Όταν θέλουμε να ψάξουμε κάτι στο Ίντερνετ, σχεδόν πάντα απευθυνόμαστε στη δημοφιλέστερη μηχανή αναζήτησης: το Google. Είτε είναι συνταγή, ένα μέρος που θέλουμε να επισκεφθούμε, μια πληροφορία, ή οτιδήποτε άλλο, το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να το «γκουγκλάρουμε». Η συνηθέστερη κίνησή μας είναι να πληκτρολογήσουμε απλώς αυτό που θέλουμε στη μπάρα αναζήτησης. Στα αποτελέσματα που εμφανίζονται, όμως, δεν είναι πάντα αυτό που επιδιώκουμε και τυχαίνει να ψάχνουμε αρκετή ώρα για να το βρούμε. Γι’αυτό, λοιπόν, γράφτηκε ο παρακάτω χρηστικός οδηγός αναζήτησης με συμβουλές και κόλπα για αποτελεσματικότερη αναζήτηση στο Google.
Χρησιμοποιήστε απλές εκφράσεις
Δε χρειάζεται να γράφετε μακροσκελείς προτάσεις τού τύπου: «Θέλω να βρω παραδοσιακές συνταγές γλυκών από την Κρήτη». Αρκεστείτε στις λέξεις «κλειδιά» που θα κάνουν αποτελεσματικότερη την αναζήτησή σας. Στο συγκεκριμένο παράδειγμα είναι: «συνταγές γλυκά Κρήτη». Η δεύτερη αναζήτηση έφερε καλύτερα αποτελέσματα στην πρώτη σελίδα. Ξεκινάτε απλά, και μετά προσθέτετε κι άλλες λέξεις κλειδιά αν χρειαστεί. Επίσης, δε χρειάζεται να ανησυχείτε για την ορθογραφία, διότι το Google διορθώνει αυτόματα τα λάθη. Δίνει όμως τη δυνατότητα να αναζητήσετε κάτι όπως ακριβώς το γράψατε.
Βρείτε ακριβώς τη φράση
Βάλτε εισαγωγικά (“”) στη φράση αναζήτησης για να εμφανιστούν αποτελέσματα με ακριβώς τις λέξεις που θέλετε, στην καθορισμένη σειρά. Δοκιμάστε, για παράδειγμα, τη φράση “ταινίες τρόμου“ με και χωρίς εισαγωγικά.
Ψάξτε σε συγκεκριμένο site
Αν θέλετε να ψάξετε κάτι σε συγκεκριμένο site ή τύπο site (.edu, .org), γράψτε τη φράση σας ακολουθούμενη από το «site:». Π.χ. «διαγωνισμοί site:maxmag.gr» ή «φυσική επιστήμη site:edu».
Εξαιρέστε μία λέξη από τα αποτελέσματα
Μπορείτε να αναζητήσετε κάτι, χωρίς να εμφανίζονται αποτελέσματα τα οποία σχετίζονται με κάτι που δε θέλετε. Απλώς βάλτε το σύμβολο (-) πριν από τη λέξη αυτή. Φερειπείν συνταγές μαγειρικής, εκτός από κοτόπουλο. Η σύνταξη έχει ως εξής: «συνταγές μαγειρικής -κοτόπουλο».
Αναζήτηση κατά τύπο αρχείου
Υποθέτοντας ότι θέλετε να βρείτε μία επιστημονική έρευνα, μία παρουσίαση ή οτιδήποτε άλλο σχετικό, ψάχνετε συγκεκριμένο τύπο αρχείου. Αυτό επιτυγχάνεται γράφοντας «filetype:» αμέσως μετά τη φράση. Μία αναζήτηση για την τεχνολογία NFC θα οριζόταν κάπως έτσι: «Near Field Communications filetype:pdf».
Εξαναγκασμένη αναζήτηση
Το Google αποκλείει αυτόματα λέξεις όπως «πού», «πώς», «και». Αν τυχόν θέλετε να συμπεριληφθούν αυτές οι λέξεις, χρησιμοποιήστε το σύμβολο (+). Αν το σύμβολο αυτό βρίσκεται ανάμεσα στις λέξεις κλειδιά, αντί για το κενό, τα αποτελέσματα που θα εμφανιστούν πρέπει να τις περιέχουν όλες. Π.χ. «euro sign+word 2016».
Αναζήτηση με άγνωστες λέξεις
Τυχαίνει καμιά φορά να μη θυμόμαστε κάποια λέξη από στίχο ή τίτλο τραγουδιού που ψάχνουμε. Δεν πειράζει, γιατί στο google μπορούμε να το ψάξουμε, αντικαθιστώντας την «άγνωστη λέξη» με έναν αστερίσκο (*). Το πιο πιθανό είναι να το εμφανίσει στις προτάσεις, αλλά η λειτουργία αυτή υπάρχει. «while my guitar *».
Αναζήτηση σε εύρος αριθμών
Μπορείτε να ψάξετε για καινούριο κινητό στο εύρος τιμών που θέλετε, απλώς βάζοντας δύο τελείες ανάμεσα στον μικρότερο και τον μεγαλύτερο αριθμό. Θα πρέπει επίσης να βάλετε και το σύμβολο του νομίσματος που σας ενδιαφέρει: «smartphone €150..€250». Και αυτό λειτουργεί και με χρονολογίες, κιλά και ό,τι άλλο θέλετε, αρκεί να προσδιορίσετε τη μονάδα μέτρησης.
Αξιοποιήστε τη μπάρα εργαλείων τής Google
Με τα εργαλεία τής μπάρας, σας δίνεται η δυνατότητα να ψάξετε εικόνες με τη χρήση εικόνων, ειδήσεις, βίντεο, σημεία στο χάρτη και να εμφανίσει αποτελέσματα από περιορισμένο εύρος ημερομηνίας, συγκεκριμένης γλώσσας ή χώρας.
Τι περιμένετε, λοιπόν; Συνδεθείτε και… Google it!