήριο για μερικούς να διαβάσουν ένα μία αρχαία τραγωδία ή κωμωδία. Θα σας παρότρυνα αρχικά να παρακολουθήσετε μέσω διαδικτύου την παρουσίαση της «Μήδειας» του Ευριπίδη που προβλήθηκε στην τηλεόραση στις 2/1/2018. Ελπίζω πραγματικά το “Αρχαίων δράμα” να κερδίσει το ενδιαφέρον σας!
Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ “ΜΗΔΕΙΑΣ” ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ
Υ.Γ. 1: Προτού παρακολουθήσετε την εκπομπή, θα σας προέτρεπα να διαβάσετε την αντίστοιχη τραγωδία ή κωμωδία που παρουσιάζεται κάθε φορά:
- http://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/library/index.html?author_id=123 («Βάτραχοι» του Αριστοφάνη, αρχαίο κείμενο και απόδοση στα νέα ελληνικά)
- http://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_greek/library/index.html?author_id=150 («Μήδεια» του Ευριπίδη, αρχαίο κείμενο και απόδοση στα νέα ελληνικά)
Υ.Γ.2 : Εάν θα θέλατε να μοιραστείτε τις σκέψεις σας και τις απόψεις σας, ή ακόμη και να προτείνετε κι εσείς κάποια προγράμματα, για τα οποία θα θέλατε να κάνουμε λόγο στο μέλλον, μπορείτε να τα αφήσετε στα σχόλια.