Μια γρήγορη ματιά στη πορεία της Blackberry

Ας ξεκινήσουμε από την εποχή που δεν υπήρχε καμία εταιρία που ονομαζόταν BlackBerry. Τότε, οι συσκευές Blackberry ήταν απλώς ένα προϊόν μιας εταιρίας. Έκαναν όμως αισθητή την ύπαρξη τους και αποκτούσαν μεγάλα μερίδια αγοράς. Εκείνη την περίοδο λοιπόν, τα Blackberry κατασκευάζονταν από τη Research In Motion, μια καναδική εταιρία που ήθελε να είναι κάτι περισσότερο από ένα προϊόν της.

Η τελευταία δεκαετία όμως δεν ήταν ιδανική για την καναδική εταιρία. Η Research In Motion (RIM) δοκίμασε πολλές φορές να παρουσιάσει κάτι ανταγωνιστικό, χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Η ηγεσία της δεν ήταν επαρκής να αντιληφθεί τις αλλαγές που έρχονταν. Η αλλαγή του ονόματός της σε Blackberry ήταν τουλάχιστον επιτακτική, δεν συνοδεύτηκε όμως από μια πιο ευρεία προσπάθεια αναβίωσης του brand. Το καινούριο της λειτουργικό σύστημα, Blackberry 10, ήταν καταδικασμένο να αποτύχει. Η αποτυχία ήταν προδιαγεγραμμένη – όχι επειδή ήταν κατώτερο από τους ανταγωνιστές του, αλλά επειδή το BB10 δεν είχε όσες εφαρμογές είχαν το iOS και το Android. Τέλος, λόγω των αναγκαίων περικοπών, τα κινητά ήταν ολοένα και πιο αδιάφορα τη στιγμή που η αγορά ζητούσε όλο και πιο premium συσκευές.

Ακόμη και η στροφή στο Android ήταν σαν να μην συνέβη ποτέ. Το Blackberry Priv είχε κορυφαία χαρακτηριστικά για τις αρχές του 2016, όμορφο design και κυρίως μια διπλή κυρτή οθόνη, που τότε όμοια της υπήρχε μόνο στο Galaxy S6 edge. Η τιμή του όμως ήταν ίση ή ακόμη και ψηλότερη από τα iPhone 6S και Galaxy S6, πράγμα που ακύρωσε κάθε ελπίδα για όποια αξιόλογη εμπορική πορεία.

Advertising

Advertisements
Διαβάστε επίσης  Αυτό είναι το νέο smartwatch από την Withings
Ad 14
Το πρώτο Android Blackberry Smartphone, Priv

 

Φτάνοντας στο παρόν, βρίσκουμε τα δυο πιο πρόσφατα Blackberry Smartphones, DTEK50 και DTEK60. Αυτά βασίζονται στο Android και πέρα από την απώλεια του χαρακτηριστικού φυσικού πληκτρολογίου, έχουν το εξής ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Τα κινητά αυτά λοιπόν δεν αναπτύχθηκαν από την ίδια την Blackberry αλλά από μια κινεζική εταιρία, την TCL.

Η TCL δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή. Θα μπορούσε μάλιστα κάποιος να πει πως ακολουθεί τα βήματα της τότε RIM, με την εταιρία να έχει ξεχωριστό brand από τα προϊόντα της. Η TCL λοιπόν, δεν έχει αναπτύξει ένα καινούριο brand, αλλά διαχειρίζεται τα brands δυο πρώην κατασκευαστών κινητών, αυτό της Alcatel και εκείνο της Palm.

Για τη συνεργασία της με την Blackberry, δεν δημιούργησε από την αρχή νέες συσκευές, αλλά προσάρμοσε 2 ήδη υπάρχουσες στα στάνταρ της Blackberry. Το DTEK50 μοιράζεται πολλά κοινά στοιχεία με το Alcatel Idol 4S. Μια ίδια αντιστοιχία υπάρχει ανάμεσα στο DTEK60 και το TCL 950.

 

To DTEK50

 

Η προσφυγή της Blackberry στη TCL δεν ήταν απρόσμενη. O ίδιος ο CEO της Blackberry, John Chen, είχε προειδοποιήσει από νωρίς για αυτή τη συνεργασία δηλώνοντας «θα παραμείνουμε στην αγορά των κινητών όσο υπάρχουν χρήματα σε αυτή».

Advertising

Με τις πωλήσεις του δικού της Priv, αλλά και των DTEK να μην εντυπωσιάζουν, η εταιρεία αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να αποχωρήσει εντελώς από την κατασκευή smartphones. Στις 15 Δεκεμβρίου, η προχώρησε στην ανακοίνωση μιας συμφωνίας με την TCL, η οποία ουσιαστικά αναλαμβάνει το μέλλον των συσκευών BlackBerry – με μία εξαίρεση.

Διαβάστε επίσης  Εκπαίδευση και νέες τεχνολογίες

Η εξαίρεση που περιμένουμε είναι το τελευταίο κινητό ανεπτυγμένο από την Blackberry. Αυτό έχει τη κωδική ονομασία Mercury, τρέχει Android και φέρει φυσικό πληκτρολόγιο. Εκτός από μερικές φωτογραφίες που έχουν διαρρεύσει, δεν έχουμε ακόμη αξιόπιστες πληροφορίες για το Mercury.

Μια από τις εικόνες που ισχυρίζονται πως απεικονίζουν το επερχόμενο Mercury

 

Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο για το μέλλον των κινητών αυτών προέρχεται από το Twitter. Πιο αναλυτικά, από Tweet υψηλόβαθμου στελέχους της TCL Βορείου Αμερικής, στο οποίο, o Steve Cistulli αναφέρει «Remington No. 2 of 1878 #TheNewBlackBerry». Η  αναφορά αυτή μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς παραπέμπει στην επανάσταση που έφερε η εισαγωγή του πλήκτρου Shift στο πληκτρολόγιο της Remington No.2.

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να ξεκαθαρίσουν σε λίγες μέρες, στην διεθνή έκθεση CES όπου η TCL έχει ήδη δηλώσει πως θα βρίσκεται. Στη CES θα βρίσκεται και η Blackberry, για να παρουσιάσει το νέο της επίτευγμα στο χώρο του αυτοκινήτου, ένας τομέας που έχει τραβήξει έντονα το ενδιαφέρον των Καναδών.

Advertising

Αυτή ήταν η πορεία της Blackberry από το παρόν μέχρι το μέλλον, διατυπωμένη με έναν πιο απλό και ξεκούραστο τρόπο. Καλύψαμε επαρκώς τα γεγονότα, ή ξεχάσαμε κάτι πολύ σημαντικό; Όποια και αν είναι η γνώμη σας, την περιμένουμε με αγωνία στα σχόλια.

Γεννήθηκα το 1997 και από τότε έχω το όνομα του παππού μου. Δυστυχώς, για κάποιο λόγο που δεν καταλαβαίνω, πολλοί με φωνάζουν Μάρκο ή Κωνσταντίνο. Ήρθα στο MAXMAG για να γράφω για τεχνολογία, αλλά έμεινα γιατί περνάω καλά. Α, παραλίγο να το ξεχάσω. Μισώ να γράφω bio.

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Ευρώπη

4 κρυμμένα διαμάντια της Ευρώπης

Αν χορτάσατε από τις κλασσικές διακοπές στην Ευρώπη και ψάχνετε

Νευροποικιλότητα όπως … προσωπικότητα;

Το παρόν άρθρο, με τίτλο Νευροποικιλότητα όπως … προσωπικότητα; εξηγεί