Μπορεί να ακούγεται σαν μία φανταστική εφεύρεση που υπάρχει μόνο στην ιστορία τού Τσάρλι και του εργοστασίου σοκολάτας, αλλά είναι πλέον γεγονός. Η γερμανική εταιρεία ThyssenKrupp, που δραστηριοποιείται σε τομείς τής βαριάς βιομηχανίας, έχει εφεύρει έναν ανελκυστήρα που μπορεί να κινείται οριζόντια, όσο εύκολα κινείται και κάθετα. Η ιδέα είχε ανακοινωθεί πριν τρία χρόνια από την εταιρεία. Αν και κάποιοι δυσπιστούσαν για την υλοποίησή της, φέτος έγινε η πρώτη δοκιμή δημοσίως, σε έναν ειδικά προσαρμοσμένο πύργο στο Ροτβάιλ. Και το όνομα αυτού: Multi.
Πώς λειτουργεί
Αντί για καλώδια, το Multi χρησιμοποιεί γραμμικούς κινητήρες πάνω σε ράγες, όπως αυτούς στα τραίνα μαγνητικής αιώρησης (maglev trains) και το Hyperloop, μία ιδέα τού Έλον Μασκ. Όταν η καμπίνα σταματήσει σε έναν όροφο, οι ράγες μπορούν να περιστραφούν, ώστε να κινηθεί δεξιά ή αριστερά. Αυτό μπορεί να επιτρέψει σε πολλές καμπίνες να χρησιμοποιούν το σύστημα ταυτόχρονα, χωρίς η μία να εμποδίζει την άλλη. Την ίδια στιγμή ένα λογισμικό θα μπορεί να σχεδιάζει τις διαδρομές κάθε καμπίνας, ώστε να μειώνεται ο χρόνος αναμονής και η «κίνηση» μέσα στο ασανσέρ.
Αυτή η τεχνολογία μπορεί να λύσει ένα μεγάλο πρόβλημα που μπορεί να βρει κανείς σε πολύ ψηλά κτίρια. Αν έτυχε να βρεθείτε σε ουρανοξύστη, ενδεχομένως να παρατηρήσατε ότι για να ανεβείτε στους τελευταίους ορόφους, πρέπει να πάρετε πάνω από ένα ασανσέρ. Αυτό συμβαίνει διότι τα καλώδια των κλασσικών ανελκυστήρων μπορούν να ανεβάσουν την καμπίνα με ασφάλεια μόνο μέχρι 488 μέτρα. Γι’αυτό θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερα συστήματα ανέλκυσης εγκατεστημένα. Το Multi μπορεί με αυτόν τον τρόπο να εξοικονομήσει χώρο μέσα σε τέτοια κτίρια, αλλά και να συνδέσει δύο ή περισσότερους ουρανοξύστες μεταξύ τους. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φέρει ριζικές αλλαγές στον τρόπο που σχεδιάζονται τα κτίρια, επιτρέποντας στους αρχιτέκτονες να τα σχεδιάζουν σε διάφορα σχήματα και στυλ.
Η εταιρεία ακινήτων OVG είναι ο πρώτος πελάτης που θα εγκαταστήσει το Multi σε ένα καινούριο κτίριο που θα φτιάξει στο Βερολίνο. Το μόνο μειονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι το κόστος της, καθώς μπορεί να φτάσει ακόμη και 5 φορές αυτό των συμβατικών συστημάτων ανέλκυσης. Και γι’αυτό δεν αναμένεται να υιοθετηθεί από πολλά κτίρια στο προσεχές μέλλον.
ΠΗΓΗ: Technology Review