“Βιοτεχνία Υαλικών” του Μένη Κουμανταρέα στο θέατρο “Φούρνος”
Η θεατρική ομάδα Νεάπολης μας παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά το βραβευμένο μυθιστόρημα του Μένη Κουμανταρέα “Βιοτεχνία Υαλικών”, με διαφορετική διανομή και ανανεωμένη ματιά, αυτή τη φορά στο θέατρο “Φούρνος”. Το έργο είχε παρουσιαστεί πέρυσι και στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με επιτυχία γι’ αυτό και συνεχίζεται για δεύτερη σαιζόν.
Πρόκειται για μια απεικόνιση της κοινωνικοπολιτικής κατάστασης της Ελλάδας κατά τα τελευταία χρόνια της δικτατορίας και κατά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Η βιοτεχνία υαλικών είναι ένα μαγαζάκι στο κέντρο της Αθήνας που προσπαθεί να επιβιώσει στους άγριους καιρούς όπως ακριβώς η Ελλάδα. Αιμορραγεί, καταστρέφεται, ανοικοδομείται, ξεγελιέται από τους “σωτήρες”, ξεπουλιέται. Οι ξοφλημένες ιδεολογίες, το αμερικάνικο όνειρο, οι προσδοκίες των Ελλήνων που διαψεύστηκαν, όλα είναι εκεί. Σε ένα μικρό μαγαζάκι στο κέντρο της Αθήνας, μέσα από το οποίο περνάει η ιστορία της εύθραυστης σαν τα υαλικά Ελλάδας αφήνοντας ανεξίτηλα τα σημάδια της.
Οι πρωταγωνιστές, απλοί καθημερινοί άνθρωποι της μεσαίας τάξης που πάνω στο άνθος της ηλικίας τους παλεύουν να επιβιώσουν, προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια και τη μιζέρια, δεν τα καταφέρνουν ποτέ, όμως πάντα ελπίζουν. Ο Βλάσσης, που όντας εξαιρετικά ευαίσθητος και ιδεολόγος αρνείται να συμβιβαστεί και να προδώσει τις ιδεολογίες του θα καταρρεύσει, θα χάσει τα λογικά του, η Μπέμπα θα πουλήσει τις αξίες της σε μια ύστατη προσπάθεια να σώσει το μαγαζί ενώ οι κωμικοτραγικοί ήρωες Βάσος και Σπύρος θα ζήσουν μια ζωή συμβιβασμένη με σκυμμένο το κεφάλι, γεμάτη απωθημένα και φρούδες ελπίδες.
Το έργο πιο επίκαιρο από ποτέ αφού Ο Βλάσσης, η Μπέμπα, ο Βάσος και ο Σπύρος καθρεφτίζουν τους πολίτες της σύγχρονης Ελλάδας των μνημονίων και των κατακρεουργημένων ονείρων. Έτσι στη σκηνή του θεάτρου “Φούρνος” θα συναντήσουμε ουσιαστικά τους ίδιους μας τους εαυτούς.
Oι σκηνές εναλλάσσονται κινηματογραφικά. Η σκηνοθεσία είναι λιτή και απέριττη. Το σκηνικό αφαιρετικό με τα απολύτως απαραίτητα πάνω στη σκηνή δίνοντας έτσι βάση κυρίως στη συναισθηματική κατάσταση των χαρακτήρων τους οποίους οι ηθοποιοί υποδύονται εξαιρετικά. Οι ερμηνείες τους είναι συγκινητικές και ανθρώπινες χωρίς υπερβολές, προσεγγίζουν το έργο με ευαισθησία, ταπεινότητα και σεβασμό.
Η παράσταση παίζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.15 για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων ως τις 19 Απριλίου στο θέατρο “Φούρνος”.
Συντελεστές:
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Άγγελος Χατζάς
Κίνηση: Άρτεμις Ιγνατίου
Σκηνικά: Γιάννης Γκαρδιακός
Κοστούμια: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας
Μουσική: Βασίλης Χρηστακέας
Παίζουν: Γιώργος Αραχωβίτης, Αργυρώ Λογαρά, Γιάννης Νικολάου, Άγγελος Χατζάς
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Άνω των 65: 10 ευρώ
Φοιτητές: 8 ευρώ
ΑΜΕΑ/Άνεργοι: 5 ευρώ
Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 45 λεπτά
Διεύθυνση: Μαυρομιχάλη 168
Τηλέφωνο.: 2106460748
Λίγα λόγια για το Μένη Κουμανταρέα
Ο Μένης Κουμανταρέας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα στις 17 Μαΐου του 1931. Το 1949 αποφοίτησε από το Πρότυπο Λύκειο Αθηνών Κάρολος Μπερζάν ενώ φοίτησε κατά καιρούς στη Νομική και Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, χωρίς όμως να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Για είκοσι χρόνια σχεδόν εργάσθηκε σε ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες. Το 1962, ένα χρόνο μετά την έναρξη της συνεργασίας του με το περιοδικό Ταχυδρόμο, εκδόθηκε το πρώτο του βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων “Τα μηχανάκια”. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας οδηγήθηκε τρεις φορές στο δικαστήριο με αφορμή το διήγημα του “Το Αρμένισμα” με την κατηγορία παραβίασης του νόμου περί ασέμνων δημοσιευμάτων. Ωστόσο η συλλογή του είχε λάβει το 1967 το Β’ κρατικό βραβείο διηγήματος. Από το 1982 και μετά ζούσε πλέον αποκλειστικά από τη συγγραφή ενώ το 1987 ο Παντελής Βούλγαρης μετέφερε στον κινηματογράφο το μυθιστόρημά του “H φανέλα με το 9”. Έχει τιμηθεί δύο φορές με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος. Το 1976 για τη “Βιοτεχνία υαλικών” και το 2002 για το “Δύο φορές Έλληνας”. Στις 5 Δεκεμβρίου του 2014 βρέθηκε δολοφονημένος στο διαμέρισμά του στην Κυψέλη.
Βιοτεχνία Υαλικών Βιοτεχνία Υαλικών Βιοτεχνία Υαλικών