Η μάστιγα του «autocorrect»

Τι να πρωτοπεί κανείς γι’αυτό το θέμα; Πόσες φορές σάς έχει τύχει να θέλετε να στείλετε ένα μήνυμα γράφοντας κάτι συγκεκριμένο, και τελικά να στέλνετε κάτι που δε βγάζει νόημα; Ή να θέλετε να ρωτήσετε κάτι το αφεντικό σας, και να του στέλνετε κατά λάθος κάτι kinky; Ας πούμε ότι μεταξύ φίλων, αυτές οι παρεξηγήσεις λύνονται εύκολα. Τι γίνεται όμως όταν μιλάτε με κάποιον άγνωστο ή με κάποιον που έχετε λιγότερη οικειότητα; Μόλις το συνειδητοποιείτε, αλλάζετε εκατό χρώματα και ελπίζετε να κατανοήσει ότι φταίει η αυτόματη «διόρθωση» (κοινώς το autocorrect).

Τι είναι;

Ας δούμε για αρχή τι ακριβώς είναι αυτό το autocorrect. Εφευρέθηκε τη δεκαετία του 1990, από τον Dean Hachamovitch, ο οποίος δούλευε για τη Microsoft. Σκοπός του είναι να διορθώνει τα γραμματικά και ορθογραφικά λάθη που κάνει ο χρήστης κατά την πληκτρολόγηση. Από τις σημαντικότερες λειτουργίες του είναι να προτείνει λέξεις που πιθανώς να θέλει να γράψει ο χρήστης, κοιτώντας στο αποθηκευμένο λεξικό και κερδίζοντας έτσι χρόνο από την πληκτρολόγηση.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Και εκεί είναι που γίνεται το μπέρδεμα. Οι περισσότεροι χρήστες έχουν ενεργοποιημένη την αυτόματη συμπλήρωση, η οποία συμπληρώνει την πρώτη προτεινόμενη λέξη, χωρίς να χρειάζεται να πληκτρολογηθεί ολόκληρη. Αν όμως αυτή δεν είναι η λέξη που θέλει ο χρήστης, το αποτέλεσμα είναι μία πρόταση με διαφορετικό ή μηδενικό νόημα. Πλέον, όσο περισσότερο χρησιμοποιείται, το autocorrect «μαθαίνει» από τη συχνότητα πληκτρολόγησης των λέξεων και τείνει να προβλέπει πιο σωστά το τι θέλει να γράψει ο χρήστης.

Διαβάστε επίσης  Ποιο είναι το νόημα της ζωής όταν κάνουμε λάθη; Από την Κατερίνα Φούκα

Οι λειτουργίες τής αυτόματης διόρθωσης και συμπλήρωσης, εκτός από τα smartphone κινητά μας, ενσωματώνονται σε επεξεργαστές κειμένου (Word), σε web browsers, σε επεξεργαστές πηγαίου κώδικα (Visual Studio), σε μηχανές αναζήτησης (Google) κ.α. Σ’αυτά, βέβαια, λειτουργούν πολύ σωστότερα απ’ό,τι στα κινητά.

Autocorrect και T9

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το autocorrect εφαρμόζεται σε πληκτρολόγια qwerty και δεν πρέπει να συγχέεται με το T9. Πολλές φορές συμβαίνει αυτό το λάθος, αλλά είναι δεδομένο ότι το T9 φτιάχτηκε για παλιού τύπου κινητά με αριθμητικό πληκτρολόγιο. Άλλωστε το όνομά του σημαίνει Text on 9 keys (Κείμενο σε 9 πλήκτρα). Στην πράξη, η διαφορά του με το autocorrect, βρίσκεται στην αυτόματη συμπλήρωση. Το T9 δε συμπληρώνει μία λέξη με το ζόρι, αλλά σταματάει στο να προτείνει πιθανές λέξεις. Σκοπός του είναι η γρηγορότερη πληκτρολόγηση ενός μηνύματος, χωρίς να χρειάζεται να πατηθεί, για παράδειγμα, τέσσερις φορές το ‘7’ για να εμφανιστεί το ‘s’, αλλά μόνο μία.

autocorrect

Advertising

Επιστρέφοντας στα smartphones, για την καλύτερη απόδοση του autocorrect, πρέπει να επιλεχθεί η κατάλληλη εφαρμογή πληκτρολογίου. Συχνά, τα ενσωματωμένα πληκτρολόγια στα νέα κινητά είναι, επιεικώς, άθλια, με εξαίρεση τα windows phones. Μία καλή εφαρμογή πρέπει να έχει καλό λεξικό και να δέχεται από τον χρήστη την αποθήκευση λέξεων που δε συμπεριλαμβάνει. Ως χρήστης android, έχω να σας προτείνω δύο που πιστεύω ότι είναι οι καλύτερες:

Gboard: Αναπτύχθηκε από τη Google, και μεταξύ άλλων, υποστηρίζει:

  • πάνω από 120 γλώσσες
  • αυτόματη διόρθωση, χωρίς τη χειροκίνητη αλλαγή μεταξύ των ενεργοποιημένων γλωσσών
  • αποθήκευση νέων λέξεων αυτόματα
Διαβάστε επίσης  Άνθρωποι είμαστε, λάθη κάνουμε. Σωστά;

Το Gboard διατίθεται για λειτουργικά Android και iOS.

Advertising

Multiling O Keyboard: Αυτή χρησιμοποιώ εγώ και είμαι πολύ ευχαριστημένος. Μερικές από τις κυριότερες λειτουργίες της είναι:

  • υποστήριξη άνω των 200 γλωσσών
  • αποθήκευση νέων λέξεων με ένα άγγιγμα
  • πολλαπλές διατάξεις πληκτρολογίου (QWERTY, QWERTZ, AZERTY, DVORAK κ.α.)

Το Multiling O Keyboard διατίθεται μόνο για Android.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας συμβουλεύσω να κοιτάτε τι έχετε πληκτρολογήσει πριν το στείλετε. Έτσι θα βγείτε εύκολα από τη δύσκολη θέση να εξηγηθείτε για το λάθος σας και, με τον καιρό, θα συνηθίσετε τις λειτουργίες τού πληκτρολογίου σας, ώστε στο μέλλον να αποφύγετε χωρίς σκέψη τέτοιες καταστάσεις.

Advertising

Άνθρωπος της πληροφορικής, με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αν και το πάθος μου είναι η τεχνολογία και κάθε νέο πάνω σ'αυτήν και τις επιστήμες, θεωρώ ότι με έχουν κερδίσει ο πολιτισμός, οι τέχνες και ιδιαίτερα ο κινηματογράφος.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Σπίτι, ο τόπος που μεγαλώσαμε...

Σπίτι, ο τόπος που μεγαλώσαμε…

Σπίτι, ο τόπος που πάντοτε με κάποιο τρόπο, μεταφορικά ή

Προβιοτικά: Τα οφέλη στη νόσο Alzheimer

Προβιοτικά: Τα οφέλη στη νόσο Alzheimer Ποιες είναι οι επιδράσεις