«Εφτά καραντινάτες ιστορίες» Ζωντανά από τη Βίλα Ζωγράφου

«Εφτά καραντινάτες ιστορίες»

Ζωντανά από τη Βίλα Ζωγράφου

Μια διαδικτυακή θεατρική παράσταση

Advertising

Advertisements
Ad 14

16 και 17 Ιανουαρίου 2021

Ώρα 20:30

Δωρεάν ηλεκτρονική προβολή

Για να παρακολουθήσετε διαδικτυακά τις παραστάσεις στο κανάλι μας πατήστε εδώ

Advertising

Το Ν.Π.Δ.Δ Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου, σε συνέχεια των πολιτιστικών πρωτοβουλιών του και με στόχο να μη χαθεί η επαφή με την τέχνη, έδωσε φωνή σε ιστορίες που γράφτηκαν μέσα στην καραντίνα, με την παράσταση «Εφτά καραντινάτες ιστορίες» – Ζωντανά από τη Βίλα Ζωγράφου, και παρουσιάστηκαν, με μεγάλη επιτυχία και πολύ θετικά σχόλια, με δωρεάν είσοδο στο κανάλι (https://www.youtube.com/channel/UCw7bo5XTCkpc2pxpmCE1Z3g).

Η παράσταση επαναλαμβάνεται στις 16 και 17 Ιανουαρίου 2021, όπως είχε προγραμματιστεί. Όσοι δεν την είδατε και όσοι θέλετε να την ξαναδείτε συντονιστείτε εδώ. Ώρα 20:30.

Εφτά ηθοποιοί συναντιούνται στη Βίλα Ζωγράφου, το πολιτιστικό σπίτι-στέκι της περιοχής και δραματοποιούν ιστορίες συγγραφέων εμπνευσμένες από τις μέρες του αναγκαστικού περιορισμού, σε μια θεατρική άσκηση καραντίνας, προσφέροντας μια ανάσα αισιοδοξίας, μια στιγμή συμπαράστασης στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε όλοι σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πόλη και χωριό, σε κάθε Δήμο της Αθήνας.

Ο Δημήτρης Καραβιώτης, ο Θανάσης Κουρλαμπάς, η Σοφία Πανάγου, η Αλεξάνδρα Παντελάκη, η Θεοδώρα Σιάρκου, η Γιάννα Σταυράκη, ο Τάσος Σωτηράκης και ο Κίμων Γρηγοράκης (φωνή παιδιού) διηγούνται τις ιστορίες των Σάκη Σερέφα, Γιώργου Χρυσοβιτσάνου, Όλγας Μοσχοχωρίτου, Κώστα Ποντικόπουλου, Κατερίνας Ανωγιαννάκη, Καρίνας Βέρδη και Αγγελή Καναπίτσα.

Advertising

Ιστορίες του Μάρτη και του Απρίλη του 2020, ιστορίες που έχουν φιλοξενηθεί σε θεματικές εκδόσεις, από τους εκδοτικούς οίκους «Άπαρσις», «Εύμαρος» και «Περιοδικό των Δικηγόρων», μεταμορφώνονται σε θεατρικές αφηγήσεις, υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη.

Οι ήρωες της παράστασης, είναι άνθρωποι καθημερινοί, που περνούν τις μέρες του εγκλεισμού παρέα με τις ιστορίες τους και τον εαυτό τους. Μεταφέρουν τους καημούς τους, ζουν τις δυσκολίες τους, αντιμετωπίζουν με χιούμορ ή αυτοσαρκασμό την κατάσταση, θυμώνουν, ερωτεύονται, συγχωρούν, γιατρεύονται. Κάπου εκεί ίσως αναγνωρίσουμε κάτι από τη δική μας ιστορία, από την ιστορία ανθρώπων της διπλανής πόρτας, που είναι οι δικοί μας άνθρωποι, που είμαστε οι δικοί τους άνθρωποι.

Έτσι, η γυναίκα που μέσω καραντίνας κακοποιείται από το σύζυγό της και παίρνει παιδί, σκυλί, γατί, και τον εγκαταλείπει, συναντιέται με τη Ζαφείρα, το πρώην πρεζάκι, που μέσα στην καραντίνα της δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει την ανιψιά της, που δεν την αφήνουν να δει. Οι ιστορίες τους συναντούν τον κυνικό, μπαλκονάτο τύπο που πεθαίνει για ένα ποτάκι και παρεούλα, τον φοβητσιάρη πενηντάρη που απολυμαίνει τα πάντα, εκτός από τη μοναξιά του, την αστή κυρία που απορρίπτει τη νέα εκσυγχρονισμένη Αθήνα αλλά το χέρι μέσα στο ασθενοφόρο της το κρατά η νεαρή Αφγανή ενοικιάστρια, την ηλικιωμένη που την καλεί σε ραντεβού-γεύμα μέσω της σιδερώστρας των ρούχων ο ηλικιωμένος απέναντι. Και όλοι αυτοί συναντιούνται με την πιο θλιβερή ιστορία, αυτή του ποδοσφαιρόφιλου παππού από το Μπέργκαμο, ο οποίος μυεί τον εγγονό του στο ποδόσφαιρο και στην αγαπημένη του ομάδα την Αταλάντα.

Ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου, Γιώργος Γιαννακόπουλος, μεταξύ άλλων υπογραμμίζει «νιώθω την υποχρέωση τώρα περισσότερο από ποτέ να στηρίξω έμπρακτα την αξία του πολιτισμού. Έτσι, μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, το ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου, φροντίζει να δίνει στους πολίτες του όλες τις δυνατότητες εκείνες που εξασφαλίζουν από την ασφάλεια του σπιτιού τους να έχουν πρόσβαση σε εκδηλώσεις που θα μας διατηρήσουν δημιουργικούς, χαμογελαστούς και εφοδιασμένους με τη δύναμη της θετικής ενέργειας και της αισιοδοξίας» (ακολουθεί επισυναπτόμενη η δήλωσή του).

Advertising

Η Βίλα Ζωγράφου

Ο Δήμος Ζωγράφου πήρε το όνομά του από την οικογένεια Ζωγράφου, που έζησε στη βίλα, που βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής. Η βίλα που ανήκει πλέον στο Δήμο -ύστερα από μακρά προσπάθεια- αποτελεί το πολιτιστικό σπίτι και το σημείο συνάντησης όλων των δημοτών, είτε για επιμόρφωση μέσω σεμιναρίων και διαλέξεων, είτε για μαθήματα στο ωδείο, (που φιλοξενείται στη Βίλα), είτε για να παρακολουθήσουν θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες, οι οποίες πραγματοποιούνται στον προαύλιο χώρο. Λόγω της πανδημίας φυσικά όλα έχουν αναβληθεί. Αλλά, επειδή στην τέχνη δεν ταιριάζει η σιωπή, επειδή η ανάγκη επικοινωνίας γίνεται μεγαλύτερη, λόγω της κατάστασης που βιώνουμε, η βίλα ζωντανεύει με πολιτισμό, με τέχνη, με τους ηθοποιούς, να μοιράζονται μαζί μας ιστορίες, κρατώντας ζωντανή την επαφή, την αλληλεγγύη, την ελπίδα, την αισιοδοξία.

 

Συντελεστές

Σκηνοθετική επιμέλεια: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη

Advertising

Επιμέλεια κειμένων-Οργάνωση παραγωγής: Σοφία Αδαμίδου

Πρωτότυπη Μουσική: Θεόδωρος Λεμπέσης

Επιμέλεια σκηνογραφίας-κοστουμιών: Μαρία Παπαδοπούλου

Επιμέλεια παραγωγής: Νίκος Μπλέκας

Advertising

Σκηνοθεσία βίντεο: Στέφανος Κοσμίδης

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κωνσταντίνος Οικονόμου

Ηχοληψία:Αλέξανδρος Κανέλος

Επικοινωνία:artensemble

Advertising

* Ευχαριστούμε τις εκδόσεις «Άπαρσις» και «Εύμαρος» για την παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων των κειμένων, που χρησιμοποιούνται στην παράσταση.

 

Σύνθεση παράστασης:

Ο θεός και ο Γείτονας της Όλγας Μοσχοχωρίτου

με την Αλεξάνδρα Παντελάκη

Advertising

Ζαφείρα, η Ζάφα της Καρίνας Βέρδη

με τη Σοφία Πανάγου

Μπέργκαμο-Κούρβα-Πιζανί Ρέκβιεμ του Κ. Ποντικόπουλου

με τον Δημήτρη Καραβιώτη

Advertising

Μια ώρα από τη ζωή του Κλεάνθη Ι. Ντενίση, του Αγγελή Καναπίτσα

με τον Θανάση Κουρλαμπά

Τι βλέπουν τα Κιάλια του Γιώργου Χρυσοβιτσάνου

με τον Τάσο Σωτηράκη

Advertising

Απαγόρευση Κυκλοφορίας της Κατερίνας Ανωγιαννάκη

με τη Θεοδώρα Σιάρκου

Σπάω την καραντίνα, έτσι; του Σάκη Σερέφα

με τη Γιάννα Σταυράκη

Advertising

Διάρκεια παράστασης: 85 λεπτά

Καλλιτεχνική φύση και ανήσυχο πνεύμα. Γέννημα θρέμμα Αθηναία και ορκισμένη ιδεαλίστρια. Παθιασμένη Θεατρολόγος και ταξιδιώτισσα της σκηνής. Σχεδιάστρια και Τεχνικός κοσμήματος με δίψα για ζωή. Το σώμα και οι λέξεις συναντιούνται τόσο στο χαρτί, όσο και στην σιωπή της ερμηνείας. Η ποίηση είναι το καλοκαιρινό πέπλο μίας χειμωνιάτικης (α)συμφωνίας. Αγαπητοί και Αγαπητές, ονομάζομαι Αδαμοπούλου Βαρβάρα και σας καλωσορίζω στον κόσμο της -θεατρικής- ψευδαίσθησης!

Περισσότερα από τη στήλη: Θέατρο

Θέατρο

Αγαμέμνων στο Επίκεντρο: Ο κύκλος του αίματος

Ο Αγαμέμνων στο Επίκεντρο της Πάτρας. Είδαμε την παράσταση της Ραφίκας Σαουίς πάνω σε μία πρωτοπόρα…

Θέατρο

Το κοινωνικό θέατρο: χαρακτηριστικά, εκπρόσωποι και η πρωτοποριακή φιλοσοφία του

Πηγή εικόνας: athinorama.gr Το κοινωνικό θέατρο, ως όρος αρχίζει να χρησιμοποιείται κατά τον 20ο αιώνα.…

Θέατρο

Ο κύκλος των χαμένων ποιητών στο Αριστοτέλειον

“Carpe Diem παιδιά.  Αδράξτε τη μέρα!” Αυτά είναι τα λόγια του καθηγητή Κήτινγκ, που μας…

Θέατρο

Οιδίποδας Τύραννος: Μοίρα ή προσωπική ευθύνη;

Είναι ο άνθρωπος κύριος της μοίρας του ή η πορεία της ζωής του εκπληρώνει ένα…

Θέατρο

Ο ηθοποιός Διονύσης Παπανδρέου θέλει να ζει, όχι απλά να επιβιώνει. Αλλιώς, όλα είναι φακντ-απ!

Από την «Γη της Ελιάς» ως Φίλιππος στην επιβλητική σκηνή του Θεάτρου Άλφα και την…

Θέατρο

Ανδρομέδα – Τέσσερις γυναίκες μιλούν για τις γυναίκες

Η θεατρική ομάδα Ανδρομέδα τολμά να φέρει στη σκηνή θέματα που το μαζικό θέατρο ίσως…

Θέατρο

Ο Γιώργος Σκανδάλης κερνάει διπλό ελληνικό στο Τορόντο

Ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και θεατρικός παραγωγός Γιώργος Σκανδάλης, ανήκει στους ανθρώπους που εύχεσαι να γνωρίσεις…

Αρθρα απο την ιδια κατηγορια

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στη Σύγχρονη Εποχή

Η Ιστορία του Μαυρίσματος: Από την Αρχαιότητα στο Σήμερα

Η επιθυμία για ένα χρυσαφί μαύρισμα δεν είναι καινούριο φαινόμενο,

Η τέχνη ως εργαλείο για την κατανόηση ψυχικών διαταραχών

Η τέχνη λειτουργεί ως εξερευνητής της ψυχής—ειδικά σε διαταραχές όπως