Gaming, μία φράση που ακούμε όλο και συχνότερα στην καθημερινότητα μας ιδίως από νέους ανθρώπους. Την τελευταία πενταετία το gaming έχει αναδειχθεί ως μόδα καθώς διαφημίζεται και προάγεται ως ένας διαφορετικός τρόπος διασκέδασης, αλλά όπως οτιδήποτε άλλο έχει τα αρνητικά και τα θετικά του στοιχεία, τα οποία θα αναλύσω παρακάτω. Πόσοι όμως από εμάς γνωρίζουμε τι περιγράφει ο όρος gaming;
Ο όρος πρωτοεμφανίστηκε με την δημιουργία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών στα μέσα του προηγούμενου αιώνα και χαρακτηρίζει αυτόν που ασχολείται συστηματικά με αυτά. Σίγουρα δεν είναι μια καινούργια λέξη απλώς με την ταχεία εξέλιξη της τεχνολογίας όλο και περισσότεροι ασχολούνται με την συγκεκριμένη δραστηριότητα και πλέον έχει γίνει ευρέως διαδεδομένη. Για να χαρακτηριστεί κάποιος gamer πρέπει, εκτός από την συστηματική ενασχόληση με τα παιχνίδια, να διαθέτει και τον ειδικό εξοπλισμό που χρειάζεται για να “τρέξει” τα παιχνίδια. Αυτός ο εξοπλισμός μπορεί να είναι είτε ένας υπολογιστής είτε μία κονσόλα.
Το κόστος του εξοπλισμού σίγουρα δεν είναι ότι φθηνότερο μιας και το ελάχιστο ποσό που πρέπει να δώσει κάποιος είναι περίπου 500€ για μία κονσόλα ή ένα υπολογιστή. Έχοντας αυτό κατά νου ανάλογα με τις απαιτήσεις που χρειάζεται το εκάστοτε game μπορεί να χρειαστούν πολλά παραπάνω ώστε να το τρέξει το σύστημα μας. Τα καίρια χαρακτηριστικά ωστόσο, σε έναν υπολογιστή για να χαρακτηριστεί ικανός για gaming είναι μία αρκετά καλή κάρτα γραφικών, πολυ-πύρηνος επεξεργαστής καθώς και ταχύτατες κάρτες μνήμης.
Το gaming σήμερα δεν έχει ηλικιακά περιθώρια, μπορεί να ασχοληθεί ο οποιοσδήποτε αρκεί να μπορεί να αφιερώσει κάποιες ώρες την εβδομάδα σε αυτό. Αρχικά ο καθένας το βλέπει σαν διασκέδαση, <<γιατί να πάω σινεμά και να μην παίξω ηλεκτρονικά στο σπίτι με τους φίλος μου;>> Μετά όμως μπορεί να μετατραπεί σε μέσο αποξένωσης από την κοινωνία και κατ’ επέκταση από τον εαυτό μας (μια υπερβολικά ακραία περίπτωση!) ή να βοηθήσει κάποιον να ενταχθεί και να εδραιωθεί σε αυτή. Αυτό πάντως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παιδεία που έχει λάβει ο καθένας μας από το κοινωνικό του περιβάλλον.
Στα θετικά του gaming καταλογίζονται η δυνατότητα επικοινωνίας μέσα από τα παιχνίδια με άτομα που ασχολούνται με το ίδιο game ανά την υφήλιο, η όξυνση κάποιων ικανοτήτων και πιο συγκεκριμένα γρηγορότερη αντίδραση σε ερεθίσματα ιδίως οπτικά, δημιουργία κριτικής σκέψης και ταχείας αποφασιστικότητας αλλά και αντανακλαστικών λόγω του ρυθμού των παιχνιδιών που σε υποχρεώνουν να αποφασίσεις και να δράσεις σχεδόν ταυτόχρονα. Επίσης, θεωρείται ως ένα μέσο βραχυχρόνιας διαφυγής από την πραγματικότητα και από τις έγνοιες αυτής.
Στον αντίποδα, δηλαδή στις αρνητικές του επιδράσεις η πιο γνωστή και “διατυμπανισμένη” είναι ότι μετά από έντονη ενασχόληση σε καθημερινή βάση θα δημιουργηθούν οφθαλμικές παθήσεις στον gamer όπως μυωπία, υπερμετρωπία και αστιγματισμός. Μία άλλη του αρνητική επίδραση είναι η παραμέληση γενικών προσωπικών καθηκόντων όπως πολλές φορές η σωστή σίτιση και άσκηση, με αποτέλεσμα την αίσθηση κορεσμού και αφυδάτωσης, και σε ακραίες περιπτώσεις παράλυση μυών ή και θάνατο. Όλες αυτές οι αρνητικές επιδράσεις όμως επέρχονται μετά από συστηματική πολύωρη καθημερινή ενασχόληση με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Σίγουρα έχει τα θετικά και τα αρνητικά του στοιχεία αλλά αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν επαρκή για να αρχίσει ή να σταματήσει κάποιος την ενασχόληση του με το gaming. Πρέπει οι γονείς και ο εκάστοτε ενήλικας που προτίθεται να ασχοληθεί με το gaming και το κοινωνικό περιβάλλον αυτών να έχουν την κατάλληλη παιδεία και ενημέρωση πάνω στο θέμα ώστε να την μεταλαμπαδεύσουν στα παιδιά,στους συγγενείς τους, γενικώς άτομα που ενδέχεται να ασχοληθούν με το gaming ώστε να πάψει να θεωρείται ταμπού και να ασχολούνται περισσότεροι άνθρωποι με αυτό πάντοτε με μέτρο και χωρίς να παραμελούν άλλες δραστηριότητες, άλλωστε όπως λέγαν και οι αρχαίοι Έλληνες <<παν μέτρον άριστον>>.