Από το βιβλίο «Νίκη» του Χρ. Α. Χωμενίδη στη θεατρική παράσταση

Η Νίκη

Διαβάζοντας ένα βιβλίο συχνά φτιάχνουμε εικόνες με το μυαλό μας. Πώς θα ‘ναι άραγε η ηρωίδα ή ο ήρωας του μυθιστορήματός μας; Το τοπίο; Πώς θα είναι το τοπίο; Τι χρώματα θα ‘χει; Αυτές είναι μερικές από τις σκέψεις που περνούν από το μυαλό μας διαβάζοντας ένα μυθιστόρημα-λογοτεχνικό είδος. Αρκετές φορές έχουμε ευχηθεί: «Αχ, μακάρι να γινόταν ταινία ή να ανέβαινε στο θέατρο!». Κάποιες φορές η ευχή μας γίνεται πραγματικότητα. Κάποιες φορές πάλι όχι. Όταν ευχή μας γίνεται πραγματικότητα, τότε η πρώτη και σημαντικότερη από όλες τις σκέψεις που περνούν αστραπιαία  από το μυαλό μας είναι : « Θα είναι έτσι όπως το χα φανταστεί διαβάζοντας το βιβλίο;»

Η «Νίκη» του Χρ. Α Χωμενίδη ήταν ακριβώς έτσι όπως την είχαμε φανταστεί. Χάρις τον Σταμάτη Φασουλή, ο οποίος σκηνοθέτησε και διασκεύασε τη «Νίκη». Η «Νίκη» ανέβηκε για 1η φορά το Φεβρουάριο του 2017 με τους Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιο Μάινα, Γωγώ Μπρέμπου, Σοφία Φαραζή, Αλέξανδρο Καλπακίδη, Μάξιμο Μουμούρη, Ευγενία Μουμούρη, Ευγενία Δημητροπούλου και έναν 25μελη θίασο. Ο Σταμάτης Φασουλής μετά την σκηνοθεσία της παράστασης «Τρίτο Στεφάνι», που αποτέλεσε την θεατρική μεταφορά του ομότιτλου βιβλίου του Κ. Ταχτσή. Σκηνοθέτησε τη «Νίκη» του Χρ. Α. Χωμενίδη με κάθε λεπτομέρεια. Χωρίς να αφήνει την παραμικρή αμφιβολία στον αναγνώστη-θεατή ότι δεν είναι σαν και αυτό που είχε φανταστεί διαβάζοντάς το.

Η ΝίκηΚυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2015. Το μυθιστόρημα «Νίκη» οφείλει το όνομά του στη μητέρα του Χρ. Α. Χωμενίδη. Ο Χρ. Α. Χωμενίδης το 2012 αποφάσισε ότι ήθελε να αφήσει στην τότε δίχρονη κόρη του μια επιστολή. Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Φοβόμουν μην πεθάνω, πριν εκείνη μεγαλώσει – ήθελα να της αφήσω αποτυπωμένες στο χαρτί τις ιστορίες, τον κόσμο της γιαγιάς της.» Παρά το γεγονός ότι η Νίκη υπήρχε ως φυσικό πρόσωπο. Η Νίκη Αρμάο αποτελεί μυθιστορηματικό πρόσωπο. Η «Νίκη» είναι ένα μυθιστόρημα που κλείνει μέσα του όλη την ιστορία της Ελλάδος. Το Μάιο του 2015  τιμήθηκε με το βραβείο Ελληνικό μυθιστόρημα της χρονιάς των βιβλιοπωλείων Public. Την ίδια χρονιά, τον Ιούνιο του 2015, τιμήθηκε με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού Αναγνώστης.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Το Φεβρουάριο του 2017 θα πάρει σάρκα και οστά στο «Θέατρον» του Ελληνικού Κόσμου. Η «Νίκη» αποτέλεσε μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες της περασμένης θεατρικής χρονιάς. Ήταν μια παράσταση που δεν υστερούσε σε τίποτα. Κάθε ηθοποιός ξεχωριστά πρόσθεσε το δικό του λιθαράκι στην παράσταση. Με αποτέλεσμα, να δημιουργηθεί μια άψογη παράσταση που αγαπήθηκε από το κοινό. Με ερμηνείες που ξεχώρισαν, όπως της Μίρκας Παπακωνσταντίνου ως γιαγιάς Σεβαστής.Η Νίκη Παρόλο που είχε προσθέσει τις δικές μοναδικές πινελιές. Δεν ξέφυγε λεπτό από το ρόλο της. Με έντονο σε κάποιες στιγμές το δραματικό στοιχείο. Η Μίρκα Παπακωνσταντίνου μας χάρισε ακόμη μια εξαιρετική και γεμάτη συναίσθημα ερμηνεία. Η Φιλαρέτη Κομνηνού στο ρόλο της Νίκης που φεύγει από τη ζωή και βλέπει τα πράγματα πιο καθαρά. Μας αφηγείται όλη τη ζωή της Νίκης με μια τρομερή παραστατικότητα στο λόγο. Ο Στέλιος Μάινας και η Γωγώ Μπρέμπου ως γονείς της Νίκης ενσάρκωσαν με πάθος τους ανθρώπους που έζησαν και πολέμησαν για τα ιδανικά τους χωρίς φόβο. Η «Νίκη» δε γινόταν να μην ανέβει ξανά στη θεατρική σκηνή της Αθήνας. Έτσι, η «Νίκη» συνέχισε το ταξίδι της για άλλη μια χρονιά. Αρχές Οκτωβρίου του 2017 ανέβηκε ξανά στο «Θέατρον» του Ελληνικού Κόσμου για να ολοκληρώσει το ταξίδι της.

Η «Νίκη» αποτέλεσε μια από τις καλύτερες θεατρικές μεταφορές βιβλίου των τελευταίων χρόνων. Παρά το γεγονός ότι ήταν μια παράσταση μεγάλης διάρκειας . Δεν άφησε ούτε ένα λεπτό στον θεατή να πάρει τα μάτια του από την σκηνή. Ήταν μια παράσταση γεμάτη συναισθήματα.

-Και το όνομα αυτής;

-ΝΊΚΗ!

Advertising

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Θεατρική διασκευή: Σταμάτης Φασουλής – Γιώργος Λύρας
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Σκηνικά: Γιώργος Γαβαλάς – Γιάννης Μουρίκης
Κοστούμια: Ντένη Βαχλιώτη
Χορογραφίες: Δημήτρης Παπάζογλου
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Λύρας

Έπαιξαν:  Μίρκα Παπακωνσταντίνου, Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Ευγενία Δημητροπούλου, Γωγώ Μπρέμπου Ευαγγελία Μουμούρη, Σοφία Φαραζή, Μάξιμος Μουμούρης, Αλέξανδρος Καλπακίδης.

Η Νίκη 

Advertising

Περισσότερα από τη στήλη: Θέατρο

Θέατρο

Αγαμέμνων στο Επίκεντρο: Ο κύκλος του αίματος

Ο Αγαμέμνων στο Επίκεντρο της Πάτρας. Είδαμε την παράσταση της Ραφίκας Σαουίς πάνω σε μία πρωτοπόρα…

Θέατρο

Το κοινωνικό θέατρο: χαρακτηριστικά, εκπρόσωποι και η πρωτοποριακή φιλοσοφία του

Πηγή εικόνας: athinorama.gr Το κοινωνικό θέατρο, ως όρος αρχίζει να χρησιμοποιείται κατά τον 20ο αιώνα.…

Θέατρο

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών στο Αριστοτέλειον

“Carpe Diem παιδιά.  Αδράξτε τη μέρα!” Αυτά είναι τα λόγια του καθηγητή Κήτινγκ, που μας…

Θέατρο

Οιδίποδας Τύραννος: Μοίρα ή προσωπική ευθύνη;

Είναι ο άνθρωπος κύριος της μοίρας του ή η πορεία της ζωής του εκπληρώνει ένα…

Θέατρο

Ο ηθοποιός Διονύσης Παπανδρέου θέλει να ζει, όχι απλά να επιβιώνει. Αλλιώς, όλα είναι φακντ-απ!

Από την «Γη της Ελιάς» ως Φίλιππος στην επιβλητική σκηνή του Θεάτρου Άλφα και την…

Θέατρο

Ανδρομέδα – Τέσσερις γυναίκες μιλούν για τις γυναίκες

Η θεατρική ομάδα Ανδρομέδα τολμά να φέρει στη σκηνή θέματα που το μαζικό θέατρο ίσως…

Θέατρο

Ο Γιώργος Σκανδάλης κερνάει διπλό ελληνικό στο Τορόντο

Ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και θεατρικός παραγωγός Γιώργος Σκανδάλης, ανήκει στους ανθρώπους που εύχεσαι να γνωρίσεις…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η τέχνη ως εργαλείο για την κατανόηση ψυχικών διαταραχών

Η τέχνη λειτουργεί ως εξερευνητής της ψυχής—ειδικά σε διαταραχές όπως

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων

Διάγνωση αυτισμού: Περιορισμένα ενδιαφέροντα vs έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων Οι επαναλαμβανόμενες