Δημήτρης Ροντήρης ένας μοναδικός σκηνοθέτης

Δημήτρης Ροντήρης

Ο Δημήτρης Ροντήρης είναι ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς σκηνοθέτες που πέρασαν από το ελληνικό θέατρο. Γεννήθηκε το 1899 στον Πειραιά. Αν και μπήκε τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων γρήγορα την εγκατέλειψε για την Νομική.

Το 1919 θα γίνει ηθοποιός. Θα πάει στην Αυστρία για να σπουδάσει θέατρο, ιστορία της τέχνης και αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Έπειτα θα συνεχίσει τις σπουδές του στο Βερολίνο δίπλα στο Μαξ Ράινχαρντ. Το 1933 διορίζεται σκηνοθέτης στο τότε Βασιλικό Θέατρο, τώρα Εθνικό Θέατρο, και στο «Θέατρο Ωδείο». Στο Εθνικό Θέατρο θα διατελέσει διευθυντής τις περιόδου 1946-1950 και 1953-1955.

Την ίδια περίοδο θα δημιουργήσει στο Θέατρο Κυβέλη την «Ελληνική Σκηνή» (1950) και το 1957 θα ιδρύσει το «Πειραϊκό Θέατρο». Ακόμα, θα διατελέσει και καθηγητής του Εθνικού Θεάτρου. Ως καθηγητής υπήρξε σεμνός, σοβαρός, ζητούσε την απόλυτη αφοσίωση των μαθητών του.

Advertising

Advertisements
Ad 14

Το 1960 ο θίασος του «Πειραϊκού Θεάτρου» θα εξειδικευτεί στη διδασκαλία έργων αρχαίας τραγωδίας. Με το «Πειραϊκό Θέατρο» ο Δημήτρης Ροντήρης θα περιοδεύσει τη δεκαετία 1960-1970 σε πολλές πόλεις του εξωτερικού. Εκείνη η περίοδος ήταν δύσκολη καθώς δεν υπήρχαν οι κατάλληλοι οικονομικοί πόροι. Παρ’ όλα αυτά, θα σκηνοθετήσει σπουδαία έργα. Μερικά από αυτά είναι Ηλέκτρα, Αισχύλου Ορέστεια, Άμλετ και όπως και άλλα 11 έργα στου Ουίλιαμ Σαίξπηρ κ.α.

Ήταν ένας σπουδαίος σκηνοθέτης που διακατεχόταν από ήθος, εργατικότητα, επιμονή. Η κόρη του, Κωστούλα Ροντήρη, το καλοκαίρι του 2016 θα παραχωρήσει το αρχείο του πατέρα της στο Δήμο Πειραιά. Ο Δήμος Πειραιά θα μετονομάσει προς τιμή του τη κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά σε «Σκηνή Δημήτρη Ροντήρη». Ο Δημήτρης Ροντήρης θα παρουσιάσει πάνω από 150 έργα του κλασικού, νεοκλασικού και νεότερου δραματολογίου. Θα συνεργαστεί με σπουδαίους ηθοποιούς όπως Αιμίλιο Βεάκη, Δημήτρη Χορν, Κατίνα Παξινού κ.α. Το ελληνικό θέατρο του οφείλει πολλά. Πέθανε 20 Δεκεμβρίου του 1981.

Διαβάστε επίσης  Αφιέρωμα στο Εθνικό Θέατρο από το κανάλι της Βουλής

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Κατάθλιψη νέων και ψυχική ανθεκτικότητα

Κατάθλιψη νέων και ψυχική ανθεκτικότητα Το παρόν άρθρο, με τίτλο

Η φιλοσοφία του κομμουνισμού

Η φιλοσοφία του κομμουνισμού έγκειται στη θεωρητική βάση της ριζοσπαστικοποίησης